Σάββατο 18.01.2025
More

    Ανησυχία για την εξάπλωση της Eris – Ποια νέα παραλλαγή έχει μπει στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ

    Προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως η εξάπλωση της Eris του στελέχους Όμικρον, του κορωνοϊού, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

    Η υψηλή μεταδοτικότητα που παρουσιάζει, έχει θέσει τους ειδικούς σε υψηλή επαγρύπνηση. Το αν, όμως, θα προκαλέσει νέο κύμα της Covid-19, είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί, τονίζουν. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η «Eris» για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός, και η συζήτηση επικεντρώνεται στο τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να φανούν οι συνέπειες των καλοκαιρινών διακοπών.

    Καθησυχαστικοί προς το παρόν

    «Το καλοκαίρι υπάρχει πάντα μία έξαρση. Αυτό είναι λογικό γιατί υπάρχει μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών και κινητικότητα. Υπάρχει μία μικρή έξαρση κι αυτό το βλέπουμε κι από την πλατφόρμα αντιικών που έχει διπλασιαστεί η χορήγησή τους. Στην ανάλογη περίοδο πέρυσι το καλοκαίρι ήμασταν δύο φορές πάνω», σημείωσε στο MEGA, ο πνευμονολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης. Και συμπλήρωσε: «Είναι μία υπομετάλλαξη της Όμικρον. Δεν είναι κάτι διαφορετικό, άρα τα συμπτώματα είναι του κοινού κρυολογήματος. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω  που θα πρέπει να μας ανησυχήσει».

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, «στα αντιικά φάρμακα έχουμε διαθεσιμότητα και υπάρχει μία πλατφόρμα στην οποία γιατρός πάντα δηλώνει το περιστατικό και συγχρόνως ζητάει και το αντιικό». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των αντιικών φαρμάκων είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη χορήγησή τους.

    Ποια είναι τα συμπτώματα της Eris

    Τα συμπτώματα που προκαλεί η «Eris» είναι:

    * Καταρροή

    * Πονοκέφαλος

    * Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)

    * Φτάρνισμα

    * Πονόλαιμος

    * Πυρετός (εάν εμφανιστεί), διαρκεί μία με δύο μέρες.

    Ποιοι θα πρέπει να κάνουν το νέο εμβόλιο από φθινόπωρο

    Οπως υπογραμμίζει στα ΝΕΑ, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ: στην Ελλάδα ζούμε «σε μία από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει σαφής έξαρση των κρουσμάτων.

    Παρακολουθούμε βδομάδα τη βδομάδα τι γίνεται. Ούτως ή άλλως, είμαστε μια χώρα που λογικά δέχεται πολλά κύματα τουριστών, όπου οι άνθρωποι είναι στα μπαρ, στα πανηγύρια, υπάρχει έντονη κοινωνική δραστηριότητα, άρα είναι λογικό να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα.

    Οι συνέπειες των καλοκαιρινών διακοπών μάλλον θα φανούν πριν ανοίξουν τα σχολεία. Θυμίζω ότι τα σχολεία άνοιξαν με ασφάλεια όλες τις χρονιές, ακόμα και τότε που είχαμε πολύ μεγαλύτερη έκταση στο πρόβλημα του κορωνοϊού. Το εμβόλιο που θα έρθει τον Οκτώβριο θα είναι ένα τελείως καινούργιο εμβόλιο, το οποίο είναι φτιαγμένο για να αντιμετωπίζει το στέλεχος Κράκεν, αυτό που κυρίως επικρατεί αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο και είναι πάρα πολύ κοντά στο στέλεχος Έρις».

    Ο ίδιος καταλήγει: «Η δική μου προτροπή είναι να το κάνουμε όλοι. Και 1.000% θα πρέπει να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες».

    Η νέα παραλλαγή που έχει τεθεί στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ

    Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ, φαίνεται πως μπαίνει μια νέα παραλλαγή που μόλις δημιούργησε ο κοροναϊός, αλλά κάποιοι ειδικοί φοβούνται ότι μπορεί να προκαλέσει το επόμενο κύμα της πανδημίας.

    Από την παραλλαγή αυτή έχουν ανιχνευθεί μόλις τρία (3) κρούσματα. Ωστόσο φέρει τόσο πολλές μεταλλάξεις (μόνο στην πρωτεΐνη-ακίδα της είναι πάνω από 30), ώστε εντάχθηκε αμέσως στις παραλλαγές υπό παρακολούθηση (VUM) του ΠΟΥ.

    Αυτό που εντείνει τον προβληματισμό των επιστημόνων είναι το γεγονός ότι τα τρία κρούσματα έχουν ανιχνευθεί σε δύο χώρες, σύμφωνα με το iatropedia.gr. Το πρώτο ήταν στην Δανία στις 24 Ιουλίου 2023. Τα δύο επόμενα ανιχνεύθηκαν την ίδια ημέρα (στις 31 Ιουλίου) στην Δανία και στο Ισραήλ.

    Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ήδη έχει αρχίσει να εξαπλώνεται. Ωστόσο είναι πάρα πολύ νωρίς για να λεχθεί εάν αυτό συμβαίνει όντως ή τελικά η νέα παραλλαγή θα εξαφανιστεί.

    Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Dr. Maria Van Kerkhove σε ανάρτησή της, αναφέρει πως προς το παρόν υπάρχουν λιγοστές πληροφορίες για την παραλλαγή ΒΑ.2.86 (ή ΒΑ.Χ, όπως την αποκαλούν μερικοί επιστήμονες) που δημιούργησε ο κοροναϊός. Ωστόσο ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων που φέρει καθιστούν απαραίτητη την παρακολούθησή της.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, το θετικό δείγμα του Ισραήλ προέρχεται από ασθενή χωρίς υποκείμενα, χρόνια νοσήματα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα άλλα δύο θετικά δείγματα στη Δανία υποδηλώνει ότι η παραλλαγή BA.2.86 εξαπλώνεται και δεν δημιουργήθηκε απλώς σε κάποιο βαριά άρρωστο ή ανοσοκατασταλμένο άτομο.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ