Η ανάγκη να προσφέρονται ασφαλή τρόφιμα για αλλεργικούς στην εστίαση των Ιωαννίνων είναι πλέον επιτακτική
Μία αδήριτη κοινωνική ανάγκη που αφορά σε εκατοντάδες οικογένειες με παιδιά και ενήλικες που έχουν κάποια αλλεργία σε τροφές και αυτό είναι κάτι που τους στερεί το δικαίωμα και τη δυνατότητα μίας ασφαλούς κοινωνικής ζωής και αντίστοιχων συναναστροφών, ανέδειξε η εξαιρετική εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων και Φίλων παιδιών με αλλεργίες Ιωαννίνων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης.
Η εκδήλωση απευθύνθηκε και στο ευρύ κοινό, στα μέλη του Συλλόγου αλλά κυρίως στους επαγγελματίες της εστίασης, εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία, κυλικεία, ξενοδοχεία, δομές φιλοξενίας και κοινωνικής μέριμνας με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη σωστή διαχείριση των τροφικών αλλεργιογόνων καθώς επίσης και την προσφορά ασφαλών και προσβάσιμων γευμάτων και σνακ σε όλους.
Το κρίσιμο σημείο πέρα από τις επιστημονικές προσεγγίσεις για τη φύση των αλλεργιών, τις αλλεργιογόνες τροφές, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση ενός αλλεργικού σοκ ή μίας αναφυλαξίας, και αυτό που αναδείχθηκε, ήταν η ευθύνη των καταστημάτων εστίασης να εφαρμόζουν καλές πρακτικές και να παρέχουν ασφαλή τρόφιμα σε όλους, ενημερώνοντας σχετικά τους πελάτες και κυρίως να διαθέτουν τη γνώση για τη διαχείριση αλλεργιογόνων τροφίμων, επενδύοντας ουσιαστικά στην ασφάλεια των τροφίμων που προσφέρουν στους πελάτες.
Με χαρακτηριστικά παραδείγματα από συμβάντα που έχουν γίνει στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια κάποια που αντιμετωπίστηκαν και κάποια άλλα που είχαν τραγική κατάληξη, τα μέλη του Συλλόγου επεσήμαναν εκτός από την ιατρική σημασία της παροχής ασφαλών τροφίμων για παιδιά και ενήλικες με αλλεργίες και την κοινωνική διάσταση του θέματος. Όπως αναφέρθηκε, είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που πολλά παιδιά αποφεύγουν να επισκεφτούν ένα χώρο εστίασης για φαγητό ή μία καφετέρια για έναν καφέ ή ένα σνακ, αφού δεν αισθάνονται ασφαλείς και αυτό τα κάνει και να αισθάνονται μειονεκτικά και να αποφεύγουν την κοινωνικοποίηση. «Τα παιδιά μας ντρέπονται να καθίσουν σε καταστήματα εστίασης ή καφέ με την παρέα τους και αυτό το συναίσθημα της ντροπής και ανασφάλειας τους το έχουμε μεταδώσει εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά εκ μέρους του Συλλόγου η πρόεδρος, κα Ζιώγα.
Η οικονομική διάσταση
Παράλληλα όμως, επισημάνθηκε και μία άλλη διάσταση, η οικονομική που αναφέρεται στο όφελος που εκτιμάται ότι θα έχουν τα καταστήματα εστίασης σε μία πόλη όπως τα Ιωάννινα, σε ετήσια βάση, εάν διέθεταν ασφαλή, μη αλλεργιογόνα τρόφιμα για τους πελάτες τους. Υπολογίζοντας μία έξοδο το μήνα για ένα άτομο σε ένα κατάστημα εστίασης, με μέση δαπάνη 35 ευρώ, οι απώλειες της τοπικής εστίασης φτάνουν σε 85.000 ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα οι απώλειες εκτιμώνται σε 48.000 ευρώ για καφετέριες και ζαχαροπλαστεία και σε 33.000 ευρώ ετησίως για κυλικεία, διάθεση σνακ και εκδρομές.
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Σπυρ. Μπέκας και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ιωαννίνων και επί σειρά ετών πρόεδρος του Σωματείου Εστιατορίων Ιωαννίνων Χρ. Τάτσης που στάθηκαν στη σημασία που έχει και για το καταναλωτικό κοινό και για την κάθε επιχείρηση η παροχή ασφαλών τροφών. «Όταν θέλουμε να λεγόμαστε πως είμαστε μία φιλική πόλη στον επισκέπτη και στον κάτοικο αυτής, είναι αδιανόητο να ψάχνει κάποιος στο πουθενά, ένα κατάστημα εστίασης που θα «σερβίρει» ασφαλείς τροφές», ανέφερε ο κ. Μπέκας.
Ο κ. Τάτσης από την πλευρά του σημείωσε πως οι ασφαλείς τροφές, είναι επένδυση για το κατάστημα εστίασης και χαρακτήρισε αυτονόητη την ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέου τύπου συνείδηση των επαγγελματιών του ζώου.
Στοιχεία που σοκάρουν
Οι τροφικές αλλεργίες αφορούν το 1% του πληθυσμού της Ε.Ε, ήτοι 4,5 εκ. ανθρώπους.
Ετησίως καταγράφονται περίπου 10 περιστατικά αναφυλαξίας από τροφικά αλλεργιογόνα ανά 100.000 παιδιά, ενώ η θνησιμότητα αφορά από 1-10 θανάτους ανά 30 εκ. κατοίκους.
Το 75% των αλλεργικών αντιδράσεων σε παιδιά οφείλεται σε κατανάλωση αυγών, φιστικιών, αγελαδινού γάλακτος, ψαριών και ξηρών καρπών, ενώ για τους ενήλικες το 50% των αλλεργικών αντιδράσεων αναφέρεται σε κατανάλωση φρούτων (μήλα, αχλάδια, κεράσια, σμέουρα, φράουλες), ξηρών καρπών και λαχανικών.
Συμπτώματα – Αντιμετώπιση
Σε περίπτωση κατανάλωσης αλλεργιογόνου τροφίμου τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από δύο λεπτά έως και το πρώτο δίωρο και μπορούν να είναι από ήπια έως και θανατηφόρα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξανθήματα, ερυθρότητα του δέρματος, οφθαλμική ξηρότητα, ρινική καταρροή, προβλήματα στο γαστρεντερικό και στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Η αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνει άμεσα βάζοντας σε πλάγια θέση το άτομο που έχει υποστεί το αλλεργικό σοκ και χορηγώντας του μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ, ένεση αδρεναλίνης, στην οποία συνήθως η αντίδραση είναι θετική και σε πολύ σύντομο χρόνο. Αν παρόλα αυτά, δεν υπάρχει θετική αντίδραση, μπορεί να χορηγηθεί εκ νέου αδρεναλίνη μετά από διάστημα πέντε – δέκα λεπτών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ