Παρασκευή 22.11.2024
More

    Γερμανοί ερευνητές κλωνοποιούν χοίρους για να λειτουργήσουν ως δότες καρδιάς σε ανθρώπους

    Έως το 2025 οι πρώτες κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με τους ειδικούς

    Γερμανοί επιστήμονες σχεδιάζουν να κλωνοποιήσουν και στη συνέχεια να αναπαράγουν γενετικά τροποποιημένους χοίρους προκειμένου να λειτουργήσουν ως δότες καρδιάς για τον άνθρωπο.

    Βάση των ερευνητών θα αποτελέσει μια απλούστερη εκδοχή ενός ζώου, που κλωνοποίησαν οι ειδικοί στις ΗΠΑ και η οποία χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην πρώτη μεταμόσχευση από χοίρο σε άνθρωπο, που έγινε ποτέ.

    Ο Eckhard Wolf, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians (LMU) στο Μόναχο, είπε ότι η ομάδα του στοχεύει να έχει το νέο είδος, τροποποιημένο από τη φυλή του Auckland Island, έτοιμο για τις πρώτες απόπειρες μεταμόσχευσης έως το 2025.

    Στην πρώτη χειρουργική επέμβαση αυτού του είδους, μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Maryland Medicine τον περασμένο μήνα μεταμόσχευσε μια καρδιά από ένα γουρούνι με 10 γενετικές τροποποιήσεις σε έναν άνδρα με ανίατη ασθένεια.

    Οι γιατροί του λένε ότι ανταποκρίνεται καλά αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι μόλυνσης, απόρριψης οργάνων ή υψηλής αρτηριακής πίεσης.

    «Η ιδέα μας είναι να προχωρήσουμε με ένα απλούστερο μοντέλο, δηλαδή με πέντε γενετικές τροποποιήσεις», είπε ο Wolf, το έργο του οποίου έχει πυροδοτήσει  έντονη συζήτηση σε μια χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δωρεάς οργάνων στην Ευρώπη και ένα ισχυρό κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων.

    Οι μεταμοσχεύσεις από ζώο σε άνθρωπο είναι γνωστές ως ξενομοσχεύματα και ο Wolf τις ερευνά τα τελευταία 20 χρόνια.

    Η πρώτη τέτοια γενιά αναμένεται να γεννηθεί φέτος και οι καρδιές των ζώων θα δοκιμαστούν σε μπαμπουίνους προτού η ομάδα ζητήσει έγκριση για κλινική δοκιμή σε ανθρώπους σε δύο ή τρία χρόνια, είπε ο Wolf.

    Οι μεταμοσχεύσεις χρησιμοποιούνται για άτομα που έχουν διαγνωστεί με ανεπάρκεια οργάνων και δεν έχουν άλλες θεραπευτικές επιλογές. Η λίστα αναμονής στη Γερμανία αριθμούσε περίπου 8.500 άτομα στα τέλη του 2021, σύμφωνα με στοιχεία από το Ίδρυμα Μεταμόσχευσης Οργάνων της χώρας.

    Οι υποστηρικτές του Wolf λένε ότι τα όργανα από τα ζώα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη συντόμευση αυτής της λίστας, αλλά οι αντικρουόμενες απόψεις λένε ότι η τεχνολογία υπερβαίνει τα δικαιώματα των ζώων, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τους χοίρους σε εργοστάσια οργάνων, ενώ οι πίθηκοι που χρησιμοποιούνται σε πειράματα μεταμόσχευσης πεθαίνουν.

    Τον Φεβρουάριο του 2019, μια αναφορά από τη γερμανική ομάδα άσκησης πίεσης Doctors Against Animal Experiments που απαιτούσε την απαγόρευση της έρευνας για την ξενομομόσχευση συγκέντρωσε περισσότερες από 57.000 υπογραφές.

    Η Kristina Berchtold, εκπρόσωπος του παραρτήματος του Μονάχου της Γερμανικής Ένωσης για την Προστασία των Ζώων, χαρακτήρισε την πρακτική «δεοντολογικά πολύ αμφισβητήσιμη».

    «Τα ζώα δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως ανταλλακτικά για τον άνθρωπο. Ένα κατοικίδιο, ένα λεγόμενο ζώο φάρμας, ένα κλώνοποιημένο ζώο ή ένα φυσικά γεννημένο ζώο, έχουν όλα τις ίδιες ανάγκες, φόβους και επίσης τα ίδια δικαιώματα».

    Με πληροφορίες του Guardian

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ