Παρασκευή 22.11.2024
More

    Ιορδανία: Ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά κατηγορείται για συνωμοσία

    Με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας

    Ένα θρίλερ είναι σε εξέλιξη στην Ιορδανία, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αϊμάν Σαφάντι να κατηγορεί τον πρώην διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Χάμζα μπιν Χουσέιν, και τους συνεργάτες του για επαφές με «τρίτα μέρη» για την «κατάλληλη συγκυρία για την αποσταθεροποίηση» της ασφάλειας στη χώρα.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ιορδανίας συνέλαβαν το Σάββατο αρκετούς αξιωματούχους, και ο Χάμζα, ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα, που είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η κρίση του κορωνοϊού ευνοεί την τρομοκρατία, λέει ότι τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό επειδή άσκησε κριτική στην κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τον Σαφάντι, ο Χάμζα ενεπλάκη «σε πρόσφατες δραστηριότητες και κινήσεις» που απέβλεπαν στο να υποκινήσουν τον λαό κατά του κράτους. Ο βασιλιάς Αμπντάλα θα συζητήσει αμέσως και εντός της βασιλικής οικογένειας την κατάσταση, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιορδανίας, σημειώνοντας ότι οι σχετικές έρευνες ξεκίνησαν πριν από πολύ καιρό και ότι οι Αρχές απέτρεψαν όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης της ασφάλειας. Δεν διευκρίνισε πάντως ποια «τρίτα, ξένα μέρη» φέρεται να ενεπλάκησαν στη συνωμοσία.

    Οι αντιδράσεις στην Ιορδανία

    Η βασίλισσα Νουρ, μητέρα του πρώην διαδόχου του θρόνου, κατήγγειλε χθες μια «κακόβουλη συκοφαντία» στην πρώτη της αντίδραση στις αποκαλύψεις μετά την κυκλοφορία του βίντεο που έδειχνε τον γιο της να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.

    «Προσεύχομαι να επικρατήσουν η αλήθεια και η δικαιοσύνη για όλα τα αθώα θύματα αυτής της κακόβουλης συκοφαντίας. Ο Θεός να τους ευλογεί και να τους φυλάει», σχολίασε στο Twitter.

    Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είπε το Σάββατο ότι ο Χάμζα δεν έχει τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά του ζητήθηκε να σταματήσει «ορισμένες ενέργειες που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για να κλονιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια της Ιορδανίας». Αλλά ο πρίγκιπας αμφισβήτησε τα λεγόμενά του σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

    Έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Ταουφίκ Κρισάν, είπε χθες ότι η κυβέρνηση ουδέποτε «εξολόθρευσε την αντιπολίτευση ή απέκλεισε πολιτικά κινήματα», στη διάρκεια συνάντησης κορυφαίων αξιωματούχων της χώρας για την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση του κράτους, ενώ το επίσημο κρατικό όργανο, η εφημερίδα «Al Rai», προειδοποίησε χθες ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ιορδανίας «είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να την πλησιάσουν ή να την ξεπεράσουν» ορισμένοι.

    Συλλήψεις αξιωματούχων

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, συνελήφθησαν 14-16 άτομα, καθώς και δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται ο Μπασέμ Αουαντάλα, πρώην υπουργός Οικονομικών και εκ των εμπίστων επί μακρόν του βασιλιά. Ο Αουαντάλα είχε διατελέσει και σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Υπέρμαχος οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ο Αουντάλα παραιτήθηκε από την προεδρία του Βασιλικού Δικαστηρίου το 2008, εν μέσω καταγγελιών για εμπλοκή σε ευαίσθητα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

    Σύμφωνα με τον Σαφάντι, ο Αουντάλα ήταν σε επαφή με τη λεγόμενη «εξωτερική αντιπολίτευση», που απέβλεπε στο να ξεσηκώσει το λαό κατά του ιορδανικού κράτους. Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν επίσης και το μέλος της βασιλικής οικογένειας και κορυφαίο αξιωματούχο Σαρίφ Χασαν Μπεν Ζαΐντ, απεσταλμένο του βασιλιά στη Σαουδική Αραβία, όπου είχε κάνει και επενδύσεις, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

    Τι συνέβη με τον πρίγκιπα Χάμζα της Ιορδανίας

    Ο πρώην διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Χάμζα μπιν Χουσέιν, σε βίντεο που έστειλε μέσω δικηγόρου του στο BBC λέει ότι δεν του επιτρέπεται να βγει από την κατοικία του ή να συναντηθεί με άλλα άτομα. «Κατέγραψα αυτό το βίντεο για να καταστήσω σαφές ότι αυτά που λέγονται επισήμως δεν αντανακλούν ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα», αναφέρει. Και εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης της Ιορδανίας για την ευθύνη της, όπως λέει, για την επιδεινούμενη κατάσταση αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

    Σύμφωνα με τον Ιορδανό αναλυτή Λαμπίμπ Καμχάουι, ο Χάμζα πιθανώς υπερέβη τα εσκαμμένα για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, προβάλλοντας εαυτόν ως πιθανή εναλλακτική για τον βασιλιά Αμπντάλα. «Κι αυτό δεν το αποδέχεται, ούτε το ανέχεται ο βασιλιάς», δήλωσε στο Associated Press. «Γι’ αυτό και βλέπουμε να συμβαίνουν όλα αυτά. Αυτή η υπόθεση έχει σχεδόν λήξει».

    Τα κράτη που υποστηρίζουν τον βασιλιά της Ιορδανίας

    Γειτονικές χώρες και σύμμαχοι της Ιορδανίας έσπευσαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον βασιλιά Αμπντάλα, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και συμμαχικά κράτη του Κόλπου, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της Ιορδανίας για την ευρύτερη περιοχή.

    Μεταξύ των πρώτων κυβερνήσεων που έσπευσαν στο πλευρό του ήταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μαρόκο, ο Λίβανος, το Ιράκ, η Τουρκία, το Ιράν, η Υεμένη, το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και η Ρουμανία και η Ουκρανία.

    Η κατάσταση στην Ιορδανία

    Αν και οι εξελίξεις στην Ιορδανία αιφνιδίασαν πολλούς, διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν ότι υπήρχαν κάποιες ενδείξεις καθώς η χώρα είχε υποφέρει οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και αναγκάστηκε να επιβάλει ορισμένα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας, που αρχίζουν να πλήττουν την τσέπη των πολιτών.

    Η κριτική του πρώην διαδόχου του θρόνου, Χάμζα, κατά της διαφθοράς και της κυβερνώσας ελίτ της Ιορδανίας βρίσκει απήχηση σε ορισμένους ντόπιους επικριτές του βασιλιά. Ο Χάμζα παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε με επικεφαλής φυλών, άρα είναι κατανοητή, εξηγούν αναλυτές, η ανησυχία της κυβέρνησης. Το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δεν έχει προηγούμενο στη χώρα, καθώς η Ιορδανία προβάλλει ως σταθερό αραβικό βασίλειο, σύμμαχος ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ, ειδικά όσον αφορά στην αντιτρομοκρατική συνεργασία.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ