Παρασκευή 22.11.2024
More

    Κάθε δύο λεπτά πεθαίνει μια γυναίκα από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό

    Σε όλο τον κόσμο, κάθε δύο λεπτά πεθαίνει μια γυναίκα εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, παρότι η μητρική θνησιμότητα μειώθηκε κατά ένα τρίτο μέσα σε 20 χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    Μολονότι υπήρξε πρόοδος σε αυτό το ζήτημα από το 2000 έως το 2015, την πενταετία που ακολούθησε η κατάσταση έμεινε στάσιμη ή αντιστράφηκε σε κάποιες περιοχές, αποκαλύπτει έκθεση του ΟΗΕ.

    Ο παγκόσμιος δείκτης μητρικής θνησιμότητας μειώθηκε κατά 34,3% την πρώτη 20ετία του αιώνα, από 339 σε 223 θανάτους ανά 100.000 τοκετούς. Όμως, παρά την πρόοδο, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 800 γυναίκες πέθαιναν κάθε ημέρα το 2020, περίπου μία κάθε δύο λεπτά.

    Η μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού καταγράφηκε στη Λευκορωσία και η μεγαλύτερη αύξηση στη Βενεζουέλα.  Οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που είδαν «σημαντικές αυξήσεις» ήταν η Ελλάδα και η Κύπρος, επεσήμανε η συντάκτρια της έκθεσης, Τζένι Κρέσγουελ.

    «Ενώ η εγκυμοσύνη θα έπρεπε να είναι μια περίοδος ελπίδας και θετικής εμπειρίας για όλες τις γυναίκες, είναι τραγικό πως παραμένει κάτι σοκαριστικά επικίνδυνο για εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

    «Αυτά τα στατιστικά αποκαλύπτουν την επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί πως κάθε γυναίκα και κορίτσι έχει πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες κρίσιμης σημασίας», συμπλήρωσε.

    Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2016 έως το 2020, τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας έπεσαν μόνο σε δύο από τις οχτώ περιοχές του ΟΗΕ: στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία κατά 35% και στην Κεντρική και Νότια Ασία, κατά 16%.

    Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική υπήρξε αύξηση κατά 17%, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική κατά 15%, ενώ σε άλλες περιοχές τα ποσοστά έμειναν στάσιμα.

    Οι περισσότεροι θάνατοι γυναικών στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό εξακολουθούν να συμβαίνουν στις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη και σε χώρες όπου λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις. Περίπου το 70% των θανάτων που καταγράφηκαν το 2020 ήταν στην υποσαχάρια Αφρική, όπου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι «136 φορές υψηλότερα» από ότι στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, επεσήμανε η Κρέσγουελ.

    Στο Αφγανιστάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη- όλες χώρες που είναι αντιμέτωπες με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση- τα ποσοστά ήταν σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

    Η ακατάσχετη αιμορραγία, οι λοιμώξεις, οι επιπλοκές από μη ασφαλείς αμβλώσεις και τα υποκείμενα νοσήματα, όπως το AIDS είναι ανάμεσα στις συχνότερες αιτίες θανάτου, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

     

     

    Με πληροφορίες από AFP

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ