Σάββατο 27.07.2024
More

    Τρεις αιώνες ιστορίας για τη Μονή Περιβλέπτου «Παντάνασσας»

    Ξεχωριστή θέση στο σύνολο των μοναστηριών που ανήκουν στην Ι.Μ. Ιωαννίνων διεκδικεί η Μονή Περιβλέπτου «Παντάνασσας»

    Τη δική της ξεχωριστή θέση στο σύνολο των μοναστηριών που ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων διεκδικεί η Μονή Περιβλέπτου «Παντάνασσας», που έπειτα από μία περίοδο δεκαετιών απαξίωσης και εγκατάλειψης ξαναζωντανεύει.

    Το Μοναστήρι της «Παντάνασσας» κατοικείται και πάλι, αφού σε αυτό μένει μόνιμα μία μοναχή, ενώ το επίσης σημαντικό είναι πως με την επιμέλεια της Περιφέρειας Ηπείρου, το καθολικό της Μονής που παρουσίαζε σοβαρές φθορές και κινδύνευε με ολοκληρωτική κατάρρευση στερεώθηκε με τις αναστηλωτικές εργασίες και πλέον η προσοχή στρέφεται στη συντήρηση και αποκατάσταση του μοναδικού αγιογραφημένου διάκοσμου στο εσωτερικό της και του επίσης ιδιαίτερου ξυλόγλυπτου τέμπλου με χρονολογία κατασκευής το 1734, μία δεκαετία μετά την ανοικοδόμηση της Μονής.

    Το 2024 η Μονή «Παντάνασσας» στην Περίβλεπτο, που της έχει αποδοθεί και η επωνυμία της Μονής Στούπαινας, από το επώνυμο του συζύγου μίας γυναίκας που με έξοδά της όπως αναφέρει η παράδοση συνετέλεσε ώστε να μεταφερθεί στη σημερινή της θέση η Μονή, συμπληρώνει ακριβώς 300 χρόνια από την ανοικοδόμησή της και ο μεγάλος στόχος όπως αναφέρει ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ιωαννίνων πατ. Θωμάς Ανδρέου είναι να εορταστούν οι τρεις αιώνες ζωής της, όπως αρμόζει στην ιστορία και την προσφορά της.

    Το έγκλημα του Απριλίου του 1941

    Στη Μονή «Παντάνασσας» το πρωί της Τετάρτης βρέθηκαν λιγοστοί κάτοικοι της Περιβλέπτου και των Ιωαννίνων, που γνωρίζουν το Μοναστήρι, και συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αθανασίου του Αθωνίτου στο παρεκκλήσι και αμέσως μετά δόθηκε η ευκαιρία σε όλους, να μπουν στο εσωτερικό του καθολικού της Μονής.

    Μεταξύ αυτών και στο συνεργείο του ITV και του epirusonline που είχε έτσι τη δυνατότητα να καταγράψει με τον τηλεοπτικό φακό τις μοναδικές αποδείξεις της βαρβαρότητας των στρατευμάτων Κατοχής τον Απρίλιο του 1941, όταν μετά την συνθηκολόγηση της Ελλάδας, οι Ιταλοί στρατιώτες με συνεργάτες τους Αλβανούς Τσάμηδες κατά κύριο λόγο έφτασαν στη Μονή την οποία κατέστρεψαν με εξαίρεση το καθολικό της.

    Και εκεί όμως φρόντισαν να αφήσουν τα αποτυπώματά τους, καθώς στις τοιχογραφίες είναι ευδιάκριτα ακόμη και σήμερα χαραγμένα τα ονόματά τους, ονόματα ιταλικών πόλεων, ημερομηνίες και άλλα στοιχεία, που αποτελούν όπως ανέφερε ο Πρωτοσύγκελος κ.κ Ανδρέου επιβεβαίωση της βαρβαρότητας και των εγκλημάτων τους. Τότε άλλωστε (25 Απριλίου 1941) ήταν που δολοφόνησαν συνολικά  όσους μοναχούς και λαϊκούς βρίσκονταν στη Μονή για να προστατευθούν, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά τα λείψανα των οποίων βρέθηκαν στο χώρο του εγκλήματος.

    Τα περισσότερα κρανία που φυλάσσονται στη Μονή, φέρουν στα μέτωπά τους και την «χαριστική βολή» των εκτελεστών τους.

    Ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Ηπείρου

    Ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης κ.κ Ανδρέου μας ξενάγησε στο καθολικό και στους χώρους της Μονής, που επίσης έχουν ανασκευαστεί και εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς όλους εκείνους που βοηθούν στη συντήρηση και αναστήλωση της ιστορικής Μονής, που παραδέχθηκε πως δεν είναι όσο της πρέπει, γνωστή, όπως άλλες Μονές των Ιωαννίνων, όπως της Δουραχάνης ή της Τσούκας.

    «Με την παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου και το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Καχριμάνη, η Μονή έχει διασωθεί. Ελπίζουμε το 2024 που συμπληρώνονται 300 χρόνια από την ανοικοδόμησή της, να καταφέρουμε να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και του εσωτερικού της Μονής και να γιορτάσουμε τη μεγάλη αυτή επέτειο των τριών αιώνων και της τεράστιας ιστορικής πολιτισμικής παρακαταθήκης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Στην εορτή του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου και στη Μονή «Παντάνασσας» παρούσα ήταν η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου που αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για τη διάσωση του καθολικού, όπως παρών και ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Παν. Κολόκας με συνεργάτες του.

     

     

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ