Τα κουνούπια τίγρεις που μεταδίδουν τους ιούς αυτούς, εξαπλώνονται βορειότερα εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Οι ιοί δάγκειος πυρετός και τσικουνγκούνια (chikungunya) θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν ενδημικοί στην Ευρώπη, καθώς τα κουνούπια τίγρεις που τους μεταδίδουν, εξαπλώνονται βορειότερα εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα (15/05). Περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός κινδυνεύει ήδη να προσβληθεί από αυτούς τους δύο ιούς, οι οποίοι κάποτε περιορίζονταν κυρίως στις τροπικές περιοχές. Και οι δύο ιοί προκαλούν πυρετό και μπορεί να είναι θανατηφόροι σε σπάνιες περιπτώσεις, και μεταδίδονται από τα κουνούπια Aedes aegypti και Aedes albopictus. Το τελευταίο, το οποίο είναι γνωστό ως κουνούπι τίγρης, ταξιδεύει βορειότερα καθώς ο κόσμος θερμαίνεται εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Planetary Health, αναλύει τον αντίκτυπο που είχαν διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κλίματος, στην εξάπλωση των δύο ασθενειών στην Ευρώπη τα τελευταία 35 χρόνια. Η μελέτη επισημαίνει ότι από το 2010 η συχνότητα και η σοβαρότητα των κρουσμάτων έχουν αυξηθεί παράλληλα με την άνοδο των θερμοκρασιών. Το 2024- το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, σημειώθηκαν πάνω από 300 κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ευρωπαϊκή Ένωση – σε σύγκριση με 275 τα προηγούμενα 15 χρόνια. Κρούσματα δάγκειου πυρετού καταγράφονται τώρα στην Ιταλία, την Κροατία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
“Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν ότι η ΕΕ μεταβαίνει από σποραδικά κρούσματα ασθενειών που μεταδίδονται από το είδος Aedes, σε ενδημική κατάσταση”, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κρουσμάτων που προκαλούνται από τα κουνούπια τίγρεις, δήλωσε η ευρωπαϊκή ερευνητική ομάδα. Σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια κλιματικής αλλαγής, τα κρούσματα και των δύο ασθενειών ενδέχεται να πενταπλασιαστούν έως το 2060. Η μελέτη πρότεινε ότι τα κρούσματα ήταν πιο συχνά σε πλουσιότερες περιοχές, υποδηλώνοντας ότι οι ιατρικοί έλεγχοι εκεί είναι πιο αποτελεσματικοί στην ανίχνευση του ιού, ενώ πιθανότατα κρούσματα σε φτωχότερες περιοχές παραμένουν αδιάγνωστα.
Το γαλλικό νησί Ρεϋνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό, αντιμετώπισε πρόσφατα μια θανατηφόρα επιδημία chikungunya. Τα κουνούπια τίγρεις μπορούν επίσης να μεταδώσουν τους ιούς Ζίκα και Δυτικού Νείλου, οι οποίοι δεν μελετήθηκαν στην τελευταία έρευνα.