O ΠΟΥ έκανε και την πρώτη έκθεση αξιολόγησης του κινδύνου που συνιστά η νέα υποπαραλλαγή
Την υποπαραλλαγή Eris του κορωνοϊού, αναβαθμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε παραλλαγή ενδιαφέροντος (VOI), βάζοντάς την έτσι, ανάμεσα στις τρεις που προβληματίζουν περισσότερο τον ΠΟΥ.
Οι άλλες δύο είναι η παραλλαγή Κράκεν και η παραλλαγή Αρκτούρος. Ταυτόχρονα, ο ΠΟΥ έκανε και την πρώτη έκθεση αξιολόγησης του κινδύνου που συνιστά η νέα υποπαραλλαγή.
Σύμφωνα με αυτήν, η Eris είναι μία υποπαραλλαγή Όμικρον η οποία ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις 17 Φεβρουαρίου 2023.
Λίγους μήνες αργότερα, στις 19 Ιουλίου 2023, ο ΠΟΥ της έδωσε τον χαρακτηρισμό «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» (VUM). Πλέον την θεωρεί ακόμα πιο επικίνδυνη και την χαρακτηρίζει «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Ο χαρακτηρισμός αυτός προσδίδεται σε ολόκληρη την γενιά EG.5 και τις υποπαραλλαγές της.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα που περιέχει η έκθεση, έως τις 7 Αυγούστου 2023 είχαν καταγραφεί κρούσματα σε 51 χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:
Οι ΗΠΑ
Η Νότιος Κορέα
Η Ιαπωνία
Ο Καναδάς
Η Αυστραλία
Η Σιγκαπούρη
Η Βρετανία
Η Γαλλία
Η Πορτογαλία
Η Ισπανία
Όπως δημοσιεύει το iatropedia συνολικά, την 29η επιδημιολογική εβδομάδα (από 17 έως 23 Ιουλίου 2023), η παγκόσμια επίπτωση της νέας υποπαραλλαγής που δημιούργησε ο κορονοϊός έφτανε στο 17,4% των κρουσμάτων. Το ποσοστό αυτό είναι εντυπωσιακά αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα (ήταν μόλις 7,6%).
Ωστόσο με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η Eris για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός και εφάμιλλος με εκείνον των άλλων δύο VOIs (της Κράκεν και της Αρκτούρος), προσθέτει ο ΠΟΥ.
Όπως εξηγεί, η νέα παραλλαγή που δημιούργησε ο κορονοϊός δείχνει αυξημένη επίπτωση και πλεονέκτημα στην ανάπτυξή της. Δείχνει επίσης ότι έχει ικανότητες που της επιτρέπουν να διαφεύγει της ανοσίας. Ωστόσο έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.
Πηγή: iatropedia