Η καταγραφή βροχόπτωσης σε ποσά ρεκόρ, όπως αυτά των 300 χιλιοστών σε διάρκεια λίγων μόλις ωρών, συνιστά ένα ιστορικό μετεωρολογικό ρεκόρ για την Ελλάδα, αλλά και ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο.
Με την έννοια αυτή, η δυνατότητα πρόβλεψης ή μη τέτοιων φαινομένων που όπως αποδείχθηκε μπορούν εκτός από τεράστια φυσική καταστροφή να προκαλέσουν και θανάτους ανθρώπων, όπως έγινε στην Εύβοια τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, αποκτά τεράστια σημασία.
Υπήρχε η δυνατότητα πρόγνωσης και πρόβλεψης τέτοιας έντασης των καιρικών φαινομένων, ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι των περιοχών και να λάβουν τα μέτρα τους;
Την απάντηση στο ερώτημα αυτό, δίνει ο αναπληρωτής καθηγητής μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, στον οποίο απευθυνθήκαμε.
«Μετά Χριστόν προφήτες υπάρχουν πολλοί και ειδικά στην Ελλάδα. Με τα μοντέλα που υπάρχουν για την πρόγνωση του καιρού, το ποσό της βροχόπτωσης ήταν αδύνατο να προβλεφθεί. Ακόμη και αν υπήρξε ένα μοντέλο που έδινε μεγαλύτερα ποσά βροχόπτωσης, δε θα ήταν εύκολο να ληφθεί υπόψιν αφού όλα τα υπόλοιπα έδειχναν κάτι άλλο», τόνισε αρχικά ο κ. Μπαρτζώκας, κάνοντας μία ενδιαφέρουσα σύγκριση με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των Ιωαννίνων, σε σχέση με το φαινόμενο που έληξε την Εύβοια.
«Από το 1913 που έχουμε επίσημες καταγραφές βροχόπτωσης στην Ήπειρο και τα Ιωάννινα, το μεγαλύτερο ποσό βροχής στη διάρκεια ενός 24ώρου ήταν 125 χιλιοστά. Καταλαβαίνετε ποια είναι η διαφορά με τη βροχή των 300 χιλιοστών σε διάρκεια λίγων ωρών», ανέφερε.
Με το σκεπτικό αυτό, ο κ. Μπαρτζώκας λέει, πως τέτοιου είδους έκτακτα φαινόμενα είναι συχνά στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι σε τέτοια ένταση όμως.
«Αν κάθε φορά που υπήρχε μία πρόγνωση για μεγάλα ύψη βροχής εκδίδαμε και κάποια ανακοίνωση για εκκένωση οικισμών, όλο το καλοκαίρι δε θα κάναμε τίποτε άλλο πέρα από αυτό. Ήταν αδύνατο να προβλεφθεί το ύψος της βροχής που έπεσε στην Εύβοια. Είναι κάτι που το συναντάμε μόνο στους τροπικούς μουσώνες στην Ινδία».
Κλιματική αλλαγή και ανθρώπινες παρεμβάσεις
Καταλήγοντας ο κ. Μπαρτζώκας αναφέρθηκε και στο κατά πόσον το συγκεκριμένο φαινόμενο και η έντασή του οφείλεται στην κλιματική αλλαγή αλλά και στις κακές ή ανεπαρκείς υποδομές.
«Από μόνο του το φαινόμενο δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Αν δούμε συνολικά όμως τι συμβαίνει την τελευταία πενταετία, τότε προφανώς μπορούμε να πούμε, ότι η κλιματική αλλαγή έχει παίξει ρόλο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται, όμως δε θα γίνονται κάθε μέρα. Οι όποιες υποδομές σε μία περιοχή δημιουργούνται με βάση μία μέση κατάσταση του καιρού. Δεν είναι δυνατό να φτιάξεις υποδομές γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή θα βρέξει τόσο πολύ, ώστε να μπορεί η κάθε περιοχή να απορροφήσει τόσο πολύ νερό», ανέφερε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ