Κυριακή 19.01.2025
More

    Βήματα αντίδρασης στα δηλητηριασμένα δολώματα

    Ολοένα και περισσότερους συμμάχους στην προσπάθεια αντιμετώπισης, αποκτά ο ΟΦΥΠΕΚΑ

    Ολοένα και περισσότερους συμμάχους στην προσπάθεια αντιμετώπισης, μέχρι τον μακρινό στόχο της εξάλειψης, των δηλητηριασμένων δολωμάτων που απειλούν την άγρια και όχι μόνο πανίδα της υπαίθρου, αποκτά ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

    Η προσπάθεια βέβαια ξεκίνησε δειλά – δειλά πριν μερικά χρόνια από τους Φορείς Διαχείρισης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και στη συνέχεια με τη σύσταση του ΟΦΥΠΕΚΑ απέκτησε πολύ μεγαλύτερη δυναμική, με την απόκτηση πέντε σκύλων ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και με την Ελλάδα πλέον να διαθέτει συνολικά επτά Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ).

    Τα αποτελέσματα της παρέμβασης στο πεδίο, η καταγραφή των περιστατικών δηλητηρίασης της πανίδας και της ορνιθοπανίδας αντίστοιχα στη χώρα, αλλά και τα Τοπικά Σχέδια Δράσης, οι παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και το υπ. Περιβάλλοντος βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας της διημερίδας που πραγματοποιείται στα Γιάννενα, από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και την Ορνιθολογική.

    Η πρώτη ημέρα συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων, ενδεικτικό και αυτό του ενδιαφέροντος και του προβλήματος που υπάρχει, καθώς δεν είναι μόνον η άγρια πανίδα που χάνει είδη της από τα δολώματα, αλλά είναι και οι κτηνοτρόφοι που χάνουν σκύλους φύλαξης και οι κυνηγοί που χάνουν επίσης τους δικούς τους σκύλους εργασίας.

    Η Διευθύντρια Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του τομέα Α’ του ΟΦΥΠΕΚΑ Διονυσία Χατζηλάκου σε δηλώσεις της λίγο πριν την έναρξη της διημερίδας αναφέρθηκε στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση μίας εγκληματικής συμπεριφοράς όπως είναι η χρήση δολωμάτων που αποτελούν μία γενικότερη απειλή για τη βιοποικιλότητα της χώρας.

    «Είναι μία μάστιγα της εποχής, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, όμως σταδιακά ως χώρα έχουμε αποκτήσει την επιχειρησιακή οργάνωση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Πρέπει όμως να κινηθούμε ακόμη καλύτερα στον τομέα της πρόληψης και για αυτό ήδη έχουμε εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο χορηγούμε ηλεκτροφόρες περιφράξεις στους κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν τυχόν προσεγγίσεις από την άγρια πανίδα και άλλα μέτρα», ανέφερε η κα Χατζηλάκου.

    Πρώτη ταυτοποίηση υπόπτου μέσω DNA

    Στο χαιρετισμό του ο Γεν. Διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ Ιωάννης Μητσόπουλος αναφέρθηκε στη συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες προσθέτοντας ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και απομένει να γίνουν κι άλλα. Προσέθεσε ακόμη πως μόλις πριν από λίγες ημέρες, ακριβώς στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων και γενικότερα της συνεργασίας πρόληψης και αποτροπής με άλλες υπηρεσίες, καταγράφηκε η πρώτη περίπτωση ταυτοποίησης DNA ενός υπόπτου στην περιοχή των Μεγάρων ο οποίος κατηγορείται για τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Ακολούθησαν εισηγήσεις από στελέχη της Ορνιθολογικής Εταιρείας που αναφέρθηκαν στο ιστορικό της χρήσης των δολωμάτων στην Ελλάδα και στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση και μετέπειτα την εξάλειψη του φαινομένου.

    Από το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Διεύθυνσης Δασών του υπ. Περιβάλλοντος, ο Νικ. Μπόκαρης έδωσε το στίγμα της ΚΥΑ για τα Τοπικά Σχέδια Δράσης για την παράνομη χρήση των δολωμάτων σε βάρος της άγριας πανίδας.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ