Χωρισμένο ζευγάρι προσέφυγε στο δικαστήριο για να καθορίσει με ποιον πρέπει να ζήσει ο σκύλος
Δικαστής στην Ισπανία ενέκρινε την από κοινού επιμέλεια ενός σκύλου σε χωρισμένο ζευγάρι που προσέφυγε στο δικαστήριο για να καθορίσει με ποιον πρέπει να ζήσει το κατοικίδιο.
Το δικαστήριο της Μαδρίτης έλαβε υπόψιν ότι και τα δύο μέρη ήταν «από κοινού υπεύθυνα» και «συν-φροντιστές» του σκύλου Panda.
Η δικηγόρος της υπόθεσης έκανε λόγο για «πρωτοποριακή» απόφαση.
Η Ισπανία επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή νέα νομοθεσία ώστε τα ζώα να μην θεωρούνται πλέον αντικείμενα και να αναγνωρίζονται νομικά ως ζωντανά όντα.
Το συγκεκριμένο καθεστώς θα διευκολύνει πλέον έναν σύντροφο να ζητήσει συνεπιμέλεια ενός κατοικίδιου μετά από χωρισμό.
Ωστόσο η Lola García, από τη δικηγορική εταιρεία Law & Animals, προσέφυγε στο δικαστήριο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 1987 για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, την οποία η Ισπανία επικύρωσε το 2017.
Είπε ότι πρόκειται για «πρωτοποριακή απόφαση» επειδή η πελάτισσά της μπόρεσε να δηλώσει τον εαυτό της όχι ως «συνιδιοκτήτρια» του Panda αλλά ως «συνυπεύθυνη» και ως «συν-φροντιστή».
Το συμβόλαιο υιοθεσίας του σκύλου, τα κτηνιατρικά έξοδα και οι φωτογραφίες όπου «οι τρεις φαίνονται ως οικογένεια, ακριβώς σαν να ήταν μια οικογενειακή φωτογραφία με παιδιά» υποβλήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία, είπε η García, σύμφωνα με το RTVE.
Ο δικαστής έκρινε ότι «τα στοιχεία αποδεικνύουν μια τρυφερή σχέση μεταξύ της ενάγουσας και του σκύλου, άξια νόμιμης κηδεμονίας».
Ο σκύλος θα εναλλάσσεται πλέον μεταξύ των δύο συντρόφων για ένα μήνα τη φορά.
Νόμοι για την επιμέλεια σκύλων σε όλο τον κόσμο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι σκύλοι θεωρούνται νομικά ως άψυχα αντικείμενα παρόμοια με αυτοκίνητα, σπίτια ή άλλα προσωπικά αντικείμενα. Οι υποθέσεις επιμέλειας προσδιορίζουν απλώς ποιος είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης.
Στην Αυστραλία, δεν υπάρχει νομοθεσία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα δικαστήρια πρέπει να αντιμετωπίζουν ρυθμίσεις για τα κατοικίδια μετά από χωρισμό.
Η Γαλλία άλλαξε τη σχετική νομοθεσία το 2014, ώστε τα κατοικίδια να θεωρούνται «ζωντανά όντα με αισθήματα» και όχι «κινητά αγαθά». Το νέο καθεστώς σημαίνει ότι τα ζευγάρια μπορούν να παλέψουν για την κοινή επιμέλεια σε υποθέσεις διαζυγίου.
Με πληροφορίες από BBC