Κυριακή 19.01.2025
More

    Η μετάλλαξη από την Μποτσουάνα ξυπνά τον εφιάλτη σε κυβερνήσεις και ΠΟΥ

    Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού

    Η νέα απειλητική και σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαιτέρως μολυσματική μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει ήδη εντοπιστεί σε τρεις χώρες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και την Μποτσουάνα.

    Η αρχή έγινε χθες, όταν επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει στην Αφρική μια νέα παραλλαγή του κοροναϊού, τη B.1.1.529, η οποία ανησυχεί, καθώς φέρει υπερβολικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων.

    Στην διαπίστωση αυτή συμφώνησαν και Βρετανοί υγειονομικοί, που έκαναν λόγο για διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων σε σύγκριση με τη «Δέλτα».

    Πρώτα μέτρα από την Βρετανία

    Η κινητοποίηση μόλις μαθεύτηκαν τα νέα ήταν άμεση, καθώς ο ΠΟΥ συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη συνέλευση προκειμένου να συζητήσει για τη νέα μετάλλαξη και τον αντίκτυπο που θα έχει στα εμβόλια και στις θεραπείες, ενώ η Βρετανία πήρε τα πρώτα μέτρα.

    Συγκεκριμένα, η Βρετανία ανακοίνωσε πως έξι αφρικανικές χώρες προστίθενται στη λίστα των «κόκκινων χωρών».

    «Η UKHSA ερευνά τη νέα παραλλαγή. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.

    «Από το μεσημέρι της Παρασκευής, έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στον κατάλογο. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά και οι Βρετανοί ταξιδιώτες (από αυτές) θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα», πρόσθεσε.

    Οι χώρες αυτές είναι η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια, ο Τζάβιντ εξέφρασε ανησυχία ότι τα εμβόλια για την Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή.

    «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταλλάξεων, ίσως διπλάσιος από τις μεταλλάξεις που έχουμε δει στην παραλλαγή Δέλτα. Και αυτό θα υποδήλωνε ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά», τόνισε.

    Τι είναι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού

    Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η παραλλαγή αυτή, η αποκαλούμενη B.1.1.529, φέρει μια πρωτεΐνη ακίδα που είναι δραματικά διαφορετική από εκείνη του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, στο οποίο βασίστηκαν τα εμβόλια για την Covid-19.

    Έχει μεταλλάξεις που είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζονται από τα αντισώματα που παράγονται τόσο από τις προηγούμενες μολύνσεις όσο και από τον εμβολιασμό, καθώς και μεταλλάξεις που συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα.

    Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κοροναϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων.

    Όπως είπε ο Πίκοκ, «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι’ αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτείνης ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.

    Μόνο 1 στους 4 επαγγελματίες υγείας στην Αφρική έχει εμβολιαστεί πλήρως

    Την ίδια στιγμή, στην Αφρική μόνο το 27% των επαγγελματιών υγείας, δηλαδή περίπου 1 στους 4, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κοροναϊού, ανέφερε χθες (25/11) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    «Η πλειονότητα των εργαζομένων στην υγεία στην Αφρική δεν έχει εμβολιαστεί και παραμένει επικίνδυνα εκτεθειμένη στις σοβαρές μορφές» της νόσου, δήλωσε με ανησυχία η Ματσιντίσο Μοέτι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

    Έκτακτη συνάντηση – Τι θα συζητήσουν

    Από την άλλη πλευρά ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών στη Νότια Αφρική, Τούλιο ντε Ολιβέιρα δήλωσε στους Financial Times ότι «ανησυχεί» και ότι είχε συζητήσει για τη νέα παραλλαγή με αξιωματούχους του ΠΟΥ, οι οποίοι αποφάσισαν να καλέσουν την έκτακτη συνάντηση.

    Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων στην περιοχή του Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή.

    Όπως διαμηνύουν οι επιστήμονες οποιαδήποτε νέα παραλλαγή που είναι σε θέση να «ξεφύγει» από τα εμβόλια ή να εξαπλωθεί ταχύτερα από την Delta θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να βγει από την πανδημία.

    Ο ντε Ολιβέιρα είπε ότι υπήρχαν χαρακτηριστικά στη νέα παραλλαγή που είχαν συσχετιστεί στο παρελθόν με υψηλή μεταδοτικότητα. «Και το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποια ακριβώς είναι η επίδραση στα εμβόλια», πρόσθεσε.

    Οι επιστήμονες του ΠΟΥ θα συζητήσουν εάν η παραλλαγή θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερου ενδιαφέροντος «variants of concern» ή όχι.

    Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμιναθάν ανέφερε ότι η νέα παραλλαγή είχε «μια σειρά από ανησυχητικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνική ακίδα της».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ