Πέμπτη 28.03.2024
More

    Βραβεία σε γυναίκες – κυνηγούς, των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων

    Ως μία ακόμη επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και κυνηγετικής οικογένειας στο σύνολό τους, που χαρακτηρίζονταν από φιλικά χτυπήματα στην πλάτη αφενός, αλλά και από φοβικές συμπεριφορές εκατέρωθεν, μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή εκδήλωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας και της Ε’ ΚΟΗ στα Ιωάννινα.

    Μία εκδήλωση που είχε ως επίκεντρό της την απονομή τιμητικών διακρίσεων σε πέντε γυναίκες – κυνηγούς, μέλη των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων, που συστάθηκαν με πρωτοβουλία του υπ. Περιβάλλοντος για να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός του αγριόχοιρου, στην οποία όμως αναδείχθηκε ο εξέχων σημαντικός ρόλος της κυνηγετικής δραστηριότητας σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

    Τιμήθηκε ο Γ. Αμυράς

    Η εκδήλωση έγινε παρουσία του υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, ο οποίος τιμήθηκε κιόλας από τον πρόεδρο της ΚΣΕ Γεώρ. Αραμπατζή για την συμβολή του σε αυτήν τη διαφορετική αντιμετώπιση του κυνηγίου από την Πολιτεία.

    Τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας και ειδικά ο δεύτερος χρόνος που χαρακτηρίστηκε από τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων για την άσκηση της θήρας, δημιούργησαν ένα κακό προηγούμενο στις σχέσεις των δύο πλευρών, οι οποίες όμως πρώτα εξομαλύνθηκαν και πλέον βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, όπως επιβεβαίωσαν και οι δύο πλευρές, το υπουργείο από τη μία και οι κυνηγοί από την άλλη.

    Όπως επισήμαναν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο πρόεδρος της ΚΣΕ Γεώρ. Αραμπατζής, όσο και ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Νικ. Παπαγρηγορίου, είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία αναγνωρίζει, όχι στα λόγια αλλά με πράξεις το ρόλο των κυνηγετικών οργανώσεων και της κυνηγετικής δραστηριότητας ως διαχειριστικό μέτρο στην προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, καθώς επίσης στην αντιμετώπιση της λαθροθηρίας και στην εκπόνηση μελετών από τις επιστημονικές ομάδες και τους συνεργάτες των Ομοσπονδιών.

    Αμφότεροι εξέφρασαν προσωπικές ευχαριστίες προς τον κ. Αμυρά για τις παρεμβάσεις του σε προσωπικό επίπεδο είτε θεσμικά είτε από το βήμα της Βουλής.

    «Είναι η πρώτη φορά που ένας υπουργός “έβαλε πλάτη” στις κυνηγετικές οργανώσεις και αυτό αποδείχθηκε με τη χρηματοδότηση των οργανώσεων για δύο συνεχόμενες χρονιές από το Πράσινο Ταμείο, από τις θέσεις του υπουργείου στην αστήρικτη επιχειρηματολογία σε βάρος του κυνηγίου μέσα στη Βουλή, με ανακρίβειες και ιδεοληψίες και σε μία σειρά άλλων παρεμβάσεων και δράσεων, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο κ. Παπαγρηγορίου.

    Ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ επανάφερε ως αίτημα προς την πολιτική ηγεσία την ανάγκη θεσμοθέτησης διοικητικών προστίμων για τους λαθροθήρες, που οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, όμως πλην ελαχίστων περιπτώσεων, οι υποθέσεις αυτές παραγράφονται, χωρίς να τιμωρηθεί κανείς.

    Η σχέση θήρας και υπαίθρου

    Χρησιμοποιώντας με γλαφυρό τρόπο, παραδείγματα από την καθημερινότητα της ελληνικής υπαίθρου διαχρονικά ως και τις μέρες μας, σε σχέση με τη σημασία του κυνηγίου, αλλά και το πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των πόλεων, όσα συναντούν στις εκδρομές τους στα χωριά, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΣΕ, όπως όμως και στο ρόλο και την προσφορά των γυναικών – κυνηγών στην ίδια τη διατήρηση και ενίσχυση της κυνηγετικής δραστηριότητας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    «Έρχονται στα χωριά της Ηπείρου και αλλού, οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων και ενθουσιάζονται από το περιβάλλον και το φαγητό. Αντιδρούν όμως κάποιοι, όταν μαθαίνουν ότι η μπριζόλα που έφαγαν είναι από αγριόχοιρο που κυνηγήθηκε στα φαράγγια του Ζαγορίου, ενοχλούνται κάποιοι άλλοι όταν λαλεί ο κόκορας το πρωί και τους χαλά τις διακοπές τους. Αυτή είναι η αντίληψη για τους ανθρώπους της επαρχίας από τους κατοίκους των πόλεων, που θέλουν να έχουν τους κατοίκους των χωριών ως σερβιτόρους και υπηρέτες. Η ζωή στο χωριό όμως, η δύσκολη καθημερινότητα και αυτό που είναι το κυνήγι για τα χωριά δε μπορούν και δεν πρόκειται ποτέ να το καταλάβουν, γιατί πρέπει να το ζήσουν, να το βιώσουν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Θα συνεχιστεί η στήριξη

    Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γ. Αμυράς που χαρακτήρισε λανθασμένη τη συνεργασία Πολιτείας και κυνηγών στο παρελθόν, με φοβικά σύνδρομα και επέμεινε στην αναγνώριση του ρόλου της κυνηγετικής δραστηριότητας για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, τη ρύθμιση της βιοποικιλότητας και την πάταξη της λαθροθηρίας.

    «Ναι, πλέον δεν είμαστε σε απόσταση Πολιτεία και κυνηγοί, αλλά είμαστε από την ίδια πλευρά. Είναι αδιανόητο να μην αναγνωρίζει η Πολιτεία, ότι οι κυνηγοί εδώ και χρόνια έβαλαν το χέρι στην τσέπη τους για να στηρίξουν τη λειτουργία του Σώματος της Θηροφυλακής, καλύπτοντας ένα κενό της Πολιτείας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η δική μας Κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία έδωσε χρήματα στην Συνομοσπονδία και θα συνεχίσει να το κάνει. Ο μεγαλύτερος εχθρός των κυνηγών αλλά και ο δικός μας είναι ο λαθροθήρας και σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», ανέφερε ο κ. Αμυράς.

    Χαιρετισμό νωρίτερα απηύθυναν ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Αρ. Παππάς, οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος, Φιλιατών Σπ. Παππάς, Κόνιτσας Νικ. Εξάρχου και ο αντιδήμαρχος Ζίτσας Περ. Γρίβας.

    Οι βραβεύσεις των γυναικών

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών επαίνων σε πέντε γυναίκες κυνηγούς, από τα Ιωάννινα, την Άρτα, το Αγρίνιο και την Πτολεμαΐδα, που ασχολούνται με το κυνήγι και μετέχουν στα συνεργεία δίωξης αγριόχοιρων. Πρόκειται για τις Ελένη Παππά, Νίκη Μπαλαμπέκου, Αγγελική Κασκάνη, Πηνελόπη Δράκου και Ευδοξία Χαρακτσή, που μίλησαν και για το πώς προέκυψε η αγάπη τους για το κυνήγι και τι έχουν αποκομίσει από αυτό.

     

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ