Η Ινδία προχώρησε σε περιορισμό των εξαγωγών της στη ζάχαρη λίγες ημέρες μετά την επιβολή απαγόρευσης στις εξαγωγές σιτηρών.
Η Ινδία είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή ζάχαρης παγκοσμίως. Οταν λοιπόν ανακοινώνει περιορισμούς στις εξαγωγές της, σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων.
Η ινδική κυβέρνηση κατέστησε σαφές την Τετάρτη, όπως ενημερώνει το CNN, ότι περιορίζει τις εξαγωγές ζάχαρης στα 10εκ τόνους για την περίοδο που διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτό γίνεται, όπως τονίζεται αρμοδίως, για να διατηρηθούν οι τιμές υπό έλεγχο, την ώρα που στη χώρα ο πληθωρισμός τρέχει με 7,8%, στο μεγαλύτερο επίπεδο δηλαδή εδώ και οκτώ χρόνια.
Το μέτρο έχει επίσης ως στόχο την διατήρηση των αποθεμάτων ζάχαρης για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας μετά από μία περίοδο κατά την οποία η ζήτηση εκτοξεύτηκε, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η κίνηση αυτή της Ινδίας έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την απόφαση να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού, και πάλι για να διασφαλίσει ότι τα αποθέματα για το εσωτερικό είναι επαρκή.
Η τιμή της ζάχαρης πάντως, ως προς την εξαγωγή της, βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα η διαπραγμάτευση για μελλοντικά συμβόλαια αυτήν την περίοδο γίνεται στα 556,50 δολάρια ανά μετρικό τόνο, τιμή που είναι 13% υψηλότερη σε σχέση με αυτές του Ιανουαρίου και 26% σε σχέση με αυτές που ίσχυαν ένα χρόνο πριν.
Ο περιορισμός των εξαγωγών από την Ινδία βέβαια, σ’ ένα τόσο βασικό είδος διατροφής, αναμένεται να προκάλεσει νέες δυλειτουργίες στην παγκόσμια αγορά.