Δευτέρα 20.01.2025
More

    Επικίνδυνο είδος μέδουσας στη Βόρεια Ευρώπη –Έχει σκοτώσει 200.000 σολομούς

    Η νηματοειδής μέδουσα έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες σολομούς σε ιχθυοκαλλιέργειες της Νορβηγίας, ενώ έχει ήδη εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές της Σκωτίας.

    Ένα είδος μέδουσας απειλεί τις ιχθυοκαλλιέργειες στη Βόρεια Ευρώπη καθώς έχει σκοτώσει μεγάλο πληθυσμό ψαριών, εντείνοντας τις εκκλήσεις των τοπικών παραγωγών για άμεση δράση.

    Ειδικότερα, η νηματοειδής μέδουσα (string jellyfish) έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες σολομούς σε ιχθυοκαλλιέργειες της Νορβηγίας, ενώ έχει ήδη εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές της Σκωτίας.

    Ο Dale Vince, ιδρυτής του Green Britain Foundation, που πρωτοστατεί σε καμπάνιες για αυστηρότερο έλεγχο και περιβαλλοντική εποπτεία της βιομηχανίας ιχθυοκαλλιέργειας, δήλωσε: «Η επίθεση από μέδουσες είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αποτυχίας της βιομηχανίας ιχθυοκαλλιέργειας να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Συχνά βλέπουμε αυτή τη βιομηχανία να χρησιμοποιεί τη γη και τη θάλασσα σαν χωματερή για τα τοξικά της απόβλητα, και τώρα η φύση αντεπιτίθεται».

    Οι δύο ιχθυοκαλλιέργειες που έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής βρίσκονται στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από το Skye και το Muck. Σύμφωνα με δεδομένα της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Υγείας Ψαριών, στη μονάδα κοντά στο Skye καταγράφηκε ο θάνατος 70.000 σολομών, ενώ στη μονάδα του Muck 160.000.

    Εκπρόσωπος της Salmon Scotland αρνήθηκε ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες βλάπτουν το περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι η εμφάνιση μεδουσών είχε καταγραφεί επίσης το 2022 και το 2023, με την αιτία να αποδίδεται στην άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας.

    «Περίπου 70 εκατομμύρια σολομοί εκτρέφονται στα σκωτσέζικα νερά», δήλωσε εκπρόσωπος της Salmon Scotland. «Τα ποσοστά επιβίωσης βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών, χάρη σε επενδύσεις σχεδόν 1 δισ. λιρών για τη φροντίδα και την ευζωία των ψαριών, περιλαμβανομένων μέτρων που στοχεύουν στη μείωση των επιπτώσεων από τις μικροσκοπικές μέδουσες».

    Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι μέδουσες τραυματίζουν σοβαρά το δέρμα, τα μάτια και τα βράγχια των ψαριών, αφήνοντάς τα ευάλωτα σε μολύνσεις και ασθένειες, κάτι που συχνά οδηγεί σε αργό και επώδυνο θάνατο.

    Όπως μεταδίδει ο Guardian, οι μέδουσες ένα μόνο από τα πολλά προβλήματα που πλήττει τη βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία ήδη αντιμετωπίζει ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα ευζωίας, τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και την περιβαλλοντική ρύπανση.

    Αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων και Νήσων της σκωτσέζικης κυβέρνησης, μετά από επίσημη έρευνα του Holyrood, δεν πρότεινε την απαγόρευση οποιασδήποτε περαιτέρω επέκτασης της βιομηχανίας, αλλά εξέφρασε ανησυχία για τη «χαμηλή πρόοδο στη βελτίωση του ελέγχου και της εφαρμογής των κανονισμών».

    Ο Chris Packham, παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών και περιβαλλοντικός ακτιβιστής, δήλωσε: «Η κλιματική κατάρρευση και η απώλεια βιοποικιλότητας επιταχύνονται με ρυθμούς που δεν έχουμε ξαναδεί – και υποκινούνται από βιομηχανίες όπως αυτή της σκωτσέζικης ιχθυοκαλλιέργειας, που εκμεταλλεύονται και καταστρέφουν το φυσικό μας περιβάλλον, βλάπτοντας αναμφισβήτητα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή – όχι μόνο στη Σκωτία αλλά και παγκοσμίως».

    Η επιτροπή σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας, με εκατομμύρια ψάρια να πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των νερών.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ