Σάββατο 18.01.2025
More

    Ειδικοί στις ΗΠΑ προειδοποιούν: «Αν δεν βρεθεί η προέλευση του κορωνοϊού, θα έχουμε Covid-26 και Covid-32»

    Επιστήμονες εικάζουν ότι πιθανότατα εξαπλώθηκε από είδη άγριας πανίδας σε ανθρώπους

    Την ανάγκη να συνεργαστεί η Κίνα με τη διεθνή κοινότητα για την ιχνηλάτηση της προέλευσης του κορωνοϊού, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μελλοντικών πανδημιών, επισήμαναν δύο κορυφαίοι ειδικοί στις ΗΠΑ.

    Οι πληροφορίες που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός μπορεί να διέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν πολλαπλασιάστηκαν, επισήμανε ο Σκοτ Γκότλιμπ, επίτροπος του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων επί κυβέρνησης Τραμπ, που τώρα μετέχει στο ΔΣ της Pfizer.

    Οπως είπε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS, η Κίνα δεν έχει ακόμη παράσχει αποδείξεις ότι δεν ισχύει η θεωρία αυτή, ενώ η έρευνα για ενδείξεις περί φυσικής προέλευσης του SARS-CoV-2 δεν έχουν αποδώσει ακόμη καρπούς.

    Από την πλευρά του, ο Πίτερ Χότεζ, συνδιευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εμβολίου του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Τέξας, θεωρεί ότι η άγνοια της προέλευσης της πανδημίας θέτει τον κόσμο σε κίνδυνο νέων πανδημιών.

    «Θα υπάρξει Covid-26 και Covid-32, αν δεν κατανοήσουμε πλήρως την προέλευση της Covid-19», δήλωσε στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC.

    Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τον πρώτο εντοπισμό του κορωνοϊού σε υπαίθρια αγορά στην Ουχάν της Κίνας, η προέλευση του SARS-CoV-2 εξακολουθεί να καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.

    Επιστήμονες εικάζουν ότι πιθανότατα εξαπλώθηκε από είδη άγριας πανίδας σε ανθρώπους, αλλά η ιδέα ότι μπορεί να ξέφυγε κατά λάθος από ερευνητικό εργαστήριο, που υποστήριζαν εδώ και καιρό ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί, άρχισε να κερδίζει έδαφος και στην κυβέρνηση Μπάιντεν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ζητά από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού και να αναφέρουν εντός τριών μηνών το πόρισμά τους.

    Την κουβέντα για την προέλευση του SARS-CoV-2 επανέφερε στο προσκήνιο δημοσίευμα της Wall Street Journal στις 23 Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν νόσησαν τον Νοέμβριο του 2019 με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της Covid-19 ή της εποχικής γρίπης, σε βαθμό που χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

    Σύμφωνα με τον Χότεζ, θα πρέπει να επιτραπεί σε επιστήμονες να διεξαγάγουν μια μακρόχρονη έρευνα στην Κίνα και να συλλέξουν δείγματα αίματος από ανθρώπους και ζώα, ενώ κάλεσε την Ουάσιγκτον να πιέσει το Πεκίνο, ακόμη και υπό την απειλή κυρώσεων, να αποδεχθεί τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής. «Χρειαζόμαστε μια ομάδα επιστημόνων, επιδημιολόγων, ιολόγων, ειδικών στις νυχτερίδες στην επαρχία Χουμπέι [της Κίνας] για έξι μήνες ή έναν χρόνο», πρόσθεσε.

    Κινέζοι αξιωματούχοι απορρίπτουν εδώ και καιρό τη θεωρία της διαρροής του κορωνοϊού από το εργαστήριο της Ουχάν, ενώ προ ημερών ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, χαρακτήρισε την εντολή Μπάιντεν για τη διερεύνηση του θέματος ως προσπάθεια εμπλοκής σε «στιγματισμό, πολιτική χειραγώγηση και μετατόπιση ευθυνών».

    Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον περασμένο Μάρτιο δεν κατάφερε να ρίξει φως στο θέμα, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά απίθανο» το ενδεχόμενο να ξέφυγε ο SARS-CoV-2 από εργαστήριο, ενώ ζήτησε να ερευνηθεί περαιτέρω το θέμα. Ο επικεφαλής του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είχε δηλώσει ότι «όσον αφορά στον ΠΟΥ, όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ