Στο άρθρο του Bloomberg με τίτλο «Οι ταπεινοί Έλληνες δείχνουν στον κόσμο πώς να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού» δίνονται για άλλη μια φορά τα εύσημα στη χώρα μας για τα αντανακλαστικά της απέναντι στην πανδημία.
«Λοιδωρούμενη από τους Ευρωπαίους εταίρους ως το προβληματικό παιδί κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα θέτει το παράδειγμα για τον πλανήτη με την ταχεία ανταπόκρισή της στην πανδημία του κορωνοϊού».
Έτσι ξεκινά το άρθρο του Bloomberg με τίτλο «Οι ταπεινοί Έλληνες δείχνουν στον κόσμο πώς να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού» όπου δίνονται για άλλη μια φορά τα εύσημα στη χώρα μας για τα αντανακλαστικά της απέναντι στην πανδημία.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα των περίπου 11 εκατομμυρίων είχε καταγράψει 2.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 105 θανάτους ως τη Μεγάλη Πέμπτη, τη στιγμή που Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία είχαν συνδυαστικά σχεδόν 58.000 θανάτους. Συγκρίνει δε, την περίπτωση της Ελλάδας με εκείνη της Γερμανίας όπου ο ιός επίσης αντιμετωπίστηκε «υπεύθυνα και αποτελεσματικά».
«Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει την επιτυχία αυτήν στην ετοιμότητα και την πειθαρχία του κόσμου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Τα έγκαιρα μέτρα για την προστασία του συστήματος υγείας της Ελλάδας περιλάμβαναν τη σύσταση επιτροπής λοιμωδών ασθενειών, ελέγχους σε αεροδρόμια και λιμάνια, ενημέρωση του πληθυσμού και επαφές με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς υγείας» τονίζει σε γραπτή δήλωσή του προς το αμερικανικό μέσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας που επισημαίνει πως «η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι χωρίς προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσουμε ένα δεύτερο κύμα διασποράς».
Στο δημοσίευμα που αναφέρει πως τα ποσοστά έγκρισης της πολιτικής Μητσοτάκη αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για «λουκέτο» στα σχολεία και τα πανεπιστήμια στις 10 Μαρτίου, μόλις 13 ημέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα.
Μετά από τον πρώτο θάνατο, στις 12 Μαρτίου, ακολούθησε το κλείσιμο επιχειρήσεων – κινηματογράφων, γυμναστηρίων, κλαμπ, μπαρ και εσταιατορίων – ενώ μία εβδομάδα αργότερα επιβλήθηκε απαγόρευση σε άσκοπες μετακινήσεις.
Το άρθρο επικαλείται δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος αναφέρει πως «ο Μητσοτάκης έδωσε εντολή στις αρχές Φεβρουαρίου για την προετοιμασία σχεδίου δράσης κατά του κορωνοϊού, το οποίο ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά τη βεβαίωση του πρώτου κρούσματος. Αυτό έθεσε υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού από νωρίς». Ο ίδιος αναφέρεται στο ισχυρό σύστημα ιχνηλάτησης και την πλατφόρμα παρακολούθησης όσων βρίσκονται σε καραντίνα, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή παρακολουθούνται 29.000 άνθρωποι.
Με πληροφορίες από Bloomberg