Ο καρκίνος εντοπίστηκε πριν προλάβει να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος
Επιστημονική ομάδα εντόπισε τον μικρότερο καρκίνο του δέρματος στον κόσμο στο μάγουλο μιας γυναίκας στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Η καρκινική κόκκινη κηλίδα είχε μέγεθος μόλις 0,65 χιλιοστά και ήταν σχεδόν αόρατη στο ανθρώπινο μάτι.
Μετά από ενδελεχή εξέταση, μια ομάδα δερματολόγων στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον (OHSU) επιβεβαίωσε ότι αυτή η μικροσκοπική κηλίδα στο μάγουλο της γυναίκας, ήταν μελάνωμα – ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που μπορεί να εξαπλωθεί σε αρκετές περιοχές του σώματος. Αφού επιβεβαιώθηκε ότι όντως ήταν ο μικρότερος καρκίνος του δέρματος που έχει εντοπιστεί ποτέ, το εύρημα μπήκε στο βιβλίο Γκίνες.
📸 Scenes from today's @GWR ceremony#SkinCancerAwarenessMonth https://t.co/JfxZfHLa4W pic.twitter.com/ISSrvWdIaP
— OHSU Knight Cancer Institute (@OHSUKnight) May 1, 2023
Πώς εντοπίστηκε η κηλίδα;
Η επιβεβαίωση του μικροσκοπικού καρκίνου του δέρματος ήταν ένα δύσκολο έργο για τους γιατρούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν μη επεμβατική τεχνολογία αιχμής για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν δερματοσκόπηση (μια τεχνική για την εξέταση δερματικών βλαβών) μαζί με τη συνεστιακή μικροσκοπία, η οποία επιτρέπει στους γιατρούς να εξετάζουν και να διαγιγνώσκουν δερματικές βλάβες χωρίς να πρέπει να κάνουν τομή στο δέρμα του ασθενούς.
«Βρέθηκε πριν προλάβει να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος», δήλωσε ο Αλεξάντερ Βιτκόφσκι, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του OHSU.
Η ασθενής είχε παρατηρήσει μια μικροσκοπική κηλίδα ακριβώς κάτω από το μάτι της εδώ και αρκετά χρόνια. Συμβουλεύτηκε αρκετούς γιατρούς, οι οποίοι την διαβεβαίωσαν ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Όταν όμως κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19 η κηλίδα άρχισε να μεγαλώνει, η ασθενής αποφάσισε να κλείσει ραντεβού με έναν δερματολόγο στο OHSU.
Ο Βιτκόφσκι της είπε τότε ότι επρόκειτο για κερασοειδές αιμαγγείωμα, δυσπλασία του δέρματος που εμφανίζεται ως σκούρα κόκκινη κηλίδα. Ωστόσο, ο καθηγητής παρατήρησε μια μικροσκοπική κηλίδα κοντά στο δεξί μάγουλο της ασθενούς και αποφάσισε να πραγματοποιήσει επιπλέον ιατρικές εξετάσεις.
«Έβγαλα μια φωτογραφία της κηλίδας με το εξάρτημα του smartphone Sklip και στη συνέχεια πραγματοποίησα πρόσθετη απεικόνιση με συνεστιακή μικροσκοπία ανάκλασης (εικονική βιοψία), η οποία έδειξε άτυπα κύτταρα που σχετίζονται με το μελάνωμα. Είπα στην Κρίστι, την ασθενή, ότι αυτός μπορεί να είναι ο μικρότερος καρκίνος του δέρματος που έχει εντοπιστεί ποτέ», δήλωσε ο Βιτκόφσκι.
Η βιοψία της κηλίδας αποκάλυψε ένα εξαιρετικά μικρό μελάνωμα. Αυτός ο τύπος καρκίνου, αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κλάσμα (περίπου το 1%) όλων των καρκίνων του δέρματος, αλλά ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων από καρκίνο του δέρματος.
«Τα μάτια σας μπορούν πραγματικά να είναι το καλύτερο εργαλείο σας. Μια ελιά ή μια κηλίδα στο δέρμα σας που αλλάζει μέγεθος, σχήμα, χρώμα – αποτελεί βασική ένδειξη για μελάνωμα», δήλωσε η Σάνσι Λίτσμαν, διευθύντρια του προγράμματος μελανώματος του Ινστιτούτου Καρκίνου Knight του OHSU.
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering