Με γερανούς μετέφεραν 50 ελέφαντες από το πάρκο που ζούσαν σε ένα μεγαλύτερο, στην Κένυα.
Σύμφωνα με τις αρχές της Κένυας, οι προσπάθειες για τη διατήρηση των ελεφάντων στο Εθνικό Καταφύγιο Mwea έχουν αποδειχθεί τόσο επιτυχημένες που ορισμένα από τα ζώα πρέπει να μεταφερθούν για να διαχειριστούν τον υπερπληθυσμό στο συγκεκριμένο οικοσύστημα.
Έτσι, αποφασίστηκε η μεταφορά των 50 ελεφάντων σε μεγαλύτερο πάρκο – μια επιχείρηση που έγινε με τη βοήθεια τεράστιων γερανών.
Το Associated Press παρακολούθησε τη διαδικασία και περιγράφει στο ρεπορτάζ του πώς ναρκώθηκαν τα τεράστια ζώα ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια: «Καθώς ένα ελικόπτερο αιωρείται κοντά σε έναν ελέφαντα, προσπαθώντας να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερό, ένας έμπειρος κτηνίατρος στοχεύει προσεκτικά. Ένα ηρεμιστικό βελάκι εκτοξεύεται και μέσα σε λίγα λεπτά το γιγάντιο θηλαστικό παραδίδεται σε έναν βαθύ ύπνο καθώς ομάδες ειδικών της άγριας ζωής σπεύδουν να μετρήσουν τα ζωτικά του στοιχεία και να διασφαλίσουν ότι τα πάει καλά».
Η Κένυα αντιμετωπίζει το «πρόβλημα» με τον πληθυσμό των ελεφάντων στο Εθνικό Καταφύγιο Mwea έκτασης 42 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανατολικά της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι: Από 50 ελέφαντες που είναι η χωρητικότητά του, τώρα ζουν εκεί 156, κατακλύζοντας το οικοσύστημα και απαιτώντας τη μετεγκατάσταση περίπου 100 από αυτούς.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Άγριας Ζωής της Κένυας, Erustus Kanga, ο υπερπληθυσμός στο Mwea ανέδειξε την επιτυχία των προσπαθειών διατήρησης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. «Αυτό δείχνει ότι η λαθροθηρία ήταν χαμηλή και οι ελέφαντες μπόρεσαν να ευδοκιμήσουν», είπε ο Kanga. Οι ειδικοί ξεκίνησαν τη μετεγκατάσταση 50 ελεφάντων την περασμένη εβδομάδα στο Εθνικό Πάρκο Aberdare 780 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην κεντρική Κένυα. Από τη Δευτέρα, 44 ελέφαντες είχαν μεταφερθεί από το Mwea στο Aberdare, ενώ άλλοι έξι είχε προγραμματιστεί να μεταφερθούν για την Τρίτη. Η υπουργός Τουρισμού Rebecca Miano επέβλεψε τη μετακίνηση πέντε ελεφάντων τη Δευτέρα, λέγοντας: «Αυτό θα μείνει στην ιστορία ως ρεκόρ, καθώς είναι η μεγαλύτερη άσκηση του είδους της. Είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες της μετατόπισης 50 ελεφάντων».
Η διαδικασία ξεκίνησε τα ξημερώματα και σε αυτή συμμετείχε μια ομάδα περισσότερων από 100 ειδικών σε θέματα άγριας ζωής, με εξοπλισμό που κυμαίνεται από ειδικά τοποθετημένα φορτηγά μέχρι αεροσκάφη και καταδρομικά. Ένα αεροσκάφος με σταθερές πτέρυγες διεξήγαγε εναέρια επιτήρηση για να εντοπίσει κοπάδια ελεφάντων, τα οποία κινούνται φυσικά σε μικρές οικογένειες περίπου πέντε ατόμων. Το σκάφος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με δύο ελικόπτερα που χρησιμοποιούνταν για να φυλάνε και να χωρίζουν τους ελέφαντες για να διασφαλιστεί ότι θα μετεγκατασταθούν με τις οικογένειές τους.
Μόλις ένας ελέφαντας ναρκωθεί, μια ομάδα ειδικών κτηνιάτρων και δασοφυλάκων σπεύδει να τον βρει και να καθαρίσει τα αλσύλλια για να ανοίξει δρόμο για τα πληρώματα μεταφοράς. Τα ζωτικά του στοιχεία παρακολουθούνται καθώς μια άλλη ομάδα δασοφυλάκων εργάζεται για την ανύψωση του ογκώδους ζώου, βάρους εκατοντάδων κιλών, σε εξειδικευμένα φορτηγά, για να οδηγηθούν 120 χιλιόμετρα μακριά, στο νέο τους σπίτι.
Ο Kanga, ο διευθυντής της υπηρεσίας άγριας ζωής, είπε ότι η μετεγκατάσταση στοχεύει επίσης στον περιορισμό της σύγκρουσης ανθρώπου-άγριας ζωής.
Ο Boniface Mbau, κάτοικος της περιοχής, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των ελεφάντων από την περιοχή. Λόγω του μεγάλου αριθμού τους, δεν είχαν αρκετό φαγητό και κατέληξαν να εισβάλουν στις φάρμες μας».
Σχεδιάζεται μια δεύτερη φάση για τη μετεγκατάσταση άλλων 50 ελεφάντων, αλλά η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Το έργο κόστισε τουλάχιστον 12 εκατομμύρια σελίνια Κένυας (93.000 δολάρια), ανέφερε η υπηρεσία άγριας ζωής. Τα εθνικά πάρκα και τα καταφύγια της Κένυας φιλοξενούν μια ποικιλία ειδών άγριας ζωής και προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, καθιστώντας τη χώρα hotspot τουρισμού.
Με πληροφορίες από Associated Press