Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να περικόψει το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής χρηματοδότησης που ήταν αφιερωμένη στη διεθνή αρωγή θα μπορούσε να προκαλέσει πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους έως το 2030, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Ένα τρίτο αυτών που κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο είναι παιδιά, όπως διαπιστώνει η μελέτη. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η κυβέρνηση Τραμπ ακύρωσε πάνω από το 80% όλων των προγραμμάτων του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).
«Για πολλές χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, το σοκ που θα προκληθεί θα είναι συγκρίσιμο με μια παγκόσμια πανδημία ή μια μεγάλη ένοπλη σύρραξη», τόνισε ο Νταβίντε Ραζέλα, συν-συγγραφέας της έκθεσης του Lancet και ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης.
Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών», πρόσθεσε ο Ραζέλα.
Η έκθεση δημοσιεύεται ενώ δεκάδες παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στη Σεβίλλη της Ισπανίας για το μεγαλύτερο συνέδριο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ της τελευταίας δεκαετίας.
Η χρηματοδότηση της USAID απέτρεψε 91 εκατομμύρια θανάτους
Αναλύοντας δεδομένα από 133 χώρες, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η χρηματοδότηση της USAID απέτρεψε 91 εκατομμύρια θανάτους σε αναπτυσσόμενες χώρες μεταξύ 2001 και 2021. Τα μοντέλα προβλέπουν ότι η περικοπή της χρηματοδότησης κατά 83% – όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση νωρίτερα φέτος – θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους έως το 2030. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πάνω από 4,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών, δηλαδή περίπου 700.000 παιδικοί θάνατοι κάθε χρόνο.
Οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, διέθεσαν πέρυσι 61 δισ. δολάρια σε ξένη βοήθεια, με περισσότερα από τα μισά να διοχετεύονται μέσω της USAID. Σύμφωνα με τον Ρούμπιο, περίπου 1.000 προγράμματα θα συνεχιστούν υπό τη διαχείριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο.
Ωστόσο, η κατάσταση στο πεδίο δεν παρουσιάζει βελτίωση, σύμφωνα με στελέχη του ΟΗΕ. Πρόσφατα, αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στο BBC ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι «σιγά-σιγά λιμοκτονούν» σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Κένυα, καθώς οι περικοπές στη χρηματοδότηση των ΗΠΑ μείωσαν τα επισιτιστικά επιδόματα στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Με πληροφορίες από BBC