Τρίτη 16.04.2024
More

    Κίνδυνος για 6.000 θανάτους παιδιών κάθε ημέρα λόγω κορωνοϊού

    H Unicef προειδοποιεί για έως 6.000 θανάτους παιδιών κάθε ημέρα- που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί- για το επόμενο εξάμηνο, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών του κορωνοϊού στις φτωχές χώρες.  

    Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε ανάλυση ερευνητών από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Σύμφωνα με το δυσμενέστερο από τα τρία σενάρια που κατέληξαν, επιπλέον 1,2 εκατ. παιδιά κάτω των πέντε ετών ενδέχεται να πεθάνουν σε έξι μήνες, εξαιτίας της μείωσης των συνηθισμένων υγειονομικών υπηρεσιών που παρέχονται, λόγω του κορωνοϊού.

    Αυτοί οι πιθανοί θάνατοι παιδιών θα προστεθούν στα 2,5 εκατομμύρια παιδιά που ήδη πεθαίνουν κάθε έξι μήνες, προτού συμπληρώσουν τα 5 έτη, σε αυτές τις 118 χώρες. Η Unicef προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος αναστροφής της προόδου που έχει επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία, για την αποτροπή της θνησιμότητας παιδιών κάτω των πέντε αιτών από αιτίες που θα μπορούσαν να αποτραπούν.

    Επιπλέον, ο Οργανισμός επισημαίνει τον κίνδυνο να πεθάνουν 56.700 γυναίκες το ίδιο εξάμηνο, πριν ή μετά τον τοκετό. «Στο δυσμενέστερο σενάριο, ο παγκόσμιος αριθμός παιδιών που πεθαίνουν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους μπορεί να αυξηθεί για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες», δήλωσε η διευθύντρια της Unicef, Ενριέτα Φόρε. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν παράπλευρες απώλειες της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό οι μητέρες και τα παιδιά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθούν δεκαετίες προόδου στη μείωση των θανάτων παιδιών και μητέρων που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί», συμπλήρωσε.

    Στις χώρες που ήδη το σύστημα υγείας ήταν αποδυναμωμένο, ο κορωνοϊός διαταράσσει την αλυσίδα ανεφοδιασμού των φαρμάκων. Οι επισκέψεις σε υγειονομικές δομές μειώθηκαν, εξαιτίας των lockdown, επισημαίνει η Unicef. Αυτές οι αναταραχές μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφική αύξηση θανάτων παιδιών και μητέρων, προειδοποιεί ο Οργανισμός.

    Σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στο δυσμενέστερο σενάριο οι χώρες για τις οποίες υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος αύξησης των παιδικών θανάτων είναι οι: Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Πακιστάν, Ουγκάντα και Τανζανία.

    Πέρα από αυτά τα συμπεράσματα, η Unicef εκφράζει βαθιά ανησυχία και για άλλες συνέπειες που έχει η πανδημία του κορωνοϊού στα παιδιά και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι:

    • 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει τη δυνατότητα να πλύνει τα χέρια του στο σπίτι με σαπούνι και νερό
    • σχεδόν 370 δισεκατομμύρια παιδιά σε 143 χώρες, που συνήθως βασίζονται στα σχολικά γεύματα για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών αναγκών, πρέπει να βρουν άλλες πηγές με τα σχολεία κλειστά
    • πάνω από 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες μπορεί να χάσουν το εμβόλιο για την ιλαρά, επειδή εξαιτίας της πανδημίας έχει σταματήσει η καμπάνια εμβολιασμού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ