Κυριακή 08.12.2024
More

    Ξέμειναν από χρήματα στο υπ. Ανάπτυξης και την πλήρωσαν οι Ηπειρώτες

    «Ξεκρέμαστοι» έμειναν τουλάχιστον 35 επιχειρηματίες στην Ήπειρο που υπέβαλλαν τα επενδυτικά τους σχέδια στον Αναπτυξιακό Νόμο για επιχορήγηση, είτε στον τομέα της μεταποίησης είτε του τουρισμού αφού η επίσημη ανακοίνωση με την ένταξη των σχεδίων από το υπ. Ανάπτυξης, τους άφησε στα… κρύα του λουτρού. Από το σύνολο των προτάσεων για επενδυτικά σχέδια στην Ήπειρο με προϋπολογισμό κάτω του ενός εκ. ευρώ, απορρίφθηκαν όλες, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να μη μπορούν να προχωρήσουν την επένδυσή τους, αφού δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

    Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Ε» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου και στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για άλλο θέμα της επικαιρότητας, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ρωτήθηκε σχετικά, καθώς η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν ο αποδέκτης των επενδυτικών προτάσεων κάτω του ενός εκ. ευρώ ενώ όλες οι υπόλοιπες προτάσεις με μεγαλύτερο προϋπολογισμό κατατίθεντο απευθείας στο υπ. Ανάπτυξης. Όμως όταν έφτασε η ώρα της αξιολόγησης, το υπουργείο Ανάπτυξης αντί να πράξει το αυτονόητο, να επιτρέψει δηλαδή την υλοποίηση της ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο για επιχορήγηση στις περιφέρειες της χώρας που είχαν υποδεχθεί τις αιτήσεις, αίφνης συμπεριέλαβε και τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί στις περιφέρειες, στην ενιαία λίστα σε επίπεδο επικράτειας, κάνοντας μία συνολική αξιολόγηση.

    Πρακτικά, αυτό ήταν αδύνατο να λειτουργήσει υπέρ των μικρότερων σε προϋπολογισμό προτάσεων, όπως αυτές στην Ήπειρο και το αποτέλεσμα ήταν να εγκριθεί η επιχορήγηση σχεδίων σε ύψος 140 εκ. ευρώ ενώ το σύνολο των σχεδίων είχε προϋπολογισμό 270 εκ. ευρώ. Στην Ήπειρο, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού με βάση τα επενδυτικά σχέδια δεν ξεπερνούσε τα οκτώ εκ. ευρώ, που έμειναν στο σύνολό τους εκτός έγκρισης με εξαίρεση μία – δύο προτάσεις οι οποίες όμως είχαν υποβληθεί απευθείας στο Υπ. Ανάπτυξης, αφού είχαν προϋπολογισμό άνω του ενός εκ. ευρώ.

    «Όταν ο κ. Σκρέκας είχε έρθει στα Γιάννενα μας είχε πει, ότι οι προτάσεις από την Ήπειρο θα εγκριθούν γιατί δεν ήταν μεγάλου προϋπολογισμού. Αν θυμάμαι καλά πρέπει συνολικά να υπήρχαν περίπου 40 επενδυτικά σχέδια στην Ήπειρο που είχαν κατατεθεί στην περιφέρεια, με προϋπολογισμό κάτω του ενός εκ. Δυστυχώς, αυτό που ανακοινώθηκε δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στις ανάγκες της Ηπείρου και διαμαρτυρήθηκα ήδη και στο υπ. Ανάπτυξης και πιο ψηλά στην Κυβέρνηση», ανέφερε αρχικά ο κ. Καχριμάνης για να ερωτηθεί στη συνέχεια εάν θεωρεί, ότι τελικά η τελική αξιολόγηση έγινε με πολιτική απόφαση ή όχι. «Αυτό που μας είπαν, είναι ότι στην παρούσα φάση δεν υπήρχαν περισσότερα χρήματα από τα 140 εκ ευρώ. Μας είπαν πάντως γιατί οι ενδιαφερόμενοι από την Ήπειρο δε μπήκαν στη διαδικασία να ζητήσουν φορολογικές απαλλαγές μέσω των προτάσεών τους, όμως αυτό δε μπορούσε να γίνει, γιατί οι προτάσεις τους ήταν κάτω του ενός εκ. ευρώ. Έτσι, ενισχύθηκαν τα επενδυτικά σχέδια που ήταν με προϋπολογισμό άνω του ενός εκ και οι δικές μας που ήταν μικρές, αλλά πολύ σημαντικές για την τοπική οικονομία, έμειναν εκτός και είναι κρίμα», ανέφερε επιπλέον ο κ. Καχριμάνης.

    140 εκ σε 162 προτάσεις

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπ. Ανάπτυξης σε εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου 4882/2022 υποβλήθηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα 852 προτάσεις και εγκρίθηκαν οι 162.

    Η μερίδα του λέοντος κατευθύνθηκε στους τουριστικούς προορισμούς του Νότιου Αιγαίου και της Κρήτης, ενώ ένα μεγάλο ποσό κατανεμήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στην Περιφέρεια  Ηπείρου τόσο στον α’ κύκλο κατανέμεται μηδενικό ποσό επιχορήγησης επένδυσης και ποσό 4,2 εκ. ευρώ μέσω φοροαπαλλαγής, κάτι που αντιστοιχεί σε μία επένδυση, χωρίς να είναι σαφές για ποια επένδυση πρόκειται.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ