Το Τεχνικό Επιμελητήριο -Τμήμα Ηπείρου
Την αναβολή έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για το αντίστοιχο διάστημα, που ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, σε γενικότερο επίπεδο αλλά και ειδικότερα τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος τόσο για την περιφέρεια Ηπείρου, όσο και για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ Γιάννη Λυκοτραφίτη, γίνεται λόγος για μία σειρά προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων, όπως είναι:
«Τονίζεται ιδιαίτερα ότι για την ένταξη ενός ακινήτου στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», απαιτείται η επίσκεψη του μηχανικού στο κτίριο του πολίτη, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και εργασίες που είναι αδύνατες με τηλε-εργασία (αποτύπωση ακινήτου, ενεργειακή επιθεώρηση, κτλ). Απαιτείται, επίσης, η επίσκεψη τεχνικών και συνεργείων προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο ακίνητο για να εκδώσουν οικονομική προσφορά για το έργο, καθώς και εκ νέου επίσκεψή τους στα γραφεία των μηχανικών. Ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με την προαναφερόμενη Κ.Υ.Α. σχετικά με την αναστολή επισκέψεων και συναθροίσεων πολιτών σε ιδιωτικό χώρο, αλλά και με τις κατ΄ εξαίρεση κατεπείγουσες περιπτώσεις εξυπηρέτησης κοινού, καθώς η ένταξη στο Πρόγραμμα δεν επείγει.
Παράλληλα, οι Υπηρεσίες Δόμησης, οι οποίες παρέχουν αντίγραφα των σχεδίων και λοιπών στοιχείων των οικοδομικών αδειών των κτιρίων, υπολειτουργούν/δυσλειτουργούν λόγω και της επιβεβλημένης τηλε-εργασίας του προσωπικού τους, με άμεση συνέπεια την αδυναμία παροχής ουσιαστικών στοιχείων για την ετοιμασία και πλήρη ολοκλήρωση των προτάσεων ένταξης στο σχετικό Πρόγραμμα.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον τρόπο αξιολόγησης και ένταξης των προτάσεων που υποβάλλονται στο Πρόγραμμα (first in – first served) δικαίως δημιουργούν αίσθημα αδικίας και στους πολίτες και στους μηχανικούς. Και η διαδικασία αυτή είναι ο καθοριστικός παράγοντας που μετατρέπει τα παραπάνω γεγονότα σε προβλήματα. Ένα διαφορετικό σύστημα αξιολόγησης των αιτήσεων, όπως αυτό που είχε προταθεί στο Υπουργείο σας, μέσω μιας μόνιμα ανοικτής πλατφόρμας και με μοριοδότηση των αιτήσεων και ένταξή τους μία φορά κατ΄ έτος ανάλογα με την σειρά κατάταξης, ίσως να έλυνε τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί μέχρι σήμερα.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Ηπείρου (ΤΕΕ/ΤΗ), επισημαίνει τέλος και τα ακόλουθα:
1. Η γνωστοποίηση έναρξης του Προγράμματος για το έτος 2021 πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα έγκαιρης προετοιμασίας φακέλων σε περιόδους χωρίς περιορισμούς μετακινήσεων.
2. Η έναρξη του Προγράμματος για το έτος 2021 πρέπει να γίνει πριν την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για όσους λόγω των συνθηκών δεν δύνανται να υποβάλλουν αίτηση στο τρέχον Πρόγραμμα.
3. Οι αποφάσεις υπαγωγής και οι αποφάσεις των ειδικών περιπτώσεων πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα τα εγκεκριμένα Προγράμματα», σημειώνεται στην επιστολή.