Πέμπτη 20.02.2025
More

    Ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο για το μέλλον της Ουκρανίας

    Το ουκρανικό στρέφει σύσσωμη την προσοχή της Ευρώπης στο Παρίσι, καθώς η γηραιά ήπειρος αναζητά τον τρόπο να σταθεί ενωμένη στο ύψος των περιστάσεων.

    Η Γαλλία δήλωσε την Κυριακή ότι θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών τη Δευτέρα για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς η ήπειρος προσπαθεί να απαντήσει συγκεκριμένα στη μονομερή προσέγγιση του Ντονάλντ Τραμπ στη σύγκρουση.

    Η συνάντηση σήμερα στο Παρίσι

    Οι ηγέτες θα συναντηθούν σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται υπό πίεση. Αλλά τώρα, καλείται να αφήσει στην άκρη τις πολιτικές διαφορές και τις εγχώριες οικονομικές ανησυχίες και να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο σχετικά με τις δαπάνες για την ασφάλεια και το μέλλον της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αποστολής στρατευμάτων εκεί, για να επιβάλει στον εαυτό της μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό σημειώνει το BBC σε σημερινό του δημοσίευμα, βλέποντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους ηγέτες της γηραιάς ηπείρου καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είναι σαφές ότι δεν είναι 100% σίγουρη για το τι θέλει να κάνει για την Ουκρανία. Η σύνοδος στο Παρίσι έχει ως στόχο να δώσει στην Ουάσιγκτον αυτά που επιθυμεί για να υπολογίσει την Ευρώπη ξανά ως έναν πολύτιμο εταίρο.

    Ξεκινώντας αυτήν την προσπάθεια, οι ηγέτες στην γαλλική πρωτεύουσα καλούνται να καταλήξουν για δύο σημαντικά ζητήματα που ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος: Η Ευρώπη να δαπανήσει και να κάνει περισσότερα για την άμυνά της και να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός.

    Ποιοι συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να συμμετέχει άμεσα και στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός. Όμως για την Ευρώπη πρόκειται για ακόμη περισσότερα από αυτό. Η γηραιά ήπειρος βασίζεται σε μια ομπρέλα ασφαλείας που παρέχουν οι ΗΠΑ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πλέον υπάρχει ο φόβος ότι τα παζάρια της Ρωσίας και των ΗΠΑ γύρω από την Ουκρανία θα μπορούσαν να καταλήξουν να αλλάξουν την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου τους. Ο Πούτιν δυσανασχετεί ιστορικά με την εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Οι Ρώσοι γείτονες – οι μικροσκοπικές, πρώην σοβιετικές χώρες της Βαλτικής και επίσης η Πολωνία – αισθάνονται τώρα ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σημειώνεται στο δημοσίευμα του BBC.

    Σύμφωνα με το βρετανικό ΜΜΕ στην σύνοδο συμμετέχουν τα κράτη που ς έχουν στρατιωτικό βάρος: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Δανία, η οποία αναμένεται να εκπροσωπήσει τις χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, καθώς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ και ο γενικός γραμματέας της αμυντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ. Άλλες χώρες θα έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταγενέστερες, επακόλουθες συναντήσεις. Ακόμη και στη μικρή συνάντηση του Παρισιού, θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να συμφωνηθούν συγκεκριμένες αυξήσεις των αμυντικών δαπανών. Η Πολωνία σχεδιάζει να δαπανήσει το 4,47% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2025. Το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται προς το 2,5% του ΑΕΠ του και δεν το έχει φτάσει ακόμη. Αλλά οι ηγέτες μπορούν να δεσμευτούν ότι θα συντονίζονται καλύτερα, θα δαπανούν περισσότερα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Η ΕΕ αναμένεται να ενισχύσει επίσης την αμυντική της προσπάθεια.

    Τι θα γίνει με την αποστολή στρατού στην Ουκρανία

    Ένα μεγάλο μέρος της συνάντησης στο Παρίσι θα επικεντρωθεί επίσης στο ζήτημα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός. Η ιδέα που συζητείται δεν είναι απλά για ειρηνευτικά στρατεύματα αλλά μάλλον για μια δύναμη, που θα σταθμεύει πίσω και όχι πάνω σε μια ενδεχόμενη ζώνη κατάπαυσης του πυρός. Ο στόχος της παρουσίας ευρωπαϊκών στρατευμάτων θα ήταν τριπλός. Να στείλει ένα μήνυμα στους Ουκρανούς ότι δεν είναι μόνοι τους. Ένα άλλο μήνυμα προς τις ΗΠΑ, για να δείξει ότι η Ευρώπη «κάνει το χρέος της» για την άμυνα της δικής της ηπείρου, και το τελευταίο μήνυμα προς τη Μόσχα, για να προειδοποιήσει ότι αν παραβιάσει τους όρους μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας, δεν θα έχει να κάνει μόνο με το Κίεβο.

    Πρόκειται όμως για μια αμφιλεγόμενη ιδέα και μπορεί να μην είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, το 50% των ερωτηθέντων δεν θέλουν να στείλουν άλλα όπλα στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να στείλουν εκεί ανθρώπους. Υπάρχουν τόσα πολλά αναπάντητα ακόμη ερωτήματα: Πόσα στρατεύματα θα πρέπει να στείλει κάθε ευρωπαϊκή χώρα, για πόσο καιρό και υπό ποιανού τη διοίκηση; Ποια θα ήταν η αποστολή τους – για παράδειγμα, αν η Ρωσία παραβίαζε τους όρους μιας συμφωνημένης κατάπαυσης του πυρός, αυτό θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι στρατιώτες θα βρίσκονταν άμεσα σε πόλεμο με τη Ρωσία; Θα τους κάλυπταν οι ΗΠΑ σε αυτή την περίπτωση; Η Ευρώπη θα ήθελε εγγύηση ασφαλείας από τις ΗΠΑ προτού αναπτύξει στρατιώτες στην Ουκρανία. Μπορεί να μην την λάβει. Είναι πάρα πολλά για να αποφασιστούν μέσα σε μια μέρα και οι ηγέτες, έρχονται στο Παρίσι με τις δικές τους σοβαρές εσωτερικές ανησυχίες για το αν μπορούν να αντέξουν επιπλέον αμυντικές δαπάνες, ή αν έχουν τα διαθέσιμα στρατεύματα που μπορούν να στείλουν στην Ουκρανία. Η Γερμανία έχει άγχος για την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων λίγο πριν από τις κρίσιμες γενικές εκλογές, για παράδειγμα.

    H Ευρώπη θα πάρει θέση

    Όμως αυτή η σύνοδος κορυφής δεν θα περάσει στα ψιλά και δεν αποτελεί μια τυπική συνάντηση. Ακόμα και αν δεν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, η συζήτηση μπορεί τουλάχιστον να ξεκινήσει δημόσια, υπογραμμίζεται.

    Υπάρχει συζήτηση για την αποστολή ενός απεσταλμένου στην Ουάσιγκτον μετά τη συνάντηση του Παρισιού για να υποστηρίξει τη θέση της Ευρώπης. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση Τραμπ, για παράδειγμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα σε λίγες ημέρες. Αυτή θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία του να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

    Για την ίδια την Γαλλία η σύνοδος που συγκάλεσε ο πρόεδρός της, Εμανουέλ Μακρόν ενισχύει το όραμά του ότι η Ευρώπη πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από τρίτες χώρες όσον αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις τεχνολογικές δυνατότητες και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για την άμυνά της. Πριν από ένα χρόνο, έθετε για πρώτη φορά την ιδέα της παρουσίας στρατευμάτων στην Ουκρανία.

    Οι ΗΠΑ έστειλαν στους Ευρωπαίους συμμάχους ένα έγγραφο που αποτελείται από έξι σημεία-ερωτήσεις, όπως ποιες χώρες θα ήταν πρόθυμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διευθέτησης και ποιες κυβερνήσεις θα ήταν διατεθειμένες να αυξήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης επιβολής των υφιστάμενων κυρώσεων.

    Η Τζούλιαν Σμιθ, μέχρι πρόσφατα πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε στο BBC, πως ό,τι κι αν πετύχουν να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Παρίσι, τέτοια ζητήματα χρειάζονται χρόνο και αποτελούν περίπλοκη διπλωματική και πολιτική διαδικασία. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Ουσιαστικά, αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να απομακρυνθούν από την Ουκρανία και από την Ευρώπη ευρύτερα από πλευράς ασφάλειας, θα πρέπει ούτως ή άλλως να αναβαθμίσουν σημαντικά την άμυνας τους, όχι γιατί ο Τραμπ θα τους γυρίσει την πλάτη, αλλά γιατί ο Πούτιν καραδοκεί.

     

    Πηγή: BBC

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ