Με αφορμή την ανακοίνωση της δέσμης νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Δέσμη τεσσάρων συν δύο νέων μέτρων οικονομικής στήριξης λόγω κορονοϊού, που αφορούν πάνω από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς παρατείνεται το lockdown και η χαλάρωση των περιορισμών φαίνεται πως αργεί ακόμη.
Σε δήλωση του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η πανδημία είχα τονίσει πως η προτεραιότητα της Υγείας πρέπει να συμβαδίζει με τη θωράκιση της Οικονομίας. Γι’ αυτό ακριβώς, και δίπλα στη τιτάνια προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, μέσα στο 2020 διατέθηκαν 24 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Και σήμερα κινητοποιούνται ακόμα 2,5 δισεκατομμύρια, ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα σχετικά κονδύλια για το 2021.
Ρυθμίσεις οι οποίες ξεδιπλώνονται σε έξι πεδία:
Τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση: Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.
- Η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
- Με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο: η Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.
- Το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.
Τέλος, τις επιλογές αυτές πλαισιώνουν δύο ακόμα πρωτοβουλίες:
Οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Ενώ διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.
Δ. Δημητρίου: Χρειάζεται εξειδίκευση των μέτρων για να καλύπτουν όλες τις επιχειρήσεις
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Δ. Δημητρίου, αναφερόμενος στις νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού -που εξειδικεύτηκαν απο το υπουργείο Οικονομικών, ζήτησε σειρά ρυθμίσεων επι των συγκεκριμένων ανακοινώσεων καθώς όπως είπε υπάρχουν σημεία που δεν διευκρινίζονται.
Ο κ. Δημητρίου ανάμεσα σε αυτά που είπε είναι ότι το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι καλοδεχούμενο αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψην τα έσοδα του 2019 και όχι του 2020 που ήταν έτος της πανδημίας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση για τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τις απαλλαγές ενώ υποστήριξε ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός ενισχύσεων.
Τέλος, αναφέρθηκε στο Νησί των Ιωαννίνων που βιώνει μια ιδιαίτερη κατάσταση. Από την μια τα καταστήματα φαίνονται πρακτικα ανοικτά με τις μεθόδους click away click inside και έτσι δεν μπορούν να λάβουν επιστρεπτέες ενώ στην πραγματικότητα τα καταστήματα δεν έχουν κοινό εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και άρα της έλλειψης επισκεπτών.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ