Σάββατο 18.01.2025
More

    Η Ουκρανία ζήτησε συνομιλίες με ΝΑΤΟ για τη ρωσική επίθεση με τον νέο πύραυλο

    Σε κρίσιμη φάση έχει περάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπό τον φόβο γενίκευσής του, μετά τις τελευταίες πολύ σοβαρές εξελίξεις.

    Ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και πυρετώδης διπλωματική κινητικότητα, αυτές οι δύο πλευρές αποτελούν τις όψεις του ίδιου νομίσματος στον ανηλεή πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, σε φάση κλιμάκωσης και ρευστότητας σε όλα τα επίπεδα.

    Το τελευταίο ανησυχητικό επεισόδιο ήταν η χρήση ενός νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου, μεσαίου βεληνεκούς, με τον οποίο η Ρωσία χτύπησε στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, διατεινόμενη ότι καμία δυτική αεράμυνα δεν μπορεί να τον αναχαιτίσει. Ενώ ακολούθησαν οι πολύ ανησυχητικές δηλώσεις του Ρώσου πρόεδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

    Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για στοιχεία παγκόσμιας σύγκρουσης στον πόλεμο στην Ουκρανία αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε επίθεση μεσαίου βεληνεκούς με βαλλιστικό πύραυλο. Υποστήριξε ότι «η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης ως απάντηση στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα». Εξήγησε ότι «η χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλης εμβέλειας από την Ουκρανία προκάλεσε αυτή την απάντηση».

    «Φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιουδήποτε κράτους τα όπλα του οποίου χρησιμοποιούνται εναντίον της Μόσχας.

    Διπλωματική κινητικότητα για την Ουκρανία

    Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα έχουν συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες μετά την εκτόξευση από τη Ρωσία του πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου και τις εμπρηστικές δηλώσεις του Πούτιν, δήλωσαν διπλωμάτες την Παρασκευή.

    Η συνάντηση την Τρίτη του νατο-ουκρανικού συμβουλίου θα γίνει σε επίπεδο πρεσβευτών. Την συγκάλεσε το Κίεβο μετά το χτύπημα στην πόλη Ντνίπρο, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

    Η χθεσινή χρήση ενός νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία στην Ουκρανία «δεν θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης ούτε θα αποτρέψει» την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της στρατιωτικής συμμαχίας. Η Farah Dakhlallah δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να «τρομοκρατήσει» τους πολίτες και να εκφοβίσει τους συμμάχους της Ουκρανίας. «Η ανάπτυξη αυτής της ικανότητας δεν θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης, ούτε θα αποτρέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από το να υποστηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε η ίδια.

    «Τρομερή κλιμάκωση» το χτύπημα με τον πύραυλο, λέει ο Σολτς

    Η νέα ρωσική πυραυλική επίθεση ήταν μια «τρομερή κλιμάκωση», κατήγγειλε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

    Η ανάπτυξη του νέου όπλου έδειξε «πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο πόλεμος», δήλωσε ο Σολτς σε ομιλία του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Και πρόσθεσε: «Το ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε τώρα και έναν πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς για να πλήξει ουκρανικό έδαφος είναι μια τρομερή κλιμάκωση».

    Σύμφωνα με το BBC, η Ρωσία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την εκτόξευση του πυραύλου της μέσω του Εθνικού Κέντρου Μείωσης Πυρηνικού Κινδύνου, δήλωσαν το Κρεμλίνο και το Πεντάγωνο.

    «Η προειδοποίηση εστάλη σε μόνιμη αυτόματη λειτουργία 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Πριν από λίγο το Πεκίνο επανέλαβε τις εκκλήσεις για «ηρεμία» και «αυτοσυγκράτηση» από όλα τα μέρη στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

    «Όλα τα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια έγκαιρη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λιν Τζιαν.

    «Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη», καταγγέλλει ο Ζελένσκι

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χρήση του πυραύλου από τη Ρωσία στο Ντνίπρο χθες δείχνει μια «σαφή και σοβαρή κλιμάκωση» του πολέμου.

    «Η χρήση ενός βαλλιστικού πυραύλου εναντίον της Ουκρανίας σήμερα είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη», δήλωσε ο Ζελένσκι στο χθεσινό του νυχτερινό διάγγελμα.

    Η κίνηση αυτή ήταν το «δεύτερο βήμα» του Ρώσου ηγέτη Πούτιν για την κλιμάκωση του πολέμου, είπε ο Ζελένσκι, με το πρώτο να είναι η χρήση περισσότερων από 10.000 στρατιωτών της Βόρειας Κορέας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

    Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Πούτιν «αγνοεί τις εκκλήσεις της Κίνας, της Βραζιλίας, των ευρωπαϊκών χωρών, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων» και ότι «κάνει τα πάντα για να παρατείνει» τη σύγκρουση που ξεκίνησε πριν από χίλιες και πλέον ημέρες.

    «Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει», είπε, λέγοντας ότι η «έλλειψη σκληρών αντιδράσεων στις ενέργειες της Ρωσίας στέλνει το μήνυμα ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι αποδεκτή».

    «Η Ρωσία πρέπει να εξαναγκαστεί σε πραγματική ειρήνη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βία. Διαφορετικά, θα υπάρχουν ατελείωτα ρωσικά χτυπήματα, απειλές και αποσταθεροποίηση – όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας».

    Απρόβλεπτη η συνέχεια

    Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η επίθεση στην πόλη Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας. Είπε ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε με «έναν νέο συμβατικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς» με την κωδική ονομασία Oreshnik, ο οποίος, όπως υποστήριξε, ταξίδευε με ταχύτητα 10 Μαχ, δηλαδή 2,5-3 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

    Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη. Αν κάποιος εξακολουθεί να αμφιβάλλει γι’ αυτό, δεν πρέπει να το κάνει. Θα υπάρχει πάντα μια απάντηση».

    Το ΒΒC συμπυκνώνει τα βασικά στοιχεία όσων συνέβησαν αυτή την εβδομάδα. Ο Πούτιν αναθεώρησε τα όρια για τη χρήση των ρωσικών πυρηνικών όπλων. Ήταν επίσης η εβδομάδα που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πέρασαν (άλλη μια) κόκκινη γραμμή του Πούτιν, επιτρέποντας στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που προμήθευσε η Δύση στο Κίεβο για να πλήξει ρωσικό έδαφος. Ήταν επίσης η εβδομάδα που ο πρόεδρος Πούτιν, στην πραγματικότητα, απείλησε το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική και κάθε άλλη χώρα που προμήθευε την Ουκρανία με τέτοια όπλα και για τέτοιον σκοπό.

    Το τι θα κάνει στη συνέχεια ο Πούτιν είναι ένα πολύ πιεστικό ερώτημα, και όπως παραδέχεται ο συντάκτης και ανταποκριτής του βρετανικού μέσου ενημέρωσης στη Μόσχα, Στιβ Ρόιζενμπεργκ. Και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν έχω απάντηση για το τι θα ακολουθήσει. Ίσως ούτε καν ο Πούτιν δεν ξέρει την απάντηση, κάτι που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο σοβαρά».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ