Παρασκευή 19.04.2024
More

    Βλέπει…βραβείο η αναστήλωση της γέφυρας Πλάκας

    Στην άρτια εκτέλεση του έργου εδράζεται η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής να προταθεί η υποψηφιότητα του συνολικού έργου της αποκατάστασης του γεφυριού στην Πλάκα για βράβευση από την Europa Nostra.

    Την ομόφωνη και ομόθυμη στάση και απόφαση των συμμετεχόντων από τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών – Μεταφορών αντίστοιχα, συνάντησε η σκέψη, που τελικά προωθείται και ως πρόταση για την βράβευση της αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας από τον οργανισμό Europa Nοstra. Η απόφαση αυτή ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου αναστήλωσης της γέφυρας που συνήλθε στην Αθήνα, υπό την προεδρία της υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.

    Όπως αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού, στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση του έργου, το οποίο εκτελέστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με πρότυπο και υποδειγματικό τρόπο υπό την καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής, που προέβλεπε η Προγραμματική Σύμβαση, υπό την προεδρία του καθ. κ. Μανώλη Κορρέ. ​

    Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την αποδοχή όλων των φορέων, να προταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η υποψηφιότητα του συνολικού έργου της αποκατάστασης του γεφυριού στην Πλάκα για βράβευση από την Europa Nostra ως «πρότυπο αποκατάστασης».

    Η Επιτροπή Παρακολούθησης αποφάσισε επίσης να δοθεί εξάμηνη παράταση στην ισχύ της Προγραμματικής Σύμβασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο και να ελεγχθεί από την Επιστημονική Επιτροπή το σχέδιο διαχείρισης του μνημείου μετά από τις εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του.

    Ειδική εκδήλωση

    Επίσης αποφάσισε, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραλαβής του έργου να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την απόδοση του μνημείου στην τοπική κοινωνία.

    Η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας στον Άραχθο, στους Ραφταναίους Ιωαννίνων, που είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο του 2015 από πλημμύρες, έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Απομένει να απομακρυνθούν κάποιες εργοταξιακές κατασκευές, να γίνει καθαρισμός της κοίτης του ποταμού και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

    Συζήτηση για την αντισεισμική θωράκιση

    Στο τεχνικό σκέλος, έγινε παρουσίαση του έργου αλλά και των μετρήσεων για την αντοχή της κατασκευής στις μέχρι σήμερα συνθήκες, ειδικά στους δύο ισχυρούς σεισμούς της Αργιθέας και του Καναλλακίου αντίστοιχα, στους οποίους το γεφύρι άντεξε, χωρίς να προκληθεί η παραμικρή ζημιά. Παρότι όμως συζητήθηκε στη συνεδρίαση και τονίστηκε, ότι θα πρέπει να υπάρξει και σχετική διευκρίνιση επί του ποσού των 350.000 ευρώ που εγκρίθηκε από το υπ. Υποδομών, προς τον ανάδοχο για έκτακτες εργασίες αντισεισμικής θωράκισης, τουλάχιστον στο δελτίο που εξέδωσε το υπ. Πολιτισμού, δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε και σχετική διευκρίνιση.

    Στη συνεδρίαση πάντως έγινε λόγος για «λανθασμένο ορισμό» που χρησιμοποιήθηκε στην έγκριση πίστωσης από το υπουργείο και ως εκ τούτου για μία παρεξήγηση, η οποία θα πρέπει να λυθεί. Ενδέχεται πάντως για το θέμα αυτό, η επίσημη ανακοίνωση – εξήγηση, να δοθεί από το υπ. Υποδομών και Μεταφορών.

    Ποιοι συμμετείχαν

    Στη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Αθηνά Καλύβα, ο τ. πρύτανης του ΕΜΠ καθ. κ. Ιωάννης Γκόλας, ο καθ. κ. Δημήτριος Καλιαμπάκος, η Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη και εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Βορείων Τζουμέρκων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήματος Ηπείρου, ενώ παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ