Οι αλλαγές στο οικονομικό και νομισματικό επιτελείο αναπτέρωσαν τις ελπίδες των επενδυτών για στροφή προς τις ορθόδοξες επιλογές
Η προηγούμενη εβδομάδα, αναμφίβολα, έδωσε βαθιά ανακούφιση στην Τουρκία. Οι αλλαγές στο οικονομικό και νομισματικό επιτελείο αναπτέρωσαν τις ελπίδες των επενδυτών για στροφή προς τις ορθόδοξες επιλογές, κάτι το οποίο αντικατροπτρίστηκε και στη λίρα. Τα εβδομαδιαία κέρδη του τουρκικού νομίσματος, άλλωστε, ανήλθαν στο 12%.
Όμως, μπορεί οι ξένοι επενδυτές να πείστηκαν ότι η αλλαγή έρχεται, αλλά οι ίδιοι οι Τούρκοι εμφανίζονται διστακτικοί, γυρνώντας την πλάτη στο νόμισμά τους. Έτσι, ιδιώτες και επιχειρήσεις συνέχισαν να αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα και δη, αμερικανικό, σε μια προσπάθεια θωράκισης των περιουσιακών τους στοιχείων.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, οι καταθέσεις των Τούρκων σε ξένο νόμισμα αυξήθηκαν κατά 1,5 δισεκατομμύριο δολάριο, δείγμα της υψηλής έκθεσης σε αμερικανικό συνάλλαγμα.
Άλλωστε, σύμφωνα με την Τράπεζα της Τουρκίας, το συνολικό ποσό των τουρκικών καταθέσεων σε ξένο νόμισμα ανέρχεται σε 224,2 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Εντελώς αντίθετο είναι το κλίμα ανάμεσα στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι στηρίζουν τις αλλαγές προσώπων σε κεντρική τράπεζα και υπουργείο Οικονομικών, αλλά κυρίως ότι προσδοκούν την αύξηση των επιτοκίων.
Η επιλογή αυτή, άλλωστε, κατά τους ίδιους, αποτελεί μονόδρομο για τη γειτονική χώρα, προκειμένου να ανακοπεί η ελεύθερη πτώση της λίρας και να περιοριστεί ο καλπάζων πληθωρισμός (12,5%)
Έτσι, στην προσεχή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει απόφαση για αύξηση του βασικού επιτοκίου από το σημερινό 10,25% στο 15%. Εφόσον, κάτι τέτοιο δεν καταστεί πραγματικότητα, είναι βέβαιο ότι οι εντολές πωλήσεων θα κατακλύσουν και πάλι την τουρκική λίρα.
Με πληροφορίες από Bloomberg