Δευτέρα 26.01.2026
More

    Ακραίος καύσωνας πλήττει την Ανατολική Αυστραλία

    Η νοτιοανατολική Αυστραλία, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος πληθυσμός της χώρας, βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει ένα νέο κύμα ακραίας ζέστης. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τους 48 βαθμούς Κελσίου, ενώ η εβδομάδα που ακολουθεί χαρακτηρίζεται από αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.

    Παράλληλα, μια πρόσφατη διεθνής επιστημονική μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης τέτοιων θερμικών επεισοδίων. Η έρευνα της ομάδας World Weather Attribution (WWA) ανέλυσε τον ισχυρό καύσωνα του Ιανουαρίου, που έπληξε τη νοτιοανατολική Αυστραλία και χαρακτηρίστηκε ως ο πιο έντονος από το καταστροφικό «Μαύρο Καλοκαίρι» του 2019/20.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο καύσωνας των αρχών Ιανουαρίου έγινε πέντε φορές πιο πιθανός εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο La Niña, που τυπικά περιορίζει την ένταση των καυσώνων, είχε αρνητική επίδραση στην εξέλιξή του. Η μελέτη βασίστηκε σε ιστορικά δεδομένα και προσομοιώσεις, συγκρίνοντας την πιθανότητα του γεγονότος στο σημερινό κλίμα με αυτήν πριν από την ανθρωπογενή αλλαγή του κλίματος.

    Στο παρελθόν, τέτοιοι καύσωνες συνέβαιναν σπάνια – περίπου τέσσερις φορές τον αιώνα. Στο τρέχον κλίμα, όμως, η συχνότητα έχει αυξηθεί σημαντικά και τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται πλέον περίπου κάθε πέντε χρόνια. Η ανάλυση προβλέπει ότι, με το σημερινό επίπεδο υπερθέρμανσης, η νοτιοανατολική Αυστραλία μπορεί να βιώνει παρόμοιους καύσωνες μία φορά κάθε δύο χρόνια, με σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τις υποδομές και τα οικοσυστήματα.

    Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιανουαρίου οι θερμοκρασίες ήταν κατά μέσο όρο 1,6°C υψηλότερες σε σχέση με ένα κλίμα χωρίς την ανθρώπινη επίδραση. Σε αρκετές περιοχές σημειώθηκαν εξαιρετικά υψηλές τιμές, όπως πάνω από 42°C στο Σίδνεϊ και το Πένριθ, 44°C στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, 42°C στην Αδελαΐδα και 39°C στην Καμπέρα, ενώ ακόμη μεγαλύτερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε περιφερειακές ζώνες.

    Η έρευνα υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο La Niña, που συνήθως μειώνει τη συχνότητα των καυσώνων, δεν κατάφερε να ανακόψει την ένταση του επεισοδίου, ενώ αν ενεργοποιούνταν το αντίθετο φαινόμενο El Niño, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές.

    Με την έναρξη του νέου κύματος θερμότητας, οι αρχές προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών, ενώ οι πολίτες καλούνται να λάβουν μέτρα προστασίας καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα του καύσωνα του Ιανουαρίου.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ