Τι είναι η συγκεκριμένη ασθένεια και ποιους προσβάλλει.
Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι ενισχύει τα μέτρα πρόληψης κατά της μετάδοσης του αφθώδους πυρετού, μετά τον εντοπισμό κρούσματος στην Ινδονησία.
Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του αφθώδους πυρετού (FMD) στη χώρα, μετά τον εντοπισμό της ασθένειας στο τουριστικό θέρετρο του Μπαλί στην Ινδονησία.
“Με τον πρόσφατο εντοπισμό της ασθένειας στο τουριστικό θέρετρο του Μπαλί, λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης της δουλειάς μας στα σύνορα, κατά τις πρόσφατες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης και μιας εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης,” δήλωσε ο υπουργός για την Βιοασφάλεια και τη Γεωργία Ντάμιεν Ο’Κόνορ.
“Καλώ τον καθένα να είναι σε επαγρύπνηση αναλαμβάνοντας το ρόλο του για την προστασία της οικονομικής ασφάλειας της Νέας Ζηλανδίας,” τόνισε ο ίδιος.
Ο αφθώδης πυρετός είναι ένας ιός με υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας που προσβάλλει τα κοπάδια ζώων εκτροφής.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μία έξαρση της μετάδοσης των κρουσμάτων στη Νέα Ζηλανδία θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στις εξαγωγές γαλακτομικών προϊόντων, κόκκινου κρέατος, αλλά και στα προϊόντα χοιρινού κρέατος για μήνες ή ακόμη και χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Πρωτογενών Βιομηχανιών της Νέας Ζηλανδίας.
Τι είναι ο αφθώδης πυρετός
Ο αφθώδης πυρετός είναι ιογενές νόσημα κυρίως των οπληφόρων (θηλαστικά φυτοφάγα με οπλές) ζώων, όχι ανθρωπονόσος.
Σύμφωνα με τη Wikipedia, ο αιτιολογικός παράγοντας είναι ένας ιός της οικογένειας των Picorna ιών, του γένους των αφθοϊών. Οι ορολογικοί τύποι του ιού που έχουν ανιχνευθεί ανοσολογικά είναι οι: A, O, C, SAT1, SAT2, SAT3 και ο Ασιατικός. Η νόσος μπορεί να προσβάλει όλα τα ζώα που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος (βοοειδή, αμνοερίφια, χοίρους) και για τον λόγο αυτό έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Οι οικονομικές αυτές επιπτώσεις γίνονται ακόμα πιο «επώδυνες» λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας του ιού και της δυνατότητας που έχει να επιβιώνει στο περιβάλλον μέχρι και ένα μήνα, ανάλογα με τη θερμοκρασία και το pH.
Η μεγάλη επιδημία αφθώδους πυρετού που ξεκίνησε στις αρχές του 2001 από τη Μεγάλη Βρετανία και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, προκλήθηκε από τον πανασιατικό ορολογικό τύπο O, που εισήχθη στη χώρα πιθανότατα από παράνομη εισαγωγή ζωικών προϊόντων. Το επεισόδιο αυτό αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα για την πλήρη κατάργηση των «συνόρων» στα νοσήματα που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου.
Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο με φαινόμενα κοινού κρυολογήματος, που συνοδεύεται από άφθες και εξελκώσεις στα πέλματα, στις παλάμες και στη στοματική κοιλότητα. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του σάλιου, των κοπράνων, της αναπνοής, αλλά και μέσω των εκκρίσεων των δερματικών αλλοιώσεων. Η επώαση της νόσου είναι 2 – 6 ημέρες και το εξάνθημα μπορεί να διαρκέσει 7 – 10 μέρες. Όπως για τα περισσότερα ιογενή νοσήματα, δεν υπάρχει και γι αυτή τη νόσο ειδική θεραπεία
Ο αφθώδης πυρετός είναι θανατηφόρος σε ζώα νεαρής ηλικίας, αλλά η θνησιμότητα είναι σχετικά χαμηλή στα ενήλικα.