Τετάρτη 14.05.2025
More

    Η Microsoft απολύει 6.000 εργαζόμενους ενώ επενδύει 80 δισ. στο AI

    Ο CEO Σάτια Ναντέλα δήλωσε πρόσφατα ότι σε ορισμένα έργα της Microsoft «το 20–30% του κώδικα έχει παραχθεί από λογισμικό»

    Ιδιαίτερα πλήγμα δέχθηκε η πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας. Σύμφωνα με έγγραφα που υπεβλήθησαν στις αρχές της πολιτείας, 1.985 θέσεις εργασίας καταργούνται στην περιοχή του Redmond, κυρίως σε τομείς όπως η ανάπτυξη λογισμικού και το project management.

    Οι απολύσεις εστιάζουν στη μείωση των διευθυντικών θέσεων

    Η Microsoft ανακοίνωσε ότι οι απολύσεις θα επηρεάσουν εργαζομένους σε όλα τα επίπεδα, τις ομάδες και τις γεωγραφικές περιοχές, με έμφαση στη μείωση του αριθμού των διευθυντικών θέσεων.

    Το νέο κύμα περικοπών έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίμηνο Ιανουαρίου–Μαρτίου, με πωλήσεις και κέρδη υψηλότερα των προσδοκιών της Wall Street. Τα αποτελέσματα εκείνα είχαν θεωρηθεί ως ένδειξη σταθερότητας για την εταιρεία, εν μέσω γενικότερης αβεβαιότητας στον τεχνολογικό κλάδο και την αμερικανική οικονομία.

    «Πολλοί φαντάζονται τις απολύσεις ως κάτι που κάνουν εταιρείες σε κρίση για να σωθούν, και πράγματι αυτό συμβαίνει — αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος», δήλωσε ο Ντάνιελ Ζάο, επικεφαλής οικονομολόγος της πλατφόρμας αξιολόγησης εργοδοτών Glassdoor. «Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες περιορίζουν το προσωπικό τους καθώς αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους και αναδιπλώνονται από την επιθετική πολιτική προσλήψεων των πρώτων μεταπανδημικών ετών».
    Η Microsoft απασχολούσε 228.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης έως τον Ιούνιο του 2023, εκ των οποίων περίπου το 55% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νέο κύμα των 6.000 απολύσεων είναι το μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο του 2023, όταν η εταιρεία είχε προχωρήσει σε περικοπές 10.000 θέσεων.
    Η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας, Έιμι Χουντ, είχε δηλώσει σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με επενδυτές ότι στόχος είναι η οικοδόμηση «ομάδων υψηλής απόδοσης» και η αύξηση της «ευελιξίας μέσω μείωσης των ιεραρχικών επιπέδων». Σύμφωνα με την ίδια, ο αριθμός εργαζομένων τον Μάρτιο ήταν αυξημένος κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, αλλά μειωμένος ελαφρώς σε σχέση με το τέλος του 2023.
    Οι περικοπές αφορούν όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων του Xbox και του LinkedIn. Μερικά από τα διευθυντικά στελέχη που συμμετείχαν στη λήψη των αποφάσεων για τις απολύσεις, καθώς και απολυμένοι υπάλληλοι, σχολίασαν δημόσια την εμπειρία τους στα social media.
    «Είναι η πρώτη φορά που αναγκάζομαι να απολύσω ανθρώπους για επιχειρηματικούς λόγους που δεν είναι δικοί μου», έγραψε ο αντιπρόεδρος της Microsoft για τις κοινότητες προγραμματιστών, Σκοτ Χάνσελμαν. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν όνειρα, έχουν ενοίκια να πληρώσουν, τους αγαπώ και θέλω να είναι καλά. Σήμερα χύθηκαν πολλά δάκρυα».

     

    Η Microsoft δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη εξήγηση για τις απολύσεις, παρά μόνο ότι αποτελούν μέρος «οργανωτικών αλλαγών που κρίνονται αναγκαίες για την επιτυχία της εταιρείας σε ένα δυναμικό περιβάλλον».

    Η εταιρεία επενδύει περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια τη φετινή οικονομική χρονιά στην ανάπτυξη υποδομών για την τεχνητή νοημοσύνη, κυρίως με την κατασκευή data centers και την ενσωμάτωση εργαλείων AI στις βασικές της πλατφόρμες. Ο διευθύνων σύμβουλος Σάτια Ναντέλα δήλωσε πρόσφατα σε εκδήλωση της Meta ότι σε ορισμένα έργα της Microsoft «το 20–30% του κώδικα έχει παραχθεί από λογισμικό».

    Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι η AI αυτή καθαυτή που οδηγεί τις απολύσεις ή τουλάχιστον όχι ακόμη. «Όταν λένε ότι μειώνουν ιεραρχικά επίπεδα, δεν είναι επειδή περιμένουν το ChatGPT να αντικαταστήσει τους μάνατζερ», σημείωσε ο Ζάο. «Καθώς οι εταιρείες αναπτύσσονται γρήγορα, προσθέτουν διευθυντικά στελέχη για να διαχειρίζονται ομάδες. Όταν όμως η ανάπτυξη επιβραδύνεται, αρχίζει να αμφισβητείται το πόσο απαραίτητοι είναι αυτοί οι ρόλοι».

    Από τους απολυμένους στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, περίπου 1.500 εργάζονταν με φυσική παρουσία στα γραφεία της Microsoft και 475 εξ αποστάσεως. Η επίσημη τελευταία ημέρα εργασίας τους ορίστηκε για τον Ιούλιο.

    Οι απολύσεις έρχονται ως συνέχεια της γενικότερης τάσης συρρίκνωσης που ξεκίνησε μετά τις μαζικές προσλήψεις της πανδημικής περιόδου. Όπως σημειώνει ο Κόρι Στάιλ, οικονομολόγος στην πλατφόρμα Indeed, «πολλές εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν ακόμη να επανέλθουν σε ισορροπία, μετά την έκρηξη της ζήτησης για διαδικτυακές υπηρεσίες».

    «Πρόκειται ίσως για μια προσπάθεια μακροπρόθεσμου σχεδιασμού», εκτιμά ο Στάιλ. «Όταν ο κόσμος πρέπει να πληρώνει περισσότερα για βασικά είδη, έχει λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για να δαπανήσει σε ηλεκτρονικά ή κονσόλες παιχνιδιών».

    Με πληροφορίες από Associated Press

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ