Κυριακή 19.01.2025
More

    Κίνα: Χαρά αλλά και επιφυλάξεις για το τέλος της «Zero Covid»

    Εργαζόμενοι σε όλη την Κίνα αφαιρούν σημάνσεις από τα σημεία ελέγχου – ένα απομεινάρι της σκληρής πολιτικής της χώρας κατά του κορωνοϊού με την ονομασία «Zero Covid», αναφέρει το CNN.

    Έχουν παρέλθει λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναθεώρηση της πολιτικής της για την πανδημία, ωστόσο, καθώς πολλοί κάτοικοι εξέφρασαν ανακούφιση και ευτυχία για την προφανή χαλάρωση των μέτρων, ορισμένοι ανησυχούν για τον αντίκτυπο και αμφισβήτησαν πώς θα εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες.

    «Ο κόσμος άλλαξε εν μία νυκτί και αυτό είναι πραγματικά εκπληκτικό», είπε ο 30χρονος Έκο Ντινγκ, διευθυντής σε μια εταιρεία τεχνολογίας στο Πεκίνο.

    «Νιώθω ότι επιστρέφουμε στην κανονική ζωή. Αυτό είναι σημαντικό για μένα γιατί αν δεν επιστρέψω σε μια κανονική ζωή, μπορεί να χάσω το μυαλό μου», πρόσθεσε.

    Η αλλαγή έγινε πολύ γρήγορα

    Αλλά ο Ντινγκ, όπως πολλοί σε όλη τη χώρα, εξέφρασε δυσφορία για την γρήγορη αυτή αλλαγή.

    Ακόμη και μετά από τη χαλάρωση των περιορισμών σε μεγάλο μέρος του κόσμου, η Κίνα συνέχισε να «κλειδώνει» ολόκληρες πόλεις και να στέλνει όλους τους ασθενείς με Covid-19 σε κεντρικές εγκαταστάσεις καραντίνας.

    Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας αναθεώρησαν την «Zero Covid» με ένα εθνικό σχέδιο 10 σημείων που διατήρησε ωστόσο ορισμένους περιορισμούς.

    «Πώς μπορεί να αλλάξει τόσο γρήγορα αυτό;» διερωτάται με αγωνία ο Ντινγκ και συνεχίζει: «Μου δίνει την αίσθηση ότι είμαστε σαν ανόητοι. Όλα είναι στο χέρι τους. Είπαν ότι είναι καλό, οπότε είναι καλό… αυτό νιώθω τώρα. Είναι τόσο εξωπραγματικό, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να εφαρμόσω τα νέα μέτρα».

    Από την πλευρά του, ο 33χρονος Ντέιβιντ Γουάνγκ, ελεύθερος επαγγελματίας στη Σαγκάη, είπε ότι αν και οι αλλαγές είναι ευπρόσδεκτες, έχουν προκαλέσει ένα αίσθημα δυσπιστίας στην πόλη, η οποία εφάρμοσε ένα χαοτικό lockdown, πάνω από δύο μήνες. «Φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος για αυτές τις νέες αλλαγές, αλλά οι περισσότεροι φίλοι μου παρουσιάζουν τυπικά σημάδια PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες), απλά δεν μπορούν να πιστέψουν ότι συμβαίνει», είπε.

    Προσοχή και ανησυχία

    Ανώτατοι αξιωματούχοι υγείας στο Πεκίνο δήλωσαν ότι οι αλλαγές στους κανόνες βασίστηκαν σε επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης της σχετικά ηπιότερης παραλλαγής της Όμικρον, αλλά και του ποσοστού εμβολιασμού και του επιπέδου εμπειρίας της Κίνας στην αντιμετώπιση του ιού.

    Ωστόσο οι αλλαγές, που έρχονται μετά από ένα κύμα άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στους σκληρούς περιορισμούς, είναι μία πρόκληση για την κυβέρνηση που εδώ και καιρό έχει βάλει στόχο να εξαλείψει όλες τις μολύνσεις.

    Ενώ οι υγειονομικές αρχές προέβησαν σε μικρές αναθεωρήσεις πολιτικής, η κεντρική κυβέρνηση μέχρι την περασμένη εβδομάδα δεν είχε δείξει σημάδια προετοιμασίας για μια επικείμενη αλλαγή στην εθνική της στρατηγική.

    Η κυβέρνηση και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν από καιρό τονίσει τους κινδύνους του ιού και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του. Αυτό το έκαναν για να δικαιολογήσουν τη διατήρηση περιοριστικών πολιτικών. Τώρα, μια σειρά από άρθρα υπογραμμίζουν την πιο ήπια φύση της Όμικρον και υποβαθμίζουν τους κινδύνους της.

    Οι ειδικοί τονίζουν πως η χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε μια επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων σε μια χώρα όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει εκτεθεί στον ιό.

    Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo της Κίνας, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση, τα θέματα και τα hashtags σχετικά με το τι πρέπει να κάνει κανείς αν μολυνθεί από την Όμικρον, βρίσκονται ακόμη ψηλά στις αναζητήσεις, ενώ υπάρχουν πολλές αναφορές για αύξηση στις αγορές αντιπυρετικών.

    Αύξηση κατά 682% στις πωλήσεις μάσκας

    Οι πωλήσεις μασκών προστασίας από τον ιό αυξήθηκαν κατά 682% στις αρχές Δεκεμβρίου και οι πωλήσεις τεστ αντιγόνου αυξήθηκαν κατά 462% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε κινέζικη εταιρεία, προσθέτοντας ότι λαμβάνει μέτρα για να εξασφαλίσει σταθερές προμήθειες και τιμές.

    «Οι άνθρωποι δεν ενημερώθηκαν για το είδος των φαρμάκων που πρέπει να έχουν και για το τι πρέπει να κάνουν αν μολυνθούν. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να είχαμε αρχίσει να το κάνουμε αυτό εδώ και πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ο Σαμ Γουάνγκ, 26 ετών, δικηγόρος στο Πεκίνο, ο οποίος πρόσθεσε η χαλάρωση των μέτρων τον βρήκε απροετοίμαστο.

    Από την άλλη πλευρά οι πολίτες που ζουν σε κοσμοπολίτικα αστικά κέντρα υποστηρίζουν περισσότερο την χαλάρωση των κανόνων.

    Ο Γουάνγκ στη Σαγκάη δήλωσε ότι η Κίνα είναι πολωμένη. Οι φίλοι του που ζουν σε μητρόπολη ελπίζουν στη χαλάρωση των κανόνων, ωστόσο όσοι ζουν σε μικρότερες πόλεις ανησυχούν περισσότερο πως θα κολλήσουν.

    Σύγχυση με τους κανόνες που ισχύουν

    Πάντως φαίνεται πως ήδη υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τοπικές αρχές.

    Στο Πεκίνο, οι αρχές δήλωσαν την Τετάρτη ότι συνεχίζει να ισχύει ένας υγειονομικός κώδικας κατά τον οποίο οι πολίτες θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ Covid-19 σε εστιατόρια και σε ορισμένους χώρους διασκέδασης. Ωστόσο η κυβερνητική γραμμή λέει το αντίθετο.

     

     

    Πηγή: CNN

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ