Ως αυτή την ώρα τα παιδιά ζητούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους στο Μαρόκο
Ενώ, οι επαναπροωθήσεις όσων μεταναστών πέρασαν σε ισπανικό έδαφος έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, υπό την κηδεμονία του ισπανικού κράτος παραμένουν τουλάχιστον 720 ανήλικοι καθώς η διεθνής νομοθεσία επιβάλει διαφορετικές διαδικασίες για την επιστροφή στην χώρα τους.
Ως αυτή την ώρα τα παιδιά ζητούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους στο Μαρόκο και έχει διατεθεί ειδικό τηλεφωνικό νούμερο για τους γονείς που αναζητούν τα παιδιά τους από την άλλη πλευρά.
Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τουλάχιστον 200 παιδιά θα προωθηθούν προς την ηπειρωτική Ισπανία ώσπου να γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων τους και να ολοκληρωθεί το διεθνές πρωτόκολλο.
Σημειώνεται ότι 6.000 από τους 8.000 βρίσκονται ήδη στο Μαρόκο ενώ στην Θέουτα επικρατεί απόλυτη ηρεμία από χθες Τετάρτη, που το Μαρόκο αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα με την Ισπανία. Άλλωστε οι διεθνείς πιέσεις προς το Μαρόκο ήταν αρκετές τις τελευταίες ημέρες. Κυρίως από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Ωστόσο, τμήματα ισπανικού στρατού αλλά και αστυνομίας παραμένουν στην παραλία Ταραχάλ της Θέουτα, έως ότου η διπλωματική κρίση Ισπανίας Μαρόκου, λάβει τέλος.
Η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, διατύπωσε ξεκάθαρα την ενόχληση της Ισπανίας από «τον εκβιασμό του Μαρόκου που έσπρωξε ανθρώπους στη θάλασσα με κίνδυνο της ζωής τους».
Οι δυνάμεις του ισπανικού στρατού στην Θέουτα όχι μόνο δεν απείλησαν τις ζωές των χιλιάδων μεταναστών, αντίθετα και μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό βοηθούσαν τους μετανάστες να βγουν από την θάλασσα ή ακόμα και να κατεβάζουν ανθρώπους από τον υψηλό συνοριακό φράκτη που χωρίζει τις δύο χώρες.Στο βίντεο, Ισπανοί στρατιώτες κατεβάζουν από τον συνοριακό φράχτη ένα παιδί 7 ετών.