Ομόφωνα αθώοι για τις κατηγορίες που τους βάρυναν από την 17η Νοεμβρίου του 2020 κρίθηκαν και οι 25 φοιτητές και διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία μετά από βίαια επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο. Οι 25 κατηγορούμενοι στάθηκαν την Τρίτη στο εδώλιο για να απολογηθούν για τις βαριές κατηγορίες που τους βάρυναν όπως η αντίσταση κατά της αρχής και η πρόκληση σωματικών βλαβών καθώς επίσης και η διατάραξη κοινής ειρήνης. Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε λίγο μετά τις 17.00 και ήταν ομόφωνα αθωωτική για το σύνολο των κατηγορουμένων με τους ίδιους και τους υποστηρικτές τους, εντός και εκτός της αίθουσας να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.
Από την υπόθεση, δε μπορεί να μην πει κάποιος πως μεγάλη ηττημένη είναι η τοπική Αστυνομία με την τότε ηγεσία της που ακολουθώντας βέβαια τις αυστηρές και υπερβολικές διαταγές της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχαν δημιουργήσει με τη στάση τους ένα έκρυθμο κλίμα στην πόλη που κορυφώθηκε με την αναίτια και απρόκλητη επίθεση σε βάρος των διαδηλωτών, που επιχείρησαν να κατέλθουν πεζή, από τις φοιτητικές εστίες της Δομπόλη προς το Ηρώο Πολυτεχνείου για να καταθέσουν στεφάνια και λουλούδια.
Παρότι σύσσωμος ο τοπικός Τύπος είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή πως το κατηγορητήριο που βάρυνε τους κατηγορούμενους, προσαχθέντες στην αρχή και συλληφθέντες στη συνέχεια ήταν εξαιρετικά βαρύ και χωρίς να ανταποκρίνεται στα πραγματικά περιστατικά, αυτό δεν άλλαξε στην πορεία και τέσσερα χρόνια και δύο μήνες μετά, εξελίχθηκε η ακροαματική διαδικασία και εκδόθηκε η αθωωτική απόφαση.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με τις καταθέσεις πέντε αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία εκείνη την ημέρα και βρέθηκαν στο σημείο των επεισοδίων, οι οποίοι μεταξύ άλλων υποστήριξαν πως οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το μέρος τους αρχικά και πως οι ίδιοι χρειάστηκε να αμυνθούν, ενώ διατυπώθηκε και η άποψη, πως κάποιοι από τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν από άλλους διαδηλωτές που είχαν στα χέρια τους ξύλινα κοντάρια…
Ακολούθησαν οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι των τοπικών μέσων που κατέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια το σκηνικό εκείνης της ημέρας, με το υλικό να προκαλεί και την αντίδραση της Δικαιοσύνης όπως και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που είχε διατάξει τη διενέργεια ΕΔΕ για το ρόλο των αστυνομικών στα επεισόδια.
Ημέρες δύσκολες…
Ήταν ημέρες δύσκολες και άγριες ως απότοκο της πανδημίας τον Νοέμβριο του 2020, αλλά όχι μόνον εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όταν με εντολή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπ. Προστασίας του Πολίτη είχαν αρχικά απαγορευτεί οι διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στη συνέχεια επετράπησαν με συγκεκριμένη διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτής της επετείου είχε επικρατήσει ένα έκρυθμο κλίμα και στην πόλη που έγινε ακόμη πιο έκρυθμο όταν πριν την κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου και των συνδικαλιστικών σωματείων, οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περίμετρο δέχθηκαν μία «καταδρομική» εισβολή στο χώρο από μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων που πρόσκειντο στο ΚΚΕ με αποτέλεσμα να γενικευτούν τα επεισόδια στο χώρο και να επικρατήσει ένταση που κορυφώθηκε με προσαγωγές πολλών ατόμων. Καμία από εκείνες τις προσαγωγές όμως δεν είχε μετατραπεί σε σύλληψη, κάτι που έγινε για τις προσαγωγές των νεαρών διαδηλωτών λίγη ώρα αργότερα, σε ένα σκηνικό που όμοιό του είχε χρόνια να ζήσει η πόλη, με δεκάδες κατοίκους που βρισκόταν στο σημείο είτε για την εκδήλωση είτε κάνοντας τη βόλτα τους (σ.σ ήταν η εποχή των SMS για τη σωματική άσκηση) στάθηκαν μάρτυρες των βίαιων σκηνών.
Από νωρίς χθες το πρωί αρκετός κόσμος μεταξύ αυτών και πολλοί πανεπιστημιακοί βρέθηκαν στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ