Κυριακή 19.01.2025
More

    Ξαφνικά θέμα κατάργησης των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών

    «Κεραυνός εν αιθρία» η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας για την κατάργησή τους

    Σαν «κεραυνός εν αιθρία» ήρθε στη δημοσιότητα η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, κατόπιν επαφών που φέρεται ότι είχε με την Εκκλησία, για την κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στη Βελλά στα διοικητικά όρια του δήμου Πωγωνίου.

    Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο, μάλιστα, για προχωρημένες επαφές και σχέδιο νόμου που βρίσκεται ήδη στα χέρια της Εκκλησίας, με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να εξετάζει το ζήτημα στην προσεχή συνεδρίασή της και να αναμένεται να τοποθετηθεί επισήμως.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προβλέπεται η άμεση κατάργηση της Ανωτάτης Ακαδημίας της Θεσσαλονίκης, η οποία θα υπαχθεί σε αυτήν της Βελλάς, ώστε να ολοκληρωθεί ο χρόνος φοίτησης των σπουδαστών και μετά από διάστημα τριών ετών να καταργηθεί και αυτή.

    Οι εισακτέοι

    Η πρόθεση κατάργησης υπαγορεύτηκε εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των εισακτέων τα τελευταία χρόνια, κάτι όμως για το οποίο τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο δεν είναι υπεύθυνη η διοίκηση της Ακαδημίας, όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV, η Μαρία Ράπτη, πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Βελλάς, εκφράζοντας την έκπληξή της για το σχέδιο νόμου με βάση τα δημοσιεύματα.

    «Κι εμείς ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς κανείς δεν ήξερε και μέχρι σήμερα δε γνωρίζει τίποτε σχετικό. Η συνεργασία μας μάλιστα με το υπουργείο Παιδείας είναι εξαιρετική και η ανταπόκρισή τους σε ό,τι έχουμε ζητήσει, θα έλεγα, ότι είναι συγκινητική. Το ζήτημα με τους εισακτέους δεν αφορά την Ακαδημία, αλλά το ίδιο το υπουργείο που καθορίζει τον αριθμό τους. Εμείς ζητάμε και για τα δύο τμήματα 60 εισακτέους στο καθένα, όμως ο αριθμός των εισακτέων μειώνεται δραματικά, τα τελευταία χρόνια και πέρυσι είχαμε 40 εισακτέους για το τμήμα Ιερατικών Σπουδών και μόλις 10 για το Τμήμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, η δυνατότητα των διαδικτυακών μαθημάτων είχε ως αποτέλεσμα να παρακολουθεί τα μαθήματα μεγαλύτερος αριθμός. Έχουμε φοιτητές από την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και από άλλες περιοχές και το ενδιαφέρον εξακολουθεί να είναι υπαρκτό», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Ράπτη.

    Από το σχέδιο νόμου εξαιρείται η Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Τα επαγγελματικά δικαιώματα

    Η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ., Μαρία Κεφάλα, στο μεταξύ θέτει υπόψιν της υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως και ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με τα περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ακαδημιών. Οι απόφοιτοι των Ακαδημιών αυτών έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης μόνο στις υπηρεσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά δε δικαιούνται να διεκδικήσουν θέση διορισμού στην δημόσια εκπαίδευση, ούτε να λάβουν καν μέρος στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Μπορούν απλώς, να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε κάποια Παιδαγωγικό Τμήμα και από εκεί να διεκδικήσουν τον διορισμό τους. Η κα Κεφάλα ζητά από την υπ. Παιδείας κα Κεραμέως να αναγνωριστούν πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, στους αποφοίτους των Ακαδημιών, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε προκηρύξεις διαγωνισμών του δημοσίου και προτείνει την μοριοδότησή τους για εισαγωγή σε ομοειδείς πανεπιστημιακές σχολές με εγγραφή σε προχωρημένα έτη.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ