Δευτέρα 09.12.2024
More

    Ξετυλίγοντας το κουβάρι με τις αρμοδιότητες

    Μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να ξετυλίξουν το κουβάρι με τις αρμοδιότητες μεταξύ των τεσσάρων επιπέδων διοίκησης στη χώρα βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπ. Εσωτερικών και η Κυβέρνηση από τη μία και οι φορείς της αυτοδιοίκησής από την άλλη.

    Μπροστά σε ένα πολυδαίδαλο σκηνικό με αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες που δεν επιτρέπουν την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών ή ακόμη χειρότερα προκαλούν μεγαλύτερη κωλυσιεργία, ακόμη και ο μίτος της Αριάδνης μάλλον ξετυλίχθηκε πιο εύκολα από τη φιλόδοξη προσπάθεια της Κυβέρνησης να κάνει το μεγάλο βήμα.

    Αυτό αποτέλεσε και το επίκεντρο της εναρκτήριας συνεδρίασης του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών που διεξάγεται στα Ιωάννινα από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, παρουσία της υπουργού Εσωτερικών Ν. Κεραμέως και του αναπλ. υπουργού Θοδ. Λιβάνιου που έδωσαν το στίγμα των προθέσεων και πολιτικών προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης.

    Σε περισσότερο θεωρητικό πλαίσιο κινήθηκε η ομιλία της κας Κεραμέως που τόνισε πως οι προτεραιότητες θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες, το θεσμικό πλαίσιο και τοι ανθρώπινο δυναμικό της αυτοδιοίκησης αντίστοιχα.

    Ως προς το θεσμικό σκέλος η κα Κεραμέως περιορίστηκε σε μία μικρή αναφορά στην ενσωμάτωση των Νομικών Προσώπων των δήμων στον πυρήνα της λειτουργίας τους, καθώς επίσης και σε επιμέρους παρεμβάσεις τις οποίες ανέλυσε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στη συνέχεια ο κ. Λιβάνιος.Το μεγάλο στοίχημα για την αυτοδιοίκηση είναι όπως είπε, η διαδικασία της λογοδοσίας προς τους πολίτες που θα μπορούν να ενημερώνονται και να γνωρίζουν και εν τέλει να αξιολογούν το έργο των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.Για το προσωπικό η κα Κεραμέως ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έγινα 5.500 προσλήψεις προσωπικού στην αυτοδιοίκηση ενώ για το 2024 το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ήδη την πρόσληψη 2.200 εργαζόμενων. Ακόμη, περιέγραψε ένα νέο μοντέλο μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πρόβλεψης των αναγκών με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

    Οι εξειδικεύσεις

    Ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου σε δηλώσεις του χαρακτήρισε επιτακτική την αναγκαιότητα να οριοθετηθούν και να διαχωριστούν οι αρμοδιότητες γιατί αυτό θα επιτρέψει την καλύτερη και πιο ποιοτική δουλειά στις περιφέρειες και τους δήμους αντίστοιχα.

    Στην ομιλία του ήταν περισσότερο λεπτομερής σημειώνοντας πως 13 χρόνια μετά τη σύσταση των Περιφερειών δεν υπάρχει Κώδικας λειτουργίας τους και αυτό είναι το πρώτο στοίχημα εντός του 2024. «Θα προχωρήσουμε στη σύνταξη ενός ενιαίου Κώδικα λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών όπου θα διαχωρίζονται και θα κατανέμονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες γιατί διαφορετικά δε μπορούμε να προχωρήσουμε», ανέφερε, ενώ στη συνέχεια έδωσε μερικά ενδιαφέροντα παραδείγματα για όσα σκέφτονται και ήδη συζητούν στο υπουργείο για τις αλλαγές.

    Αυτές θα επηρεάσουν εκ νέου τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων σε δήμους και περιφέρειες, τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων συμβούλων, το ενδεχόμενο οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες να είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο μες τους περιφερειάρχες, αλλά και η πρόβλεψη για τη δυνατότητα ορισμού αντιπεριφερειαρχών που δε θα λαμβάνουν αντιμισθία.

    Χαρακτήρα επιβράβευσης ανέφερε ότι θα πρέπει να έχει και η διαδικασία της λογοδοσίας προς τους πολίτες, με την έννοια πως αφού γίνεται η καταγραφή και σύγκριση όλων των παραμέτρων σε δήμους και περιφέρειες, εκείνοι που εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα θα δικαιούνται και κάποια οικονομικά μπόνους, για παράδειγμα «μισή ΚΑΠ παραπάνω, ώστε να δοθεί και το κίνητρο στους άλλους δήμους και τις περιφέρειες να προσπαθήσουν περισσότερο».

    Τέλος, επέμεινε στο ότι θα αναθεωρηθεί άμεσα από τη νέα θητεία των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, η αλλαγή στην πρόβλεψη διεξαγωγής της εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτησης στα συλλογικά όργανα. «Και αυτό θα γίνει με την πρόβλεψη για μία ειδική συνεδρίαση κάθε δύο μήνες στην οποία θα τίθενται μόνο τέτοιου είδους ζητήματα στα οποία θα δίνονται και οι απαντήσεις», ανέφερε.

    Η Μαρ. Κεφάλα

    Χαιρετισμό στην αρχή της συνεδρίασης απηύθυνε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα που επέμεινε στο ότι το νέο σύστημα διακυβέρνησης και οργάνωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού́ που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή διασφαλίζει τη βέλτιστη οικονομική και διοικητική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών. «Πρόκειται για ένα σύγχρονο μοντέλο ενιαίας δομής για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης το οποίο και εξασφαλίζει οικονομίες κλίμακας, καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού́ και εργαλεία για μια σύγχρονη, συνεκτική, αποδοτική οικονομικά και διοικητική́ διαχείριση. Έχουμε βάλει τα θεμέλια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Είναι μία μεγάλη πρόκληση, μία συνεχιζόμενη πρόκληση για εμάς», ανέφερε η κα Κεφάλα.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ