Παρασκευή 22.11.2024
More

    Η Κύπρος θέσπισε το αδίκημα της γυναικοκτονίας

    Με 38 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον, το σώμα ψήφισε σε νόμο την θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος της γυναικοκτονίας

    Το αδίκημα της γυναικοκτονίας θέσπισε η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Με 38 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον, το σώμα ψήφισε σε νόμο την θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος της γυναικοκτονίας, το οποίο επισύρει την ποινή της φυλάκισης διά βίου.

    Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία κατέθεσε τον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022) και τον Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2021, είπε ότι δεν αγγίζουμε τον ποινικό κώδικα, αλλά μετά που ακούσαμε όλους τους στοχασμούς και τις συμβουλές αρμοδίων αποφασίστηκε η τροποποίηση του Νόμου για την Βία κατά των Γυναικών, που είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με τη συμπερίληψη ενός ιδιώνυμου αδικήματος που είναι η γυναικοκτονία και με αυτό τον τρόπο «ο νομοθέτης να προσδώσει ορατότητα σε μια κοινωνική ανησυχητική πραγματικότητα».

    Παραθέτοντας τα στοιχεία είπε ότι οι γυναικοκτονίες ήταν 9 το 2019, 5 το 2020, 1 το 2022 «και η χρονιά δεν έχει κλείσει ακόμα». «Κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε μια γυναίκα» είπε, σημειώνοντας την έμφυλη διάσταση της βίας αυτής. «Όλες έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, από άνδρες που εμπιστεύτηκαν, που ασκούσαν εξουσία πάνω τους» συνέχισε.

    Σκοπός του νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών

    Σύμφωνα με την Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, σκοπός του νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου [Αρ. Ν. 115(Ι) του 2021] με τον οποίο έχει τεθεί σε ισχύ ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής των διατάξεων της κυρωθείσας διά νόμου Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (εφεξής «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»), ώστε να θεσπισθεί το ιδιώνυμο αδίκημα της γυναικοκτονίας, το οποίο να επισύρει την ποινή της φυλάκισης διά βίου.

    Τι λένε τα κόμματα

    Η Ρίτα Σούπερμαν, Βουλευτής ΔΗΣΥ, είπε ότι το κίνητρο είναι αναπόσπαστο στοιχείο στην επιμέτρηση ποινής. Δεν αφορά φεμινισμό αλλά σε ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσθεσε. Ο χαρακτηρισμός της γυναικοκτονίας είπε, συνιστά πράξη αντίστασης μιας κοινωνικής πραγματικότητας και σημείωσε ότι ειδικά τώρα μας νοιάζει περισσότερο γιατί έχουν αυξηθεί παγκοσμίως οι γυναικοκτονίες επί πανδημίας.

    Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς νομικής φύσης και γκρίζα σημεία όπως είπε, αλλά ανέφερε ότι ίσως οι προτάσεις νόμου να είναι ένα όπλο στην φαρέτρα μας σημειώνοντας ότι οτιδήποτε κάνουμε προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης είναι σημαντικό.

    Η Βουλευτής ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι η βία εναντίον των γυναικών που κατά κανόνα είναι ενδοοικογενεική και σεξουαλική, είναι μια μορφή διάκρισης. Χαρακτήρισε πολύ σωστή την πρόταση νόμου και ανέφερε ότι συζητούμε τον επιβαρυντικό παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο στην επιβολή της ποινής.

    Ο Χρύσης Παντελίδης, Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι η βία κατά των γυναικών δεν πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο των γυναικών αλλά και των ανθρώπων ολόκληρης της κοινωνίας. Η σημερινή νομοθέτηση, ανέφερε, είναι ένα ακόμη βήμα για να αναγνωρίσουμε όλοι το μέγεθος του προβλήματος έτσι ώστε να στηρίξουμε τα θύματα που τόλμησαν και τολμούν να μιλήσουν να ενθαρρύνουμε τα θύματα που δεν έχουν μιλήσει ακόμα και να εξαλείψουμε το φαινόμενο αυτό.

    Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι το ΕΛΑΜ υπερασπίζεται την ισότητα των φύλων και το έχει αποδείξει και με προτάσεις νόμου όπως η απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας που συμβολίζει την υποταγή των γυναικών. Ο φόνος επισύρει την μέγιστη ποινή άρα πέραν από κάτι συμβολικό δεν θεωρούμε ότι θα επιλύσει τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, είπε.

    Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκκος Τρυφωνίδης είπε ότι μετά την πανδημία υπήρξε μια ραγδαία αύξηση ανά τον κόσμο χωρίς η Κύπρος να αποτελέσει εξαίρεση. Γυναικοκτονία είναι αποτέλεσμα άνισης σχέσης εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών και ακραία έκφραση βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προερχόμενη από το στενό τους οικογενειακό περιβάλλον, είπε.

    Η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι η γυναικοκτονία είναι ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση επειδή είναι γυναίκες και αποτελεί την πιο βίαιη εκδήλωση έμφυλης διάκρισης και ανισότητας.

    Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι γυναίκες και άνδρες και δολοφονούν και δολοφονούνται και ότι η ανθρωποκτονία είναι ο όρος που καλύπτει πλήρως και τα θύματα και τους θύτες. Είπε ακόμη ότι τα περισσότερα θύματα στον τομέα των ανθρωποκτονιών είναι άνδρες την τελευταία δεκαετία. «Οι νόμοι μας λένε ότι φόνος εκ προθέσεως η τιμωρία είναι τα ισόβια. Άρα τί συζητούμε τώρα;», διερωτήθηκε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ