Κατά 837 αυξήθηκαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ιταλία σε ένα 24ωρο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρμόδιων Αρχών σημειώθηκαν 4.233 νέα κρούσματα ενώ 15.729 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 101.739 και είχαν χάσει την ζωή τους 11.591 άνθρωποι, ενώ 14.620 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 837 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.053 νέα κρούσματα. 1.109 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Όπως ενημέρωσαν οι ιταλικές αρχές, 4.023 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.192 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 45.420 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Στην Λομβαρδία, τα συνολικά περιστατικά είναι 43.208 και οι νεκροί 7.199 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 14.074 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.644. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 9.155, με 477 νεκρούς.
Χαμηλότερος ρυθμός μετάδοσης, πολύ υψηλός αριθμός νεκρών
Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να είναι χαμηλότερος από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει πολύ υψηλός. Σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, ο ιός έχει αγγίξει το υψηλότερο σημείο διάδοσής του και αναμένεται, μετά από κάποιες ημέρες, να αρχίσει η καθοδική πορεία. Υπό τον όρο, όμως, ότι όλοι θα σεβαστούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.
Στο ανώτατο σημείο διάδοσης του ιού
Ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας , Σίλβιο Μπρουζαφέρο, τόνισε ότι «η χώρα έφτασε στο σημείο ανώτατης διάδοσης του ιού και τώρα αναμένεται η αρχή της καθοδικής πορείας». «Το σημείο αυτό, όμως, δεν είναι μια κορυφή, είναι οροπέδιο», πρόσθεσε, εννοώντας ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να αναμένει, κανείς, έπειτα από μια ημέρα. «Αν δεν τηρήσουμε με προσοχή τα μέτρα που έχουν εγκριθεί, η επιδημία μπορεί να ξαναρχίσει να διαδίδεται με δύναμη», εξήγησε ο Μπουσαφέρο.
Ο επικεφαλής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας τόνισε, επίσης, ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα τεστ προς εντοπισμό των αντισωμάτων και είναι ακριβώς αυτό που η ιταλικές υγειονομικές αρχές θέλουν να κάνουν». Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «ο στόχος είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας να παραμείνει κάτω από το 1%» και ότι «για να φτάσει στο μηδέν, θα χρειαστούν μήνες».
Μεσίστιες σημαίες στα δημαρχεία της χώρας
Στις 12 σήμερα το μεσημέρι, τοπική ώρα, όλες οι σημαίες των δημαρχιακών μεγάρων της Ιταλίας κυμάτισαν μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους για τα θύματα του κορονοϊού. Παράλληλα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. «Είναι ένας τρόπος για να τιμήσουμε τα θύματα, τη θυσία των γιατρών και νοσηλευτών, για να αγκαλιαστούμε όλοι, για να συνεχίσουμε να αλληλοστηριζόμαστε με μοναδική αλληλεγγύη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Δήμων και δήμαρχος του Μπάρι Αντόνιο Ντεκάρο.
Από σήμερα, οι Ιταλοί δήμαρχοι αρχίζουν να μοιράζουν τα χρήματα που διέθεσε η κυβέρνηση της Ρώμης (400 εκατομμύρια ευρώ υπό την μορφή κουπονιών) στις οικογένειες που δυσκολεύονται να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα. Είναι σαφές, όμως, ότι θα χρειαστεί άμεσα η έγκριση νέων κρατικών κονδυλίων.
Ρώμη: Ξενοδοχεία για την καραντίνα των ασθενών
Με απόφαση των αρμόδιων αρχών, τρία ξενοδοχεία της Ρώμης θα χρησιμοποιηθούν για την καραντίνα ασθενών με covid-19. Το μεγαλύτερο, το ξενοδοχείο Marriot, βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το νοσοκομείο Columbus, ένα από τα ειδικευμένα κέντρα για την εισαγωγή ασθενών με κορωνοϊό. Στα δωμάτια των ξενοδοχείων θα μεταφερθούν θετικοί στον ιό ασθενείς, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των ξενοδοχειακών αυτών μονάδων αναμένεται σύντομα να αυξηθεί.
Παράλληλα, η περιφέρεια του Λατίου, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ρώμη, ζήτησε να σταματήσουν όλες οι κρουαζιέρες, διότι αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. «Αν χρειαστεί, θα προσφέρουμε την αναγκαία υγειονομική βοήθεια, αλλά όσοι τουρίστες πραγματοποιούν κρουαζιέρες πρέπει να σταματήσουν να κατεβαίνουν από τα πλοία. Θα μπορούν να κατέβουν μόνο για να επιβιβαστούν άμεσα σε αεροσκάφη. Θεωρούμε ότι στην φάση αυτή όλα τα κρουαζιερόπλοια δεν πρέπει να έρχονται στην χώρα μας», δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος του Λατίου για θέματα υγείας Αλεσάντρο Ντ΄Αμάτο.
Νοσοκομειακές πτέρυγες σε χώρους της πρώην έκθεσης του Μιλάνου
Παράλληλα, σήμερα εγκαινιάστηκαν οι νοσοκομειακές πτέρυγες για ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα σε δυο εβδομάδες σε χώρους της πρώην έκθεσης του Μιλάνου. Έχει ολοκληρωθεί μονάδα εντατικής θεραπείας με 170 κλίνες χάρη στην ακούραστη προσπάθεια εργατών, τεχνιτών και αρχιτεκτόνων, οι οποίοι δούλεψαν αδιάκοπα, νύχτα μέρα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επιλεγεί το κατάλληλο προσωπικό και μέχρι το σαββατοκύριακο θα έχουν μεταφερθεί στις νέες εγκαταστάσεις οι πρώτοι ασθενείς.
Προβλέπεται ότι θα προσφέρουν το έργο τους 500 γιατροί και περίπου 1.000 νοσηλευτές, υπό τον συντονισμό της πανεπιστημιακής πολυκλινικής του Μιλάνου. «Είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα, μόνο η εργατικότητά μας και η δεξιοτεχνία μας μπορούσαν να μας επιτρέψουν να τα καταφέρουμε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα.
Στην αναδιαμόρφωση και τον κατάλληλο εξοπλισμό των χώρων της πρώην έκθεσης του Μιλάνου συνέβαλαν με δωρεές τους τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο και άλλοι Ιταλοί επιχειρηματίες.