Σάββατο 18.01.2025
More

    Ιταλία: Μουσείο σύγχρονης τέχνης μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο

    Διαθέτει χώρους του για να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα

    Στη μάχη κατά του κορονοϊού «ρίχνεται» με το δικό του τρόπο και ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στην Ιταλία.

    Πρόκειται για το Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης στην Ιταλία.

    Το μουσείο πρόσφερε τις αίθουσες του για να βοηθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ιταλία, χώρα που επλήγη βαρύτατα από την πανδημία.

    Το μουσείο στο Τορίνο θα είναι ο πρώτος χώρος πολιτισμού που μετατρέπεται σε κέντρο εμβολιασμού για το κοινό όταν ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα τον Μάρτιο ή Απρίλιο, ανάλογα με την εξέλιξη του εμβολιασμού των υγειονομικών και των μεγάλης ηλικίας ασθενών σε νοσοκομεία, οι οποίοι προηγούνται.

    Σε ανακοίνωσή της, η διευθύντρια του μουσείου Carolyn Christov-Bakargiev υπογράμμισε ότι το μουσείο είναι «καλά εξοπλισμένο» για την πρωτοβουλία, διαθέτοντας τον αναγκαίο χώρο για την τήρηση αποστάσεων. Επιπλέον, είναι εξασφαλισμένος ο έλεγχος του αέρα, η ασφάλεια και τα πρωτόκολλα εισόδου που απαιτούνται για την καλή λειτουργία ενός κέντρου εμβολιασμού. «Οι φιλικοί φύλακες του μουσείου μας είναι καλά εκπαιδευμένοι στον έλεγχο των κινήσεων του κοινού» πρόσθεσε η Christov-Bakargiev.

    Το μουσείο συνεργάζεται με τις υγειονομικές αρχές του Τορίνου σε αυτή την πρωτοβουλία. Ο τρίτος όροφος, με εμβαδόν άνω των 3.000 τετραγωνικών μέτρων, θα δοθεί για τον εμβολιασμό, ενώ το πρόγραμμα εκθέσεων του μουσείου θα συνεχίσει στους δύο κάτω ορόφους όταν επιτραπεί να ανοίξει και πάλι (το Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea ανήκει σε «πορτοκαλί ζώνη», άρα θα καθυστερήσει).

    Οι αναμένοντες υπομονετικά στην ουρά για να εμβολιαστούν θα μπορούν να βλέπουν τις εγκαταστάσεις νωπογραφιών της Ελβετίδας Claudia Comte, η οποία θα ετοιμάσει και ένα ακουστικό έργο τέχνης, έχοντας κατά νου το νέο κέντρο εμβολιασμού.

    «Πάντα η τέχνη βοηθούσε, γιάτρευε και φρόντιζε – μάλιστα, κάποια από τα πρώτα μουσεία στον κόσμο ήταν νοσοκομεία» θύμισε η Christov-Bakargiev. «Τα κτήριά μας μπορούν να συνεχίσουν να υπηρετούν αυτόν τον σκοπό και να εκπληρώσουν την αποστολή μας: arte cura – η τέχνη βοηθά» τόνισε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ