Σάββατο 18.01.2025
More

    Ιταλία: Μαθητές με κακή διαγωγή θα χάνουν χρονιά

    Υπέρ του μέτρου οι διευθυντές των σχολείων εν μέσω των αυξημένων περιστατικών βίας

    Ένα μέτριο που είχε εισάγαγει πριν από ένα αιώνα ο Μπενίτο Μουσολίνι επανέφερε η κυβέρνηση της Ιταλίας, εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των περιστατικών επιθετικότητας και βίας κατά των διδασκότων.

    Σε πολυνομοσχέδιο για την παιδεία που υπερψηφίστηκε την Τετάρτη από την ιταλική Βουλή (έχει ήδη περάσει από τη Γερουσία) προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα παίρνουν και βαθμούς για τη διαγωγή τους, μέτρο παρόμοιο με αυτό του φασίστα δικτάτορα που είχε ψηφιστεί το 1924.

    Όσοι έχουν μέχρι πέντε μονάδες στις 10 στον βαθμό διαγωγής θα χάνουν χρονιά, ακόμη και αν οι επιδόσεις στα μαθήματα είναι πάνω από τη βάση. Στα λύκεια, όσοι έχουν 6 στα 10 θα δίνουν ένα τεστ στο θέμα της αγωγής του πολίτη.

    Οι βαθμοί διαγωγής θα επηρεάζουν και τη maturità, τις εξετάσεις των τελειοφοίτων του λυκείου, αναφέρει ο Guardian.

    Παράλληλα, εισάγονται πρόστιμα μεταξύ 500 ευρώ και 10.000 ευρώ για πράξεις επιθετικότητας ή βίας προς το σχολικό προσωπικό.

    Τα σχολεία και οι μαθητές φαίνεται πως έχουν απασχολήσει αρκετά την ακροδεξιά πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι που έχει δηλώσει ότι θέλει «να επαναφέρει τον σεβασμό στα σχολεία».

    Ο υπουργός Παιδείας Τζουζέπε Βαλντιτάρα δήλωσε εξάλλου οι βαθμοί για τη διαγωγή «αποκαθιστούν τη σημασία της ατομικής ευθύνης, καθιστούν κεντρικό στοιχείο τον σεβασμό των ανθρώπων και των δημόσιων αγαθών και αποκαθιστούν την εξουσία των εκπαιδευτικών».

    Υπέρ του νόμου τάχθηκε η ANP, η ένωση διευθυντών σχολείων της Ιταλίας.

    Από την αρχή του έτους, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα, καταγράφηκαν διπλάσια περιστατικά επιθετικότητας και βίας κατά του διδακτικού προσωπικού σε σύγκριση με το 2023. Σε πολλές περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ενώ σε άλλες οι δράστες ήταν οι γονείς των μαθητών. Οι μαθητές συχνά συγκρούονται με τους καθηγητές τους για τη χρήση των κινητών μέσα στην τάξη.

    Τα μέτρα του Μουσολίνι είχαν διατηρηθεί σε ισχύ ως τα μέσα της δεκαετίας του ‘70 για δημοτικά και γυμνάσια, πριν καταργηθούν έπειτα από μαθητικές κινητοποιήσεις. Από όλα τα σχολεία καταργήθηκαν μόλις το 2000, αφού πρώτα είχαν υποστεί αλλαγές.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ