Εγκλωβισμένοι σε βρετανικά αεροδρόμια βρέθηκαν πολλοί Έλληνες, που ψάχνουν τρόπο να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Φοιτητές και άλλοι Έλληνες επικοινώνησαν με την ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου και την ΕΡΤ για να ενημερώσουν πως βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε βρετανικά αεροδρόμια, καθώς έφτασαν ως εκεί έχοντας κλείσει εισιτήριο σε προγραμματισμένες πτήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα γίνουν.
«Εμείς είχαμε βγάλει εισιτήρια, είναι η δεύτερη φορά που βγάζουμε, για κάποιους ίσως είναι η τρίτη φορά. Χθες μας ήρθε επιβεβαιωτικό μέιλ πως πετάμε κανονικά με τις πτήσεις και μόλις ήρθαμε στο αεροδρόμιο μας ανακοίνωσαν πως οι δυο πτήσεις για τις 5.15 και 6.30, από το αεροδρόμιο του Στάνστεντ, δεν θα πετάξουν λόγω της ακύρωσης από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε τηλεφωνικά ο Αθανάσιος Αναγνώστου από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται.
23.3.2020 Ανακοίνωση της πρεσβείας στο Λονδίνο για τους Έλληνες που εγκλωβίστηκαν στη Βρετανία Όπως τόνισε δεν είχαν καμία σχετική ενημέρωση για τις πτήσεις που σταμάτησε η Ελλάδα, σημειώνοντας πως τους ήρθε επιβεβαιωτικό μέιλ από την Ryanair ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά. «Τα αεροδρόμια εδώ δεν είναι δίπλα. Κάποιοι έχουμε πληρώσει 200 λίρες ταξί, άλλος 300. Εκτός αυτού, κάποιοι έχουν αφήσει σπίτια, έχουν χάσει δουλειές, δεν έχουν όλοι την οικονομική ευχέρεια να γυρίσουν πίσω. Άλλοι δεν έχουν σπίτια να γυρίσουν πίσω. Εδώ βρίσκονται τουλάχιστον 400 άνθρωποι σε 50 τ.μ.», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στη συνέχεια κατήγγειλε τις συνθήκες μέσα στο αεροδρόμιο, εξηγώντας πως σε λίγα τετραγωνικά βρίσκονται συνωστισμένοι δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. «Η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη. Είμαστε Έλληνες, έχουμε κι εμείς κάποια δικαιώματα, ούτε μολυσμένοι είμαστε, ούτε τίποτα. Είμαστε άνθρωποι όπως είναι όλοι οι Έλληνες», ανέφερε ο κ. Αναγνώστου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το υπουργείο Εξωτερικών κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθούν τα αιτήματα και να δρομολογηθεί κάποια πτήση, καθώς από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαρτίου έχουν απαγορευθεί οι πτήσεις από την Τουρκία και την Μεγάλη Βρετανία.
Όπως επισημαίνουν πηγές από το υπουργείο, δεν είναι εύκολο να γίνει μια πτήση μόνο για 5-10 ανθρώπους και θα πρέπει να συγκεντρωθεί μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι ενδεχομένως να βρεθούν σε συγκεκριμένες πόλεις όπως έγινε με τις περιπτώσεις της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης στην Ισπανία ενώ δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο διακρατικής συμφωνίας.