Κυριακή 06.10.2024
More

    Ιάπωνες επιστήμονες ανίχνευσαν μικροπλαστικά στα σύννεφα

    Ερευνητές στην Ιαπωνία επιβεβαίωσαν ότι τα μικροπλαστικά είναι παρόντα και στα σύννεφα, όπου πιθανώς επηρεάζουν το κλίμα με τρόπους που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί.

    Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environmental Chemistry Letters», Ιάπωνες επιστήμονες ανέβηκαν στη όρη Φούτζι και Ογιάμα προκειμένου να συλλέξουν νερό από την ομίχλη που σκεπάζει τις κορυφές, και στη συνέχεια εφάρμοσαν προηγμένες τεχνικές απεικόνισης στα δείγματα για να προσδιορίσουν τις φυσικές και χημικές ιδιότητές τους.

    Η ομάδα εντόπισε εννέα διαφορετικούς τύπους πολυμερών και έναν τύπο καουτσούκ στα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά, το μέγεθος των οποίων κυμαινόταν από 7,1 έως 94,6 μικρομέτρα. Κάθε λίτρο νέφους νερού που εξετάστηκε περιείχε από 6,7 έως 13,9 κομμάτια πλαστικού.

    «Εάν δεν αντιμετωπιστεί προληπτικά το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης, η κλιματική αλλαγή και οι οικολογικοί κίνδυνοι μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, προκαλώντας μη αναστρέψιμες και σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές στο μέλλον», προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη (27/09) ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Χιρόσι Οκότσι του Πανεπιστημίου Waseda.

    Όταν τα μικροπλαστικά φτάνουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλιακού φωτός, αποσυντίθενται, συμβάλλοντας στα αέρια του θερμοκηπίου, εξήγησε ο Οκότσι.

    Τα μικροπλαστικά – τα οποία ορίζονται ως πλαστικά σωματίδια κάτω των 5 χιλιοστών που προέρχονται από βιομηχανικά λύματα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, συνθετικά ελαστικά αυτοκινήτων, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και άλλες πηγές – έχουν ανιχνευθεί μέσα σε ψάρια, στους πάγους της Αρκτικής και στα χιόνια των Πυρηναίων μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

    Ωστόσο, το πώς μεταφέρονται παραμένει ασαφές, καθώς δεν έχει ερευνηθεί εκτενώς.

    «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη αναφορά για αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά σε νερό νέφους», έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη τους.

    Η έρευνα δείχνει πως «οι άνθρωποι και τα ζώα καταπίνουν ή εισπνέουν μικροπλαστικά τα οποία έχουν ανιχνευθεί σε πολλά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το αίμα, ο πλακούντας και τα κόπρανα».

    «Δέκα εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό και στη συνέχεια στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να είναι πλέον βασικό συστατικό των νεφών, μολύνοντας σχεδόν όλα όσα τρώμε και πίνουμε μέσω της ‘πλαστικής βροχής’», ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

    Οι νέες μελέτες συνδέουν τα μικροπλαστικά με μια σειρά από επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, καθώς και με καρκίνους, εκτός από την εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη.

     

    ΠΗΓΗ: Al Jazeera

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ