Κυριακή 19.01.2025
More

    Η Γερμανία νομιμοποιεί την κάνναβη για ψυχαγωγικούς λόγους

    Σχεδιάζει να γίνει η δεύτερη χώρα, μετά τη Μάλτα που νομιμοποιεί την κάνναβη

    Προς τη νομιμοποίηση της κάνναβης, οδεύει η κυβέρνηση Σολτς, υλοποιώντας μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του να κάνει τη Γερμανία τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που επιτρέπει την κατοχή και χρήση για ψυχαγωγικούς λόγους.

    Ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach παρουσίασε σήμερα το σχετικό έγγραφο με τη νομοθεσία για τη ρύθμιση της ελεγχόμενης διανομής και κατανάλωσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς μεταξύ των ενηλίκων.

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε τα βασικά σημεία της νομοθεσίας για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, με στόχο «την καλύτερη προστασία για τα παιδιά και τους νέους».

    «Δεν θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας παρουσιάζοντας την απόφαση του σημερινού συμβουλίου.

    Σύμφωνα με την απόφαση, η κάνναβη με τη δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δεν θα χαρακτηρίζεται στο εξής νομικά ναρκωτικό, ενώ σύννομη θα θεωρείται η αγορά και κατοχή έως 20 ή 30 γραμμαρίων «κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς» από ενηλίκους, όπως και η ιδιωτική καλλιέργεια έως τριών φυτών κάνναβης, στα οποία δεν θα έχουν πρόσβαση ανήλικοι.

    Η πώληση σε άτομα άνω των 18 ετών θα γίνεται μόνο από «εξειδικευμένα καταστήματα» και ενδεχομένως και από φαρμακεία.

    Η διαφήμιση προϊόντων κάνναβης θα απαγορεύεται και δεν θα υπάρχει δυνατότητα αποστολής στο σπίτι. Το εμπόριο χωρίς ειδική άδεια θα παραμείνει αξιόποινη πράξη, εξήγησε ο υπουργός Υγείας και διευκρίνισε ότι ο «φόρος κάνναβης» θα βασίζεται στην περιεκτικότητα σε THC, με στόχο «μια τιμή που θα πλησιάζει αυτή της μαύρης αγοράς».

    Τα δεδομένα θα αξιολογούνται ανά τέσσερα χρόνια και θα επιβάλλονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις.

    Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα, όπως οι σχετικοί περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να ξεπεραστούν.

    «Πιστεύω ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και δεν αναμένω αδιέξοδο, όπως είχε συμβεί παλαιότερα με την πρόταση για τα διόδια. Το γερμανικό σχέδιο θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να αποτελέσει πρότυπο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Karl Lauterbach και περιέγραψε τη μετάβαση ως εφικτή για το 2024.

    Ο ίδιος πάντως, ως ιατρός, είχε τοποθετηθεί και παλαιότερα κατά της αποποινικοποίησης της κάνναβης και σήμερα τόνισε κατ’ επανάληψη ότι η σχεδιαζόμενη νομοθεσία δεν θα αποτελέσει «μια καμπή για την πολιτική σχετικά με τα ναρκωτικά».

    «Με την τρέχουσα απαγόρευση όμως της κάνναβης, η Γερμανία δεν έχει σημειώσει απτή επιτυχία – αντιθέτως, η κατανάλωση έχει αυξηθεί, όπως έχει αυξηθεί και η προβληματική συμπεριφορά εθισμού μεταξύ των ενηλίκων. Η τάση πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι η αγορά κάνναβης θα ρυθμιστεί εξαιρετικά αυστηρά.

    «Μάθαμε από την κακή εμπειρία της Ολλανδίας», είπε χαρακτηριστικά.

    Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν ήδη ωστόσο από τους φαρμακοποιούς. «Η Επιτροπή Φαρμάκων των Γερμανών Φαρμακοποιών έχει μιλήσει ξεκάθαρα κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους στην υγεία από την κατανάλωση κάνναβης», δήλωσε ο Τόμας Πράις, επικεφαλής της Ένωσης Φαρμακοποιών της Βόρειας Ρηνανίας.

    Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας προειδοποίησε για τον κίνδυνο η νομιμοποίηση στη Γερμανία «να προσελκύσει λάτρεις της κάνναβης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Η σημερινή απόφαση περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP).

    Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι υπήρξε προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, για τη θέσπιση της νομοθεσίας, που θα επιτρέπει την ελεγχόμενη διανομή κάνναβης σε καταστήματα με έχουν την απαιτούμενη άδεια.

    Ο Lauterbach δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο, το οποίο θα κάνει τη Γερμανία τη δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα νομιμοποιήσει την κάνναβη μετά τη Μάλτα.

    Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν ήδη νομιμοποιήσει την κάνναβη για περιορισμένους ιατρικούς σκοπούς. Άλλες χώρες έχουν αποποινικοποιήσει τη γενική χρήση της κάνναβης, όχι όμως και τη νομιμοποίησή της.

    Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, η ιδιωτική καλλιέργεια θα επιτρέπεται σε περιορισμένο βαθμό.

    Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει ειδικό φόρο κατανάλωσης, καθώς και να αναπτύξει εκπαιδευτικά και προληπτικά project σχετικά με την κάνναβη.

     

     

    Με πληροφορίες του Reuters/ ΑΠΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ