Φυσικά φαινόμενα μετακίνησαν τα οστά μιας γυναίκας της Λίθινης Εποχής μέσα στο σπήλαιο με την πάροδο του χρόνου
Πριν από περίπου 5.600 χρόνια, μια γυναίκα λίθινης εποχής πέθανε στην περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν το κρανίο της βαθιά στη σπηλιά του Marcel Loubens, στην κορυφή ενός κατακόρυφου άξονα προσβάσιμο μόνο από αναρριχητές το 2015.
Το μυστήριο ήταν επί σειρά ετών άλυτο για τους ερευνητές που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τον τρόπο που βρέθηκε στη σπηλιά το ανθρώπινο κρανίο ειδικά μιας γυναίκας. Μετά από πέντε χρόνια ερευνών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ταφή της είχε γίνει σε άλλο σημείο και βρέθηκε στη σπηλιά εξαιτίας φυσικών φαινομένων, κατολισθήσεων και πλημμυρών που έγιναν με το πέρασμα του χρόνου.
Οι αρχαιολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια διαπίστωσαν ότι η γυναίκα έζησε μεταξύ του 3630 και του 3380 π.Χ., κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου της Ιταλίας ή της Εποχής του Χαλκού. Η γυναίκα ήταν ηλικίας 24 έως 35 ετών όταν πέθανε και υπέφερε από προβλήματα υγείας, όπως διατροφικές ανεπάρκειες και ενδοκρινολογική διαταραχή.
Οι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή την εποχή του Χαλκού ανήκαν σε αγροτικούς πληθυσμούς και η διατροφή τους βασιζόταν κυρίως στα σιτηρά πράγμα που δημιουργούσε προβλήματα στην υγεία τους και κάτι που φαίνεται από την κατάσταση των δοντιών τους. Κάτι άλλο που μοιάζει ενδιαφέρον είναι ότι στη διάρκεια της ζωής της είχε υποβληθεί σε κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση και στο σημείο που έγινε κάποιος έβαλε μια κόκκινη χρωστική ώχρα, πιθανώς για θεραπευτικούς ή συμβολικούς σκοπούς.
Πολλά από τα σημάδια στο κρανίο χρονολογούνται μετά τον θάνατο της γυναίκας. Κάποια φαίνεται να προέρχονται από την αφαίρεση της σάρκας από το κρανίο – μια κοινή διαδικασία σε πολλές αρχαίες κοινωνίες.
Όπως ανέφερε ο Garry Shaw στο περιοδικό Science, οι αγρότες που ζούσαν στην ανατολική ακτή της Ιταλίας πριν από 7.500 χρόνια αφαιρούσαν μυϊκούς ιστούς από τα οστά του αποθανόντος και τον μετέφεραν σε σπηλιές για ταφή, πιθανώς ως μέρος ενός τελετουργικού πένθους διάρκειας ενός έτους.
Οι ερευνητές προσθέτουν ότι το νέο εύρημα επεκτείνει την κατανόηση των επιστημόνων για τις ποικίλες ταφικές πρακτικές των αρχαίων ανθρώπων στην περιοχή.