Σάββατο 29.03.2025
More

    Εκεχειρία Ρωσίας-Ουκρανίας με όρους και επιφυλάξεις

    Η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν σε χωριστές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα

    Η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν σε χωριστές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, έπειτα από τριήμερες διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως οι συμφωνίες στοχεύουν στην αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας και της εμπορικής ροής στην περιοχή, καθώς και στην ενίσχυση της σταθερότητας, επιδιώκοντας μια «διαρκή και μόνιμη ειρήνη».

    Ωστόσο, η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι η εκεχειρία δεν θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι να αρθούν συγκεκριμένες κυρώσεις που επηρεάζουν το εμπόριο ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων. Ζήτησε συγκεκριμένα την επανασύνδεση ρωσικών τραπεζών με το σύστημα SwiftPay, την άρση περιορισμών στην εξυπηρέτηση ρωσικών πλοίων και τη διευκόλυνση των εξαγωγών γεωργικών μηχανημάτων.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη συμφωνία ως ένα θετικό βήμα, εκφράζοντας όμως επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Ρωσία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να ζητήσει πρόσθετες κυρώσεις σε περίπτωση ρωσικής αθέτησης. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης ορισμένων κυρώσεων, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει πως το ζήτημα είναι υπό επανεξέταση.

    Η συμφωνία περιλαμβάνει και την ανάπτυξη μέτρων για την εφαρμογή μιας ήδη συμφωνηθείσας απαγόρευσης επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές εκατέρωθεν. Παρ’ όλα αυτά, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν κατηγορίες για παραβιάσεις της συμφωνίας. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα για νέα πυραυλική επίθεση στη Σούμι, ενώ η Ρωσία ισχυρίστηκε πως η Ουκρανία έπληξε ρωσικές ενεργειακές υποδομές εν μέσω των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ ανέφερε ότι τρίτες χώρες ίσως αναλάβουν την επίβλεψη της συμφωνίας, προειδοποιώντας πως οποιαδήποτε μετακίνηση ρωσικών πολεμικών πλοίων πέρα από το ανατολικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας θα θεωρηθεί παραβίαση της συμφωνίας και απειλή για την ουκρανική ασφάλεια.

    Η εκεχειρία αυτή θυμίζει τη «συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», που είχε επιτευχθεί το 2022 για την ασφαλή ναυσιπλοΐα, αλλά κατέρρευσε το 2023 λόγω ρωσικών αξιώσεων. Προς το παρόν, η εφαρμογή της νέας συμφωνίας παραμένει αβέβαιη, καθώς Ρωσία και Ουκρανία εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται, ενώ οι ΗΠΑ ζυγίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να υποδεχθεί τον Ζελένσκι στο Παρίσι για συνομιλίες σχετικά με την ενίσχυση των εγγυήσεων ασφαλείας προς την Ουκρανία. Η συνάντηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική προσπάθεια για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στον πόλεμο.

     

    Πηγή: BBC

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ