Οι σημαντικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεμάτων σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα.
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έκλεισε τη Δευτέρα (24/10) στα 96 ευρώ ανά Mεγαβατώρα για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουνίου.
Ο καλός καιρός, τα ενισχυμένα αποθέματα και οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιορισμό της ενεργειακής κρίσης αμβλύνουν τους φόβους για ελλείψεις εν όψει του χειμώνα.
Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε στα επίπεδα που βρισκόταν στις 14 Ιουνίου, όταν και είχε ανοίξει σχεδόν στα 90 ευρώ τη Μεγαβατώρα και έκλεισε λίγο πάνω από 109 ευρώ τη Μεγαβατώρα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού αερίου υποχώρησαν κατά 15,48% τη Δευτέρα (24/10) και είναι πάνω από 70%, χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου. Παράλληλα, σε επίπεδο μήνα, η συνολική υποχώρηση ανέρχεται σε 44,77%.
Οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του μήνα, καθυστερώντας την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και διευκολύνοντας τη διαδικασία πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη.
Οι σημαντικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεμάτων σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα.
Ο ήπιος καιρός συμβάλλει στο να περιοριστεί η πίεση στην οικονομία της Ευρώπης, σημειώνει το Bloomberg. Ωστόσο, οι τιμές είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο σε βάθος πενταετίας και ένας ψυχρός χειμώνας θα μπορούσε να επαναφέρει τις ανησυχίες για την προσφορά αερίου.
Αντίστοιχα σημαντική ήταν η υποχώρηση και στο βρετανικό συμβόλαιο, καθώς η ημερήσια ανέρχεται σε 14,81% και η μηνιαία σε 27,78%, με την τιμή του φυσικού αερίου να φτάνει στις 173,90 πένες ανά θερμική μονάδα.
Φυσικό αέριο: Το πλαφόν στην τιμή φαίνεται πως έδρασε αποτελεσματικά
Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να στηρίξουν τα έκτακτα μέτρα για να μπει… φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου. Υποστηρίζουν ένα ανώτατο όριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θέλουν να λάβουν μέτρα για να αποφύγουν τις ακραίες αυξήσεις.
Μια από τις χώρες που εξέφρασαν ενστάσεις για το πλαφόν, η Γερμανία, θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση τον επόμενο χειμώνα από αυτόν του 2022, καθώς εισέρχεται περισσότερο LNG στη χώρα, ανέφερε η «Handelsblatt», επικαλούμενη τον υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Για να συμβεί αυτό, οι ροές από χώρες όπως η Νορβηγία και η Ολλανδία θα πρέπει να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των όγκων που χάθηκαν από τον κλειστό αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος μετέφερε αέριο από τη Ρωσία.