Το έβαλαν έξω από τη ρωσική πρεσβεία
Τρεις ακτιβιστές της Greenpeace, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, προσποιήθηκαν τους τουρίστες για να εισέλθουν στο διάσημο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Grevin στο Παρίσι και, μόλις βρέθηκαν μέσα, άλλαξαν ρούχα ώστε να μοιάζουν με εργαζομένους.
Μάλιστα, κατάφεραν να αποσπάσουν το κέρινο ομοίωμα του Εμανουέλ Μακρόν, αξίας 40.000 ευρώ, και να διαφύγουν μέσω της εξόδου κινδύνου, τυλίγοντάς το με μια κουβέρτα, σύμφωνα με το France24.
Η ασυνήθιστη αυτή «κλοπή» δεν είχε σκοπό τη λεία, αλλά ένα σαφές πολιτικό μήνυμα: Οι ακτιβιστές τοποθέτησαν το άγαλμα μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι, καλώντας τη Γαλλία να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και λιπασμάτων. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Greenpeace Γαλλίας, Ζαν-Φρανσουά Ζιγιάρ, η χώρα «παίζει διπλό παιχνίδι».
Des militants de Greenpeace ont volé la statue de cire du président de la République et l'ont installé devant l'ambassade de Russie. Ils l'ont ensuite rangé dans un coffre et sont repartis avec en camion. pic.twitter.com/8mze7vKuWh
— Le Figaro (@Le_Figaro) June 2, 2025
«Ο Εμανουέλ Μακρόν ενσαρκώνει αυτή τη διπλή ρητορική: από τη μία υποστηρίζει την Ουκρανία, από την άλλη ενθαρρύνει τις γαλλικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν το εμπόριο με τη Ρωσία» υπογράμμισε ο Ζιγιάρ, εξηγώντας πως ο Γάλλος πρόεδρος έχει ιδιαίτερη ευθύνη και θα έπρεπε να είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα.
Η Γαλλία έχει ταχθεί σταθερά υπέρ του Κιέβου από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει επιδιώξει να διαμορφώσει μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, ιδιαίτερα μετά την αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διαπραγματευτεί απευθείας με τη Ρωσία.