Παρασκευή 22.11.2024
More

    Άμβλωση: Σε ποιες χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται και σε ποιες όχι

    Σε ποιες χώρες υπάρχουν ανησυχίες για την κατάργηση του νόμου

    Το δικαίωμα στην άμβλωση συνεχίζει να αντιμετωπίζει αυστηρούς περιορισμούς αλλά και απειλές ακόμα και σε ευρωπαϊκές χώρες

    Την Τετάρτη αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας νομοσχέδιο σχετικά με την άμβλωση, με τις φεμινιστικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για «ισχυρό σύμβολο».

    Το δικαίωμα στην άμβλωση σε χώρες της Ευρώπης

    Την ίδια ώρα σε πολλές χώρες της Ευρώπης το δικαίωμα στην άμβλωση εξακολουθεί να διχάζει.

    Μάλτα

    Πρόκειται για τη μόνη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η άμβλωση παραμένει παράνομη σε κάθε περίπτωση. Η Μάλτα χαλάρωσε ελαφρώς την νομοθεσία της τον Ιούνιο 2023. Η άμβλωση επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο ή το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο.

    Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση κάνουν λόγο για μία χαμένη ευκαιρία για μεταρρύθμιση. Την ίδια ώρα, η καθολική εκκλησία και η συντηρητική αντιπολίτευση φαίνεται να εγκρίνουν τη διατήρηση του πολύ περιοριστικού καθεστώτος.

    Πολωνία

    Η άμβλωση στην Πολωνία δεν επιτρέπεται παρά μόνο σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας ή όταν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Το 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο συντάχθηκε με την λαϊκιστική-εθνικιστική, απερχόμενη πλέον, κυβέρνηση κρίνοντας «αντισυνταγματική» την διακοπή της κύησης λόγω δυσμορφίας του εμβρύου.

    Αν και ο νόμος περί αμβλώσεων επιτρέπει θεωρητικά στους γιατρούς να προχωρούν σε διακοπή κύησης, στη περίπτωση που η ζωή της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο, οι γιατροί φοβούνται να τον εφαρμόσουν λόγω των περιορισμών. Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει μέχρι και τριετή φυλάκιση για όποιον προχωρεί σε διακοπή κύησης ή βοηθά ή παρακινεί μία έγκυο να προχωρήσει σε άμβλωση. Η ενωμένη φιλελεύθερη πολωνική αντιπολίτευση, νικήτρια των εκλογών του Οκτωβρίου, ελπίζει ότι θα καταφέρει να προχωρήσει στην νομιμοποίηση της άμβλωσης στην Πολωνία.

    Βόρεια Ιρλανδία

    Στη Βόρεια Ιρλανδία η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε το 2019. Ωστόσο λόγω των πολιτικών συγκρούσεων, οι γυναίκες που επιθυμούν να διακόψουν την κύησή τους ταξιδεύουν συνήθως στη Βρετανία. Έπειτα από τη δέκατη εβδομάδα της κύησης, δεν υπάρχει κανένας τρόπος διακοπής της στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς δεν λειτουργεί καμία χειρουργική υπηρεσία άμβλωσης.

    Ιταλία

    Στην Ιταλία, η άμβλωση είναι νόμιμη από το 1978, αλλά στην πράξη πολλοί είναι οι γυναικολόγοι που αρνούνται να την κάνουν, κάτι που φέρνει πολλά εμπόδια στις γυναίκες. Ο λόγος που οι γιατροί αρνούνται να προχωρήσουν στην άμβλωση είναι συνήθως η αντίρρηση συνείδησης. Συνεπώς, δεκάδες νοσοκομεία και κλινικές δεν προσφέρουν καθόλου αυτήν την υπηρεσία.

    Την ίδια ώρα, οι φεμινιστικές οργανώσεις φαίνονται ανήσυχες, μήπως η νέα υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ασκήσει πιέσεις για να αγνοηθεί ο νόμος.

    Ισπανία

    Το 1985 αποποινικοποιήθηκε η άμβλωση στην Ισπανία, ενώ το 2010 νομιμοποιήθηκε. Έκτοτε οι γυναίκες μπορούν να προχωρήσουν ελεύθερα σε διακοπή κύησης μέχρι την 14η εβδομάδα. Από ‘κει και πέρα, μπορούν να προχωρήσουν σε άμβλωση υπό ορισμένες συνθήκες.

    Στην Ισπανία επικρατεί ένα παρόμοιο σκηνικό με τους «διστακτικούς» γιατρούς, οι οποίοι επικαλούνται αντίρρηση συνείδησης και δεν εφαρμόζουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προωθεί στο κοινοβούλιο νόμο που ενισχύει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία.

    Ουγγαρία

    Στην Ουγγαρία η άμβλωση είναι νόμιμη από την δεκαετία του 1950 μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, ο υπερσυντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που είναι στην εξουσία από το 2010, προωθεί μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων. Από την έναρξη της ισχύος του νέου Συντάγματος το 2012, η Ουγγαρία υπερασπίζεται την ζωή του εμβρύου από την σύλληψή του. Τον Σεπτέμβριο 2022 επιβλήθηκε με διάταγμα η υποχρέωση των εγκύων να ακούν τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου πριν προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης.

    Βατικανό και Ανδόρρα

    Στο Βατικανό και την Ανδόρρα, όπου οι πρίγκιπες είναι καθολικοί επίσκοποι, η άμβλωση είναι παράνομη.

    Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ