Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής
Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό που ανέπτυξε με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φαίνεται να προσφέρει μόνο περιορισμένη προστασία από την ήπια νόσηση από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Αυτό βασίζεται στα προκαταρκτικά αποτελέσματα από μελέτη του πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ στη Ν. Αφρική και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έδειξε ότι το εμβόλιο είχε σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού, σύμφωνα με τους Financial Times.
«Σε αυτή τη μικρή δοκιμή φάσης I/II, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα από την ήπια νόσηση κυρίως λόγω του νοτιοαφρικανικού στελέχους Β.1.351», δήλωσε εκπρόσωπος της AstraZeneca, έπειτα από το δημοσίευμα των Financial Times.
«Παρόλα αυτά, ακόμη δεν έχουμε μπορέσει να επαληθεύσουμε το αποτέλεσμα απέναντι στη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία, με δεδομένο ότι οι μετέχοντες στην έρευνα ήταν κυρίως νεαροί, υγιείς ενήλικες», σημείωσε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πιστεύει πως το εμβόλιό της μπορεί να προστατεύσει από τη σοβαρή νόσηση, με δεδομένο ότι η δραστηριότητα των αντισωμάτων ήταν ίση με εκείνη άλλων εμβολίων για τον κορωνοϊό, που έχουν επιδείξει προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσηση.
«Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca έχουν αρχίσει να προσαρμόζουν το εμβόλιο απέναντι σε αυτή τη μετάλλαξη και θα προχωρήσουν γρήγορα στην κλινική ανάπτυξη, προκειμένου να είναι έτοιμο για παράδοση το φθινόπωρο, αν χρειαστεί», ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Στην έρευνα, που δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους και αναμένεται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα, κανένας από τους 2.026 μετέχοντες δεν έχασαν τη ζωή τους ούτε χρειάστηκε να νοσηλευτούν, γράφουν οι Financial Times.
Τόσο στις ανθρώπινες δοκιμές όσο και στις αναλύσεις αίματος εκείνων που εμβολιάστηκαν, το εμβόλιο έδειξε σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος.
«Το πλάνο των δύο δόσεων (του εμβολίου) δεν έδειξε προστασία από την ήπια νόσηση λόγω του νοτιοαφρικανικού στελέχους», ανέφερε η έρευνα, προσθέτοντας ότι δεν έχει καθοριστεί η αποτελεσματικότητα απέναντι στην σοβαρή νόσηση, τις νοσηλείες και τους θανάτους.
Αν και όλα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν έως τώρα «αντέξει» απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη, το στέλεχος που εντοπίστηκε στη Ν. Αφρική είναι πιο ανησυχητικό. Τόσο η Johnson & Johnson όσο και η Novavax έχουν ανακοινώσει ότι τα εμβόλιά τους είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι σε αυτό το στέλεχος, σε κλινικές δοκιμές που έγιναν στη Ν. Αφρική.
Η Moderna έχει δηλώσει ότι θα δοκιμάσει μια ενισχυτική δόση και μία ανασύνθεση του εμβολίου της για να στοχεύσει στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, καθώς μελέτες έδειξαν ότι αυτό που έχει αναπτύξει είναι σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικό.
Από την πλευρά τους οι Pfizer/ BioNTech έχουν γνωστοποιήσει πως το εμβόλιό τους είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό σε εργαστηριακή μελέτη, αλλά δεν έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα από δοκιμές για την ίδια τη μετάλλαξη.