Αεροπορικές εταιρείες προειδοποιούν με μείωση πτήσεων στη χώρα
Το κόστος των πτήσεων από τη Γαλλία πρόκειται να αυξηθεί τον επόμενο μήνα, όταν η κυβέρνηση υπερδιπλασιάσει τον «φόρο αλληλεγγύης» στα εισιτήρια.
Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι αυξήσεις είναι δίκαιες για οικολογικούς και φορολογικούς λόγους, αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα πλήξουν την ικανότητα της Γαλλίας να ανταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να μετακυλήσουν το κόστος της αύξησης του φόρου στους επιβάτες, αλλά η Air France έχει εκτιμήσει ότι θα κοστίσει στην εταιρεία περίπου 100 εκατ. ευρώ, σε μια εποχή που η εταιρεία ανακάμπτει από τις απώλειες του Covid. Η Ryanair έχει απειλήσει να μειώσει τις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της χώρας. Το μέτρο αποτελεί μέρος του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2025 με στόχο τη μείωση του διογκούμενου ελλείμματος της Γαλλίας, το οποίο ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού πέρασε υποχρεωτικά από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.
Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων
Ο φόρος για μια πτήση μικρών αποστάσεων οικονομικής θέσης εντός της Γαλλίας ή της Ευρώπης θα αυξηθεί από 2,63 ευρώ σε 7,40 ευρώ για τις πτήσεις που αναχωρούν από τη Γαλλία.
Η επιβάρυνση για μια πτήση μεσαίων αποστάσεων οικονομικής θέσης θα αυξηθεί στα 15 ευρώ και για τις μεγάλες αποστάσεις – άνω των 5.500 χιλιομέτρων – στα 40 ευρώ. Ο φόρος για τα εισιτήρια επιχειρηματικής και πρώτης θέσης αυξάνεται επίσης σε 30 ευρώ για πτήσεις μικρών αποστάσεων, 80 ευρώ για μεσαίες αποστάσεις και 120 ευρώ για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Τα τέλη για τα ιδιωτικά τζετ θα αυξηθούν σε 220 έως 2.100 ευρώ.
Οι πτήσεις προς την Κορσική και τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας εξαιρούνται από τις αυξήσεις των φόρων.
Τα έσοδα από τους νέους συντελεστές του «φόρου αλληλεγγύης για τα αεροπορικά εισιτήρια», που ονομάζεται επίσης φόρος Σιράκ από τον πρώην πρόεδρο που τον εισήγαγε το 2006 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διεθνούς βοήθειας, αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν και να φτάσουν σχεδόν το 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Πηγή: Guardian